Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, την κάλυψη θέσεων διοικητών σε νοσοκομεία, αλλά και τον γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια, μιλώντας Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8.

«Η επιστολική ψήφος έρχεται για να απαλείψει όλα τα πρακτικά εμπόδια στην άσκηση» τόνισε η Νίκη Κεραμέως στην αρχή της συνομιλίας της με τον δημοσιογράφο συμπληρώνοντας το εξής: «Ο στόχος μας είναι πάντοτε να διευκολύνουμε την άσκηση του δικαιώματος ψήφου. Αυτό κάναμε όταν το περασμένο καλοκαίρι, ο πρώτος νόμος της δεύτερης θητείας της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη εστίασε στο να καταργηθούν όλοι οι νομικοί περιορισμοί που υπήρχαν τότε για τους Έλληνες του εξωτερικού για να ψηφίζουν (…). Το καλοκαίρι λοιπόν, καταργήσαμε τους νομικούς περιορισμούς. Ήμασταν 208 βουλευτές από τέσσερα κόμματα που προβήκαμε σε αυτή την κατάργηση. Όμως παρέμεναν και κάποιοι κακοί περιορισμοί. Με άλλα λόγια, παρότι οι Έλληνες είχαν πλέον και μπορούσαν να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου από το εξωτερικό, αν έπρεπε να πάρουν ένα αεροπλάνο για τρεις ώρες και να πληρώσουν πάνω από 1.000 δολάρια για να πάνε να ψηφίσουν, καταλαβαίνετε ότι αυτό συνιστούσε ένα ισχυρότατο αντικίνητρο. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο ερχόμαστε θα έλεγα με την επιστολική ψήφο για να απαλείψουμε και όλα τα πρακτικά εμπόδια στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου».

Νίκη Κεραμέως: «Η επιστολική ψήφος αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους»

«Η επιστολική ψήφος, την οποία συζητούμε αυτές τις ημέρες στη Βουλή των Ελλήνων, πάει και διευκολύνει αφενός τους Έλληνες του εξωτερικού και τα πρακτικά εμπόδια που υπήρχαν στα οποία αναφέρθηκα προηγουμένως, αλλά διευκολύνει και τους Έλληνες που ζουν εντός της επικράτειας (…). Καταρχάς, η επιστολική ψήφος αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, εν δυνάμει λοιπόν, όλο τον κόσμο. Η πραγματικότητα όμως, είναι ότι θα ωφελήσει ιδιαιτέρως κάποιες κατηγορίες συμπολιτών μας όπως οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας, συμπολίτες με κινητικές δυσκολίες, άτομα με αναπηρία, εποχικά εργαζόμενοι. Θυμίζω ότι οι ευρωεκλογές θα γίνουν στις 9 Ιουνίου, όπου είμαστε εν μέσω τουριστικής περιόδου. Είναι σημαντικό λοιπόν να διευκολύνουμε αυτούς τους συμπολίτες μας, οι οποίοι μπορεί να δουλεύουν σεζόν, όπως λέμε, να δουλεύουν στα νησιά μας και να μην μπορούν να πάρουν άδεια για να πάνε να ψηφίσουν» υπογράμμισε εν συνεχεία στο δημοσιογράφο.

Διαβάστε ακόμα: Νίκη Κεραμέως: Η επιστολική ψήφος είναι ιστορικό μέτρο εμβάθυνσης της δημοκρατίας

«Με το μέτρο της επιστολικής ψήφου πάμε να εξαντλήσουμε τα θεσμικά εργαλεία για να ενισχύσουμε τη συμμετοχή των πολιτών στις ευρωεκλογές» σημείωσε η Νίκη Κεραμέως στη πορεία της συνομιλίας της με το δημοσιογράφο. Συγκεκριμένα, όπως είπε με το μέτρο αυτό πάνε να απαντήσουν σε πρακτικές δυσκολίες του κόσμου, των πολιτών, οι οποίοι θέλουν να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου, αλλά οι οποίοι για κάποιον πρακτικό λόγο δυσκολεύονται. Άρα λοιπόν, μιλάμε για ηλικιωμένους, άτομα με κινητικές δυσκολίες, άτομα με αναπηρία, εποχικά εργαζόμενους, φοιτητές εν μέσω εξεταστικής περιόδου, μαθητές τρίτης λυκείου εν μέσω πανελλαδικών εξετάσεων αλλά και εργαζόμενους την Κυριακή, όπως οι γιατροί για παράδειγμα, οι οποίοι κάνουν εφημερία την Κυριακή και δεν μπορούν να ψηφίσουν.

Νίκη Κεραμέως: «Θα λάβουν τους φακέλους πολύ πιο νωρίς, δηλαδή περίπου 20 μέρες πριν»

Στη συνέχεια, ερωτηθείς για το αν μπορεί να γίνει η ψηφοφορία από το σπίτι και για το ποια ακριβώς είναι τα βήματα και ο τρόπος ψηφοφορίας αναφέρει «40 ημέρες πριν από τις εκλογές, μέχρι δηλαδή τα τέλη Απριλίου, περίπου μέχρι τις 29 Απριλίου, θα μπορούν όλοι οι Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους να μπουν στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών και να δηλώσουν ότι θέλουν να ψηφίσουν μέσω επιστολικής. Είκοσι μέρες περίπου πριν τις εκλογές, θα φύγουν αυτοί οι φάκελοι από το Υπουργείο Εσωτερικών χωρίς χρέωση παραλήπτη, ο όποιος φάκελος θα περιέχει μέσα την επιστολική ψήφο. Ο φάκελος αυτός πρέπει να επιστρέψει στην Ελλάδα-θα υπάρχουν εκλογικά κέντρα, ειδικά Αθήνα-Θεσσαλονίκη-και θα πρέπει να επιστρέψει στις αρμόδιες επιτροπές που θα παραλαμβάνουν τους φακέλους επιστολικής, το αργότερο στις 8 Ιουνίου, 5 το απόγευμα, δηλαδή μία ημέρα πριν τις ευρωεκλογές. Οι εκλογείς λοιπόν, (αυτοί δηλαδή που θα έχουν δηλώσει το όνομά τους στην πλατφόρμα και ότι θέλουν να ψηφίσουν μέσω επιστολικής) θα λάβουν τους φακέλους πολύ πιο νωρίς, δηλαδή περίπου 20 μέρες πριν, αλλά θέλει μια πολύ μεγάλη προσοχή να αποστείλουν εγκαίρως τον φάκελο. Ο φάκελος μέσα θα έχει αφενός μια υπεύθυνη δήλωση που θα λέει ότι εγώ ο τάδε έχω το δικαίωμα ψήφου και ούτω καθεξής, το οποίο θα ελέγχεται από την επιτροπή των δικαστικών για να δούμε αν πράγματι είναι σωστό και ταυτόχρονα θα υπάρχει μέσα στο φάκελο ένας κλειστός φάκελος ψηφοφορίας με την ψήφο μέσα (…)».

Αναφορικά με το θέμα που αφορά την κάλυψη των θέσεων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών στα νοσοκομεία, καθώς και το ποια είναι η έναρξη υποβολής των αιτήσεων αλλά και η καταληκτική ημερομηνία είπε: «Ο νόμος ψηφίστηκε το Νοέμβριο και είχαμε υποσχεθεί ότι πριν από το τέλος του χρόνου θα έχει δημοσιευθεί η πρώτη προκήρυξη και πράγματι δημοσιεύθηκε η πρώτη προκήρυξη που αφορά στους επικεφαλής, στους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας. Πριν από λίγο καιρό δημοσιεύθηκε και η πρώτη προκήρυξη που αφορά στους διοικητές, αναπληρωτές διοικητές και υποδιοικητές στα νοσοκομεία. Οι αιτήσεις λοιπόν, για τους επικεφαλής, τους ΥΠΕ ξεκινάει αυτή την εβδομάδα. Οι αιτήσεις για τους διοικητές των νοσοκομείων ξεκινάει στις 22 Ιανουαρίου. Καταληκτική ημερομηνία η Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου (…). Θυμίζω ότι όλοι οι υποψήφιοι θα δοκιμαστούν σε τεστ δεξιοτήτων και μόνο οι 15 πρώτοι σε αυτό το τεστ θα περάσουν στην επόμενη φάση που θα είναι η φάση της μοριοδότησης και εν συνεχεία οι 7 πρώτοι μόνο θα περάσουν στη φάση της συνέντευξης. Άρα, έχουμε μια πιο απαιτητική διαδικασία γιατί θέλουμε πραγματικά να έχουμε μια διαδικασία η οποία θα οδηγήσει, αν θέλετε, στους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις».

Νίκη Κεραμέως: «Το σύμφωνο συμβίωσης δεν διασφαλίζει την ισότητα των ζευγαριών»

Σχετικά με το νομοσχέδιο που αφορά το γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια και το θέμα της υιοθεσίας, η Νίκη Κεραμέως σημείωσε: «Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία είχε εξαγγελθεί προ των εκλογών και πρόκειται για μια πρωτοβουλία για την ισότητα στο γάμο, γιατί περί αυτού πρόκειται. Όσο αυτό δεν έχει θεσμοθετηθεί, δεν έχουμε διασφαλίσει την ισότητα στο γάμο. Και πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν διάφορες πρακτικές δυσκολίες από αυτό. Προσωπικά ήδη από το 2017-2018 είχα ταχθεί υπέρ και του συμφώνου συμβίωσης και της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια. Κατανοώ όμως, πλήρως την αγωνία και ενδεχομένως τους προβληματισμούς που μπορεί να έχουν συνάδελφοι. Παρόλα αυτά, το σύμφωνο συμβίωσης δεν διασφαλίζει την ισότητα των ζευγαριών, κάτι το οποίο γίνεται με το γάμο (…)».

Νίκη Κεραμέως: «Η Νέα Δημοκρατία θα βγει ενδυναμωμένη από αυτή την διαδικασία»

«Εγώ θεωρώ ότι η Νέα Δημοκρατία θα βγει ενδυναμωμένη από όλη αυτή τη διαδικασία. Βλέπω τις τελευταίες μέρες γίνεται ένας εκτενέστατος, βαθύς διάλογος για το νομοσχέδιο αυτό. Το θεωρώ λοιπόν, πάρα πολύ υγιές ότι εκφράζονται όλοι υπέρ η κατά, δεν έχει σημασία, εκφράζονται όμως και έχουν μελετήσει όλοι οι βουλευτές μας έχουν κάτσει, έχουν διαβάσει. Αυτό θα πει κοινοβουλευτισμός. Αυτό θα πει πραγματικά κοινοβουλευτική δημοκρατία. Να συμμετέχουν τόσο ενεργά όλοι οι βουλευτές. Άρα, θεωρώ ότι η Νέα Δημοκρατία βγαίνει ενδυναμωμένη από αυτή τη διαδικασία και βλέπετε με τη μεθοδικότητα και με πόσο συντεταγμένο τρόπο γίνεται αυτός ο διάλογος και πόσο αυξημένη συμμετοχή έχει. Επομένως, θεωρώ ότι είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα σε ότι αφορά τον κοινοβουλευτισμό εν γένει και σε ότι αφορά ιδιαίτερα τη Νέα Δημοκρατία» είπε στο τέλος η Νίκη Κεραμέως.

Προηγούμενο άρθροΞεχειλισμένοι είναι πολλοί κάδοι ανακύκλωσης στην πόλη της Καβάλας- Απαράδεκτη η εικόνα στην πόλη της Καβάλας
Επόμενο άρθροΜητσοτάκης: Θα αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα και μικρά ζητήματα, από την ακρίβεια μέχρι την ασφάλεια