Κ. Σάρδη (Energean): ΕΕ και Ελλάδα να αξιοποιήσουν τη συμφωνία με Ισραήλ και Αίγυπτο αλλά και τους δικούς τους πόρους

Ως ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε η Δρ. Κατερίνα Σάρδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα, τη συμφωνία που υπεγράφη την Τετάρτη στο Κάιρο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ισραήλ και την Αίγυπτο και η οποία προβλέπει την εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου προς τις ευρωπαϊκές αγορές μέσω των τερματικών σταθμών υγροποίησης της Αιγύπτου.

Μιλώντας την Πέμπτη, 16 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια του 13ου South Eastern Europe Energy Dialogue που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Θεσσαλονίκη και σε πάνελ με θέμα «Ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα ενεργειακά διλήμματα της Ευρώπης», η κ. Σάρδη ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση και, φυσικά, χώρες όπως η Ελλάδα, θα πρέπει να εκμεταλλευθούν στην πράξη τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, στην προσπάθειά τους να μειώσουν την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, διασφαλίζοντας μία νέα πηγή φυσικού αερίου και, μάλιστα, σε ανταγωνιστικές τιμές».

Η ίδια, ωστόσο, πρόσθεσε ότι παράλληλα θα πρέπει να επιδιωχθεί «η πραγματοποίηση των απαιτούμενων επενδύσεων στην περαιτέρω έρευνα και αξιοποίηση των φυσικών μας πόρων, προκειμένου να καλυφθούν οι προβλεπόμενες ανάγκες σε υδρογονάνθρακες και να μην βρεθεί η Ευρώπη αντιμέτωπη με ανάλογη κρίση στο μέλλον». Επιπλέον, κατά την κυρία Σάρδη, εκτός της επίτευξης του στόχου για πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου κατά 80% έως το Νοέμβριο και κατά 90% στη συνέχεια, «είναι απαραίτητη η ενίσχυση των υποδομών στην Γηραιά Ήπειρο, με έμφαση στη δυνατότητα μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τα κύρια σημεία υποδοχής LNG προς την κατανάλωση».

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα εκτίμησε, επίσης, ότι η επένδυση στην αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και στις απαιτούμενες υποδομές θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια, χωρίς να φαλκιδεύει το στόχο της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών. «Το υδρογόνο είναι η επόμενη σελίδα, ωστόσο δεν είναι δυνατό να αγνοήσουμε και πάλι τις τρέχουσες και τις άμεσες ανάγκες. Άλλωστε, για τη δημιουργία αγοράς υδρογόνου που θα λειτουργήσει με ανταγωνιστικούς όρους, θα πρέπει σε ευρωπαϊκό επίπεδο να δοθούν κίνητρα ανάλογα με εκείνη που δόθηκαν στην αφετηρία της προσπάθειας διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα».

Τέλος, η κα. Σάρδη αναφέρθηκε στις ύψους 3 δισεκ. δολ. επενδύσεις που έχει σε εξέλιξη η Energean με επίκεντρο την παραγωγή φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στους σχεδιασμούς της εταιρείας για τη δημιουργία του πρώτου συγκροτήματος αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο, με παράλληλη παραγωγή οικολογικού υδρογόνου (Eco H2), καθώς και στα οφέλη που τα projects αυτά θα έχουν για το περιβάλλον και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Hot this week

Στην Καβάλα την Δευτέρα ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Δημήτρης Μαρκόπουλος

Την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2026 ημέρα Δευτέρα, πρόκειται να...

Ικανοποίηση επικρατεί στον εμπορικό κόσμο της Καβάλας από το 3ο Kavala Summer Shopping Night

Ικανοποίηση επικρατεί στον εμπορικό κόσμο της Καβάλας από το...

Ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων της Θάσου με την Manager της Wiss Air Group

Μετά από πρόσκληση της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, παρευρέθηκε στο...

Topics

Ικανοποίηση επικρατεί στον εμπορικό κόσμο της Καβάλας από το 3ο Kavala Summer Shopping Night

Ικανοποίηση επικρατεί στον εμπορικό κόσμο της Καβάλας από το...

Ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων της Θάσου με την Manager της Wiss Air Group

Μετά από πρόσκληση της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, παρευρέθηκε στο...

Σειρά επισκέψεων υπουργών και υφυπουργών στην Καβάλα ενόψει της 90ής ΔΕΘ

Σειρά επισκέψεων στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας θα πραγματοποιήσουν από...

Μακάριος Λαζαρίδης: Και οι ορεινές περιοχές έχουν ζωή…

Το ζήτημα της ελλιπούς τηλεπικοινωνιακής κάλυψης σε ορεινές κοινότητες...

4,8 εκατ. ευρώ για τους πληγέντες αγρότες των Τεναγών Φιλίππων – «Η απόφαση ελήφθη»

Μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για τους αγρότες των Τεναγών...

Related Articles

Δημοφιλείς κατηγορίες