Δύο συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν για τον κορωνοϊό, μία σον Δήμο Καβάλας και μία στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. Σε αυτές συμμετείχε και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Αντωνίου που έκανε σχετικές δηλώσεις.

Όπως σημείωσε «Συνεχίσθηκαν οι συσκέψεις και στην Περιφερειακή Ενότητα της Καβάλας. Εμείς αυτό που θέλαμε να αποφασίσουμε ήταν τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε ως Δήμος Καβάλας  και ως Περιφέρεια προκειμένου να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού!

Προσπαθούμε να αποτρέψουμε μια επιδημία και θα πρέπει να είμαστε συντονισμένοι σε αυτό. Πανελλαδικά τώρα, έχει γίνει πάρα πολύ καλή δουλειά. Τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Τα κρούσματα είναι ελάχιστα, έχει γίνει ιχνηλάτιση των επαφών τους, και όλοι είναι απομονωμένοι και ευαισθητοποιημένοι έτσι ώστε όταν βρουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα να γίνεται αυτό που πρέπει.

Οι πολίτες πρέπει πρώτα να τηλεφωνούν στον γιατρό τους ή στον ΕΟΔΥ και μετά να εξετάζονται. Όπως και στο Νοσοκομείο, όποιος έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό σε χώρες μετάδοσης ή έχει έρθει σε επαφή με ύποπτο κρούσμα, ή επιβεβαιωμένο, θα πρέπει να επικοινωνήσει πρώτα και να μην μπει στον χώρο του νοσοκομείου. Έχει γίνει καλή δουλειά στο Νοσοκομείο Καβάλας, το οποίο είναι έτοιμο για την αντιμετώπιση κρούσματος. Είχαμε μάλιστα και ένα περιστατικό που θεωρήθηκε ύποπτο κρούσμα αλλά τελικά δεν επιβεβαιώθηκε. Τα αντανακλαστικά των νοσοκομειακών γιατρών είναι πολύ καλά. Έγινε καλή εκπαίδευση σε όλη την τήρηση του πρωτοκόλλου που πρέπει να ακολουθηθεί. Παρόλα αυτά θα γινόμαστε κουραστικοί αλλά θα θυμίζουμε συνεχώς τους κανόνες υγιεινής γιατί είναι στο χέρι όλων μας να αποτρέψουμε μια πανδημία. Δεν πρέπει να υποτιμούμε τους κινδύνους. Πρέπει να δείξουμε όλοι σοβαρότητα».

ΟΧΙ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ….

Η ίδια τονίζει ότι δεν πρέπει να σε καμία περίπτωση να εφησυχάζουμε. «Πρέπει να τηρούμε συνεχώς τις οδηγίες για τον επόμενο μήνα γιατί ακόμη είμαστε στην αρχή. Οπότε δεν θα πρέπει να σταματήσουμε τα μέτρα πρόληψης. Δεν σταματάμε να μην κάνουμε χειραψίες, δεν χρειάζεται να είμαστε κοντά σε ευπαθείς ομάδες και τηρούμε αυστηρά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ που είναι και επικαιροποιημένες. Υπάρχουν και οδηγίες για ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Αυτοί θα πρέπει να περιορίζονται στις επαφές τους, να μην συνωστίζονται, να μην επισκέπτονται νοσοκομεία χωρίς λόγο».

Αναλυτικά η κ. Αντωνίου τόνισε:

– Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού

– Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό (φτέρνισμα). Αυτό ιδιαίτερα ισχύει για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

– Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

– Σε βήχα ή φτέρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.

– Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20», πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.

– Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ

Σε περίπτωση έξαρσης το Νοσοκομείο Καβάλας σύμφωνα με την συνομιλήτρια μας είναι ένα μεγάλο Περιφερειακό Νοσοκομείο και μπορεί να περιθάλψει αρκετούς ασθενείς αλλά κανένα νοσοκομείο δεν μπορεί να ανταποκριθεί όταν τα κρούσματα γίνουν πάρα πολλά. «Στην Ιταλία μέσα σε 10 ημέρες είχαμε 2000 κρούσματα, 900 νοσηλεύθηκαν, 160 μπήκαν στην εντατική και 62 έφυγαν από την ζωή. Για αυτό και είμαστε ανήσυχοι για να μην μεταδοθεί ο ιός. Από την στιγμή που θα περιορίσουμε την μετάδοση δεν θα είναι έτσι τα πράγματα και δεν θα υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα.

Οι καιρικές συνθήκες βοηθούν και σταματούν διασποτά ιών.. Στον συγκεκριμένο ιό επειδή είναι άγνωστος έχει χαρακτηριστικά και συμπεριφορές που δεν γνωρίζουμε η συμπεριφορά του γίνεται γνωστή από μέρα σε μέρα. Ελπίζουμε βέβαια ότι θα γίνει κάτι με την αύξηση της θερμοκρασίας και θα αρχίσει να υποχωρεί η μετάδοση. Δεν υπάρχει εμβόλιο και αυτό πρέπει να έχουμε στο νού μας, Οι ευπαθείς ομάδες δεν έχουν εμβολιασθεί και έτσι εμείς γινόμαστε η ασπίδα τους. Όσο προσέχουμε εμείς, προστατεύουμε και τις ευπαθείς ομάδες. Η αντιμετώπιση γίνεται με διάφορα αντιικά φάρμακα αλλά ακόμη δεν έχουν καταλήξει σε θεραπεία οι επιστήμονες που ασχολούνται με την έρευνα και την  μελέτη. Να σκεφθεί κανείς ότι μέσα στο δίμηνο έχουν 400 εργασίες – μελέτες και έρευνες – σε σχέση με τον ιό. Ακόμη ψάχνουμε και σε όλο τον κόσμο προσπαθούν ερευνητικές ομάδες να καταλάβουν τον χαρακτήρα του ιού για να βρουν εμβόλιο ή θεραπεία.

Ελπίζουμε να μην γίνουμε Ιταλία ενώ είναι γεγονός πως οι Έλληνες στις δύσκολες στιγμές φαινόμαστε πάντα πολύ σοβαροί και έτσι θα πράξουμε και τώρα. Αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Πλένουμε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια. Και αν κάτι μας μείνει, ας είναι το ότι προστατεύουμε την υγεία μας με το συχνό πλύσιμο των χεριών» τόνισε καταληκτικά.

Προηγούμενο άρθροΈβρος: Σε 12 ώρες εμποδίστηκαν 835 απόπειρες παράνομης εισόδου
Επόμενο άρθροΔεν υπάρχει θέμα με τον κορωνοϊό στα σχολεία Καβάλας δηλώνει ο Σωτήρης Τότης