Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας έχουν αναβληθεί όλες οι μαθητικές εκδρομές στο εξωτερικό λόγω του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ κ. Σωτήρη Τότη πρόκειται για ένα μέτρο προληπτικό ενώ στην περιοχή μας δεν υπάρχει κρούσμα. Το θέμα που προκύπτει είναι η επιστροφή των χρημάτων που δόθηκαν για τις εκδρομές.

Να θυμίσουμε ότι την αναστολή όλων των εκδρομών που είχαν προγραμματίσει σχολεία της χώρας για το εξωτερικό ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, και δικαιολόγησε αυτήν την απόφαση λέγοντας ότι «είναι πολύ δύσκολο να ιχνηλατήσουμε τις επαφές των μαθητών στο εξωτερικό».

Μάλιστα, μίλησε για την επίπονη και δύσκολη, όπως είπε χαρακτηριστικά, διαδικασία εντοπισμού των επαφών που είχαν τα τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα.

Ο κ. Τότης ανέφερε ότι «Το θέμα είναι τι γίνεται. Γιατί αναστέλλονται όλες οι εκδρομές. Όχι μόνο οι 5θημερες αλλά και αυτές που γινόταν στα περιβαλλοντικά κέντρα και τα ΕRASMUS αυτά δηλαδή που αφορούν στα περιβαλλοντικά προγράμματα, λόγω του φόβου για τον ιό.

Στην περιοχή μας δεν έχουμε κάποιο θέμα. Πιστεύω ότι και από το υπουργείο κεντρικά αλλά και από όλες τις υπηρεσίες του νομού μας, έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα που απαιτούνται, γίνεται κάθε μέρα εδώ και ένα μήνα καταγραφή των απόντων μαθητών από τα σχολεία με ηλεκτρονικό σύστημα και έχει κατευθείαν ενημέρωση το υπουργείο για όλα τα σχολεία της Ελλάδος σε ποιο επίπεδο κινούνται οι μαθητές οι οποίοι απουσιάζουν, είτε λόγω της εποχικής γρίπης είτε κάποιου συμπτώματος. Κάποια σχολεία στην Ελλάδα έκλεισαν για προληπτικούς λόγους εκτός από το σχολείο στην Θεσσαλονίκη όπου φοιτούσε το παιδί της κυρίας που είχε νοσήσει. Εδώ στην περιοχή μας δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Επίσης είχαμε στην περιοχή μας μια περίπτωση μαθητών που είχαν επισκεφθεί την Ιταλία αλλά και σε αυτούς δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα, δεν διαγνώσθηκε κάποιο παιδί με ανοικτό θέμα.

Επίσης έχει βγει μια οδηγία που μας δίδει το δικαίωμα να δικαιολογήσουμε απουσίες σε μαθητές που νοσούν από την εποχική γρίπη και γενικά νομίζω ότι έγιναν όλα τα απαραίτητα» .

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος από την ακύρωση των εκδρομών τόνισε ότι  «Με τις εκδρομές είναι λίγο δύσκολο γιατί αυτές οι εκδρομές έχουν κλεισθεί πολύ καιρό πριν, έχουν δοθεί προκαταβολές. Πιθανόν τα τουριστικά γραφεία να έχουν πληρώσει με την σειρά τους τα ξενοδοχεία και όπως βλέπουμε υπάρχει μια αλυσίδα και στο τέλος κάποιοι θα βρεθούν ζημιωμένοι σε αυτή την ιστορία. Μπορεί να είναι οι μαθητές ή τα τουριστικά γραφεία. Το υπουργείο θα πρέπει να βρει λύση, ίσως αργότερα, όταν περάσει η ανησυχία ώστε να γίνουν οι εκδρομές σε κάποιο άλλο χρονικό σημείο και τα χρήματα να μην χαθούν. Δεν μπορεί να συνεχισθεί αυτό εσαεί. Ίσως μετά από 2 μήνες να γίνουν οι εκδρομές προκειμένου να διευθετηθεί το όλο θέμα. Απλά δεν χρειάζεται πανικός και φόβος, οπότε από αυτή την άποψη πρέπει να είμαστε άνετοι και ήσυχοι. Τα παιδιά ήσυχα και ωραία να πάνε στα σχολεία τους».

Προηγούμενο άρθροΚανένας εφησυχασμός για τον κορωνοϊό, όπως δηλώνει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αναστασία Αντωνίου
Επόμενο άρθροΈβρος: Ένταση και δακρυγόνα – Δείτε LIVE εικόνα από τις Καστανιές