Κατατέθηκαν οι προκαταβολές αποζημιώσεων των αμπελοκαλλιεργητών Παγγαίου. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικών Καβάλας κ. Λεωνίδα Παππά μερίδα αμπελοκαλλιεργητών δηλώνουν ικανοποιημένοι.

Ο κ. Παππάς σημείωσε ότι “Πράγματι το απόγευμα της Παρασκευής μπήκαν στους λογαριασμούς των καλλιεργητών οι προκαταβολές των προκαταβολών και αφορούν μόνο τα αμπέλια. Για τις ελιές και τα αμύγδαλα λέγεται ότι οι προκαταβολές θα πιστωθούν τέλος του έτους. Υπάρχει μια διφορούμενη κατάσταση. Υπάρχουν πολλοί που δηλώνουν ικανοποιημένοι από τα ποσά των προκαταβολών και μάλιστα με εκπροσώπους τους που μίλησα μου είπαν ότι σε γενικές γραμμές υπάρχει μια εικόνα ικανοποίησης αλλά και πολλοί έκαναν λόγο για προβλήματα.

Ομολογώ ότι έγινε μια προσπάθεια και από τους βουλευτές αλλά και από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Θυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ έφερε τον ίδιο του τον Γραμματέα για να αναδείξει το θέμα και είναι θετικό ότι όταν γίνονται κάποια βήματα πρέπει να το αναγνωρίζουμε. Πρέπει όμως να πω ότι υπάρχουν και δύο τρία σημαντικά προβλήματα».

ΑΚΡΑΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Ο ίδιος σημείωσε ότι πρώτα από όλα τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πλέον πολύ πιο συχνά και πολύ πιο ακραία. “Άρα πρέπει να τροποποιηθεί και να επικαιροποιηθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ γιατί υπάρχουν αγρότες που ενώ αποζημιώθηκαν με το μάξιμουμ της αποζημίωσης που προβλέπει ο κανονισμός δεν είναι ευχαριστημένοι και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες και στις ζημιές που έχουν υποστεί. Άρα η συζήτηση που ξεκίνησε τον Ιούλιο για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και έμεινε στην μέση πρέπει να συνεχισθεί και πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να ασχοληθεί με την αλλαγή του κανονισμού.

Επίσης λένε πολλοί ότι οι σκεπαστές καλλιέργειες δεν αποζημιώθηκαν σωστά και αυτό είναι σωστό. Αυτές οι καλλιέργειες δεν έχουν μικρότερες ανάγκες. Οι αγρότες που έχουν σκεπαστά αμπέλια είναι και αυτοί αγρότες. Σε πολλές περιπτώσεις χρήζουν και αυτοί αποζημίωσης αφού υπέστησαν και αυτοί ζημιές, σε πολλές περιπτώσεις καθολικές και άρα χρήζουν και αυτοί αποζημίωσης. Χρειαζόταν λοιπόν μια τροπολογία που δεν ψηφίσθηκε.

Στον πρώην Δήμο Ορφανού που είναι μεγάλο κομμάτι του Δήμου Παγγαίου οι αμπελοκαλλιεργητές που έχουν σκεπαστά αμπέλια μπορεί να φτάνουν στο ένα τέταρτο και δυστυχώς δεν υπάρχει ικανοποίηση. Υπάρχει δυσαρέσκεια και απογοήτευση για τις αποζημιώσεις.

Και υπάρχει και ένα τρίτο θέμα που πρέπει να αναδείξουμε. Υπάρχει λοιπόν μια κατάσταση και πολλοί εικάζουν ότι οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ θεωρούν ότι δεν υπέστησαν ολική καταστροφή. Γιατί οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ ανάλογα με το ποσοστό καταστροφής κάθε καλλιέργειας ορίζουν και το ποσό της αποζημίωσης. Άραγε οι άνθρωποι που λένε ότι υπέστησαν καταστροφή μπορούν να αντικρούσουν το πόρισμα του ΕΛΓΑ; Μπορούν να καταφύγουν σε νομικές ενέργειες, να προσφύγουν άραγε στη Δικαιοσύνη; Όχι γιατί δεν τους έχει κοινοποιηθεί το πόρισμα. Το οποίο πόρισμα πότε θα τους κοινοποιηθεί; Αν κάποιοι από αυτούς έχουν όντως υποστεί καθολική καταστροφή και αδικήθηκαν, έγιναν λάθη θα μπορέσουν να σηκώσουν κεφάλι; Άρα λοιπόν θέλω να αναδείξω τρεις θεματικές, τρεις περιπτώσεις προβληματικές τις οποίες δεν μπορούμε να τις ξεπεράσουμε Δεν κοινοποιήθηκαν τα πορίσματα και πολλοί που έχουν διαφωνίες δεν μπορούν να τα αντικρούσουν, οι σκεπαστές δεν αποζημιώθηκαν και έχουμε και έναν απαρχαιωμένο κανονισμό του ΕΛΓΑ που χρειάζεται βελτίωση αλλά δυστυχώς δεν έγινε τίποτε. Κατά τα λοιπά οι αποζημιώσεις που κοινοποιήθηκαν είναι καλές, απλά εμείς θα συνεχίσουμε να τα παρακολουθούμε όλα. Δεν πρέπει να ξεφύγουν της προσοχής μας. Κάποιος πρέπει να εκπροσωπήσει αυτούς τους αγρότες, να πει την άποψη τους και να μεταφέρει τις θέσεις τους Είναι αγρότες που υπέστησαν ζημίες” τόνισε καταληκτικά

Προηγούμενο άρθρο“Δεν πρέπει να κλονισθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ” δηλώνει η Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Καβάλας Κατερίνα Πετράκη
Επόμενο άρθροΠαραίτηση του Γιώργου Γερομάρκου απο δημοτικός σύμβουλος