Κάθετα αντίθετοι είναι οι παραγωγοί και μικροπωλητές και των Λαϊκών Αγορών Καβάλας με το προσχέδιο νόμου που προωθείται για τις Λαϊκές Αγορές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Μικροπωλητών κ. Σωτήρη Ιωαννίδη το σχέδιο αυτό προβλέπει είσοδο εταιρειών στις Λαϊκές Αγορές που θα αποτελέσει ταφόπλακα για τον κλάδο τους.

Ο κ. Ιωαννίδης τόνισε πως “Είμαστε αντίθετοι όταν αυτό το προσχέδιο είναι ουσιαστικά η ταφόπλακα των πωλητών και των παραγωγών των λαϊκών αγορών, αυτών των επαγγελματιών δηλαδή.

Κινούν και πάλι το θέμα εκεί που ήταν να το πάρουν πίσω. Εμείς είμαστε στις επάλξεις και περιμένουμε το σπίρτο που θα ανάψει την φωτιά. Αν ισχύσει κάτι τέτοιο θα μας πετάξει στο καναβάτσο γιατί θέλουν να φέρουν εταιρείες που θα χειρίζονται τις λαϊκές αγορές. Ο Δήμος θα μπορεί να βγάλει σε πλειστηριασμό αυτό τον χώρο που θα έχει προς διάθεση και σαφώς οι μεγάλοι θα μπορούν να τον χτυπήσουν αφήνοντας στο περιθώριο τελικά τους απλούς παραγωγούς.

Εμείς ως κλάδος έχουμε εξαντληθεί ελέω ιού και μνημονίων ενώ θα έρθουν οι μεγάλοι και θα εκτοπίσουν παραγωγούς και πωλητές που εργάζονται εδώ κα 40 χρόνια”.

ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΑΔΙΚΙΑ

Ο ίδιος βέβαια στέκεται σε μια άλλη αδικία. “Εδώ και έξι μήνες είμαστε κλειστά. Και τώρα μας λένε ότι για να πάρουμε την ασφαλιστική ενημερότητα θα χρειαστούμε στοιχεία που επειδή ίσως και να μην είναι διαθέσιμα τώρα λόγω συγκυριών κάποιος από εμάς θα βρεθεί εκτός. Τώρα τα κάνουν όλα αυτά; Γιατί; Γιατί τώρα που δεν μπορούμε ούτε να συναντηθούμε; Για αυτό και λέω ότι είμαστε στις επάλξεις. Και μας αφορά άπαντες όλο αυτό.

Πως θα μπορέσουμε εμείς να χτυπήσουμε αυτόν που έχει και δύναμη και χρήμα; Είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο; Άρα θέλουν να χειραγωγήσουν τις αγορές που τις θεωρούν αγκάθι. Θέλουν να μας κλείσουν. Οι παραγωγοί και οι πωλητές που βγάζουμε το μεροκάματό μας στις λαϊκές αγορές είμαστε αποφασισμένοι για όλα. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει με το ψωμί μας, με τη ζωή μας, με την επιβίωση τη δική μας και των οικογενειών μας. Θα περιμένουμε την τελική μορφή του νομοσχεδίου και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας. Εμείς θα παλέψουμε, αλλά;”

ΣΗΜΕΙΑ ΤΡΙΒΗΣ

Καταργείται η έννοια της άδειας (επαγγελματία πωλητή και παραγωγού πωλητή) και αντικαθίσταται από το «δικαίωμα της θέσης» σε κάθε λαϊκή αγορά. Αυτή η κάθε θέση για τον πωλητή (παραγωγό ή επαγγελματία – ο οποίος πλέον λέγεται «μη παραγωγός») θα δημοπρατείται ουσιαστικά και θα την αποκτά αυτός που θα πλειοδοτεί. Έως σήμερα οι άδειες χορηγούνται με διάφορα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια (ανεργία, ύψος εισοδήματος κ.λπ.) και συγχρόνως, όσοι παίρνουν την άδεια, στη συνέχεια τους δίνονται συγκεκριμένες θέσεις σε κάποιες από τις λαϊκές αγορές. Με την επικείμενη αλλαγή οι «θέσεις» θα πωλούνται μέσω διαδικασίας πλειοδοσίας, ενώ σήμερα, για την κάθε θέση ο παραγωγός ή πωλητής πληρώνει ένα προκαθορισμένο ημερήσιο τέλος το οποίο διανέμεται κατά 60% στην Περιφέρεια και 40% στον δήμο. Μάλιστα οι θέσεις θα δίνονται για ένα έως τρία χρόνια για τους παραγωγούς και τέσσερα χρόνια για τους πωλητές.
Σήμερα η ευθύνη των λαϊκών αγορών ανήκει στην Περιφέρεια. Πλέον ιδιωτικοποιούνται μέσω ΣΔΙΤ. Ο νέος Φορέας που θα προκύπτει μετά την ιδιωτικοποίηση θα είναι ο μόνος που θα έχει δικαίωμα επί των λαϊκών αγορών. Αυτός θα αποφασίζει για την τιμή της κάθε θέσης, αυτός θα χορηγεί τις θέσεις, αυτός θα εισπράττει. Ταυτόχρονα θα μπορεί να δώσει σε τρίτους ιδιώτες «κομμάτια» από τη λειτουργία των λαϊκών αγορών (καθαριότητα, φύλαξη κ.λπ.).
Εκτός από τους παραγωγούς και πωλητές θα δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές και εταιρείες. Αρχικά σε ποσοστό 5% επί των θέσεων το οποίο, όμως, μπορεί να αλλάξει στη συνέχεια.
Για να συμμετέχει ένας πωλητής σε μία διαδικασία πλειστηριασμού μίας θέσης θα πρέπει να πληροί δύο κριτήρια. Το πρώτο αφορά τα τυπικά προσόντα, μεταξύ των οποίων είναι και ο τίτλος σπουδών. Όσο πιο υψηλός ο τίτλος σπουδών τόσα περισσότερα και τα μόρια. Ένας απόφοιτος ΑΕΙ θα παίρνει είκοσι μόρια, ενώ ένας απόφοιτος Γυμνασίου πέντε μόρια. Το δεύτερο έχει να κάνει με τα χρήματα. Αφενός μεν τα χρήματα για τη θέση, πόσα δηλαδή περισσότερα θα δώσει κάποιος από έναν άλλον πωλητή που ενδιαφέρεται για την ίδια θέση. Παράλληλα, για να συμμετάσχει κάποιος στην πλειοδοσία των θέσεων θα πρέπει να μην οφείλει σε δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, δήμο, περιφέρεια κ.λπ.

Προηγούμενο άρθροΔήμητρα Τσανάκα: Να παραιτηθεί ο κ.Προμούσας από την θέση του ως δημοτικός σύμβουλος και εφόσον επιθυμεί να αναλάβει ως δημότης
Επόμενο άρθροΤην προσοχή όλων απέναντι στον ιό συνιστά ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Απόστολος Βαγενάς