elfe-1-3

Θέμα συμπεριφοράς του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΠΑ για την ρύθμιση των οφειλών της ΒΦΛ για την προμήθεια φυσικού αερίου έθεσε στην Βουλή με επερώτηση του και ο βουλευτής κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο ίδιος δήλωσε σχετικά ότι «βλέπω ότι αυτό το θέμα ανακινείται κάθε Σαββατοκύριακο. Όχι όταν προκύπτει αλλά τα Σαββατοκύριακα. Τέλος πάντων, θα το προσπεράσουμε. Το θέμα δεν έχει να κάνει με τα χρέη των Λιπασμάτων αλλά με τη συμπεριφορά του Διευθύνοντα Σύμβουλου της ΔΕΠΑ, του κ. Κιτσάκου, ο οποίος φαίνεται ότι δεν έκανε αυτά που έπρεπε να κάνει προκειμένου να οδηγήσει την υπόθεση των χρεών της Βιομηχανίας προς τη ΔΕΠΑ. Ιστορία η οποία κρατάει από παλιά κι έχει περάσει από 40 κύματα. Δεν έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει για να προχωρήσει σε μία βιώσιμη ρύθμιση. Επομένως η στόχευσή μας είναι ο κ. Κιτσάκος, ο οποίος είναι Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, προέρχεται από τον Τομέα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ και όπως είπε κι ο ίδιος, γιατί έχει αρχίσει να διαρρέει διάφορες ενδιαφέρουσες πληροφορίες, η συμπεριφορά του αυτή ήταν εν γνώσει τουλάχιστον 4 υπουργών της κυβέρνησης. Δίνει και ονόματα. Ότι, δηλαδή, εν γνώσει τους οι υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν προχωρούσαν το θέμα της ρύθμισης των χρεών της Βιομηχανίας με αποτέλεσμα να εκτιναχθούν οι οφειλές και βέβαια να είναι σε δύσκολη θέση και η ΔΕΠΑ με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Θεωρούμε ότι η υπόθεση είναι μείζονος, κεντρικής, σημασίας και θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι η στόχευση της ερώτησής μας που έκανα μαζί με άλλους 31 βουλευτές, αλλά είμαι ο μόνος που έχει κάποιο τοπικό ενδιαφέρον ή κάποιο τοπικό αντίκτυπο από αυτήν την ερώτηση, δεδομένου ότι η Βιομηχανία βρίσκεται στην Καβάλα, θέλω λοιπόν να ξεκαθαρίσω ότι η ερώτηση δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση και τη βιωσιμότητα της Βιομηχανίας, ούτε σκοπός δικός μας ήταν να τεθεί σε κίνδυνο η συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου και η τροφοδότησή του με φυσικό αέριο.

Και θέλω να θυμίσω σε κάποιους που ενδεχομένως ξεχνάνε εύκολα ότι πριν από 5 χρόνια είχαν στην ουσία απειλήσει τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΠΑ, όταν υπήρχε πάλι κάποια κρίση όσον αφορά τη ρύθμιση του χρέους και είχε στυλώσει τα πόδια και είχε σχεδόν διακόψει εντελώς την τροφοδοσία φυσικού αερίου στη Βιομηχανία -μόνο το 10% της παροχής περνούσε- τον είχα, στην ουσία, απειλήσει ότι θα τον κατήγγειλα στον Εισαγγελέα αν έκοβε οριστικά το αέριο. Γιατί αυτό ουσιαστικά θα σήμαινε την αχρήστευση του μηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου και βέβαια θα δημιουργούσε κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος. Μία διαρροή αερίου, μία έκρηξη λόγω της διακοπής παροχής ξαφνικά. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε άλλα χειρότερα. Εκείνη η συμπεριφορά μου είχε φανεί απαράδεκτη και μετά την καθόλου ασαφή προτροπή μου προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΠΑ, τελικά το αέριο ξαναήρθε αφού κατάλαβε καλά και έκανε τις ενέργειες που όφειλε να κάνει».

ΛΑΘΟΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Πρόσθεσε δε πως «Σήμερα η κατάσταση είναι διαφορετική. Ο στόχος είναι η λάθος συμπεριφορά του Διευθύνοντα Σύμβουλο της Επιχείρησης Φυσικού Αερίου ο οποίος ελέγχεται από την κυβέρνηση που τον τοποθέτησε. Δεν ξέρω το κίνητρό του. Γνωρίζουμε από το ιστορικό ότι έχει θητεύσει, για πολύ μικρό χρονικό διάστημα βεβαία, και στη Λιπασματοβιομηχανία. Δεν ξέρω ποια είναι τα κίνητρά του, μήπως είναι ταπεινά, εν πάση περιπτώσει αυτό θα το δούμε στην πορεία. Διώκεται ποινικά γι’ αυτήν την παράλειψη και φυσικά τώρα που αρχίζει και αποκαλύπτεται ότι οι υπουργοί γνώριζαν, μπαίνουν κι άλλες σκέψεις στο μυαλό μου. Διότι πριν αρκετό καιρό -ευτυχώς έχει λυθεί το θέμα αυτήν τη στιγμή που μιλάμε- υπήρχε σε εξέλιξη και μία αντιδικία της εταιρείας με εργαζόμενους της που είχαν απολυθεί εκείνο τον καιρό, επαναπροσλήφθηκαν μετά, κι ασκήθηκε μεγάλη πίεση στη συνέχεια από την κυβέρνηση προκειμένου να γίνει μία συμφωνία, της οποίας δεν ξέρω όμως αν τηρούνται όλοι οι όροι από όλες τις πλευρές. Και θα δούμε τι γίνεται στο μέλλον».

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Ακολούθως ανέφερε ότι «Σε κάθε περίπτωση η Λιπασματοβιομηχανία δεν είναι το πρόβλημα. Δεν είναι ο στόχος και φυσικά δεν είναι ο στόχος αυτής της ερώτησης της Νέας Δημοκρατίας. Ο στόχος είναι ο τρόπος που ένα συγκεκριμένο πρόσωπο και ο τρόπος που λειτουργεί, που δεν εξασφαλίζει το συμφέρον μιας δημοσίου συμφέροντος εταιρείας που διοικεί. Και οι κυβερνητικές εντολές, πράξεις ή παραλείψεις, που οδηγούν σε αυτήν την συμπεριφορά. Είμαι τομεάρχης της δικαιοσύνης και επομένως όταν προκύπτει ένα τέτοιο θέμα, ακόμη κι αν έχει κάποια τοπική αναφορά, δεν κρύβομαι από την ευθύνη αλλά αναλαμβάνω την ευθύνη. Έτσι έκανα πάντα και θα συνεχίσω να κάνω. Κι ο στόχος είναι μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία να οδηγηθούμε και σε μία ρύθμιση τελικά του χρέους της Βιομηχανίας προς τη ΔΕΠΑ. Αφού ληφθούν υπ’ όψιν όλα τα ζητήματα στο τραπέζι και όλες οι πλευρές επιχειρηματολογήσουν και αποδείξουν το δίκαιο των επιχειρημάτων τους. Νομίζω ότι από αυτήν την υπόθεση μπορεί να προκύψει αυτή η ευκαιρία και να περιμένετε κι άλλες πρωτοβουλίες γι’ αυτό το θέμα στο μέλλον».

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Βροχές, καταιγίδες, μποφόρ και χιόνια – Αναλυτική πρόγνωση
Επόμενο άρθροΑνδ. Νεφελούδης: Να ολοκληρωθεί η εξυγίανση στα Λιπάσματα Καβάλας