Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ κατέρχεται ο κ. Λευτέρης Καρχιμάκης. Ο ίδιος δηλώνει ανήσυχος για ένα νέο μεταναστευτικό κύμα λόγω του πολέμου Ιράν – Ισραήλ.

Ο Λευτέρης Καρχιμάκης εργάζεται τώρα ως Λέκτορας Πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Leiden στην Ολλανδία με την ερευνητική του δραστηριότητα να επικεντρώνεται στην Ευρωπαϊκή πολιτική. Κομβικό σημείο της ερευνητικής του πορείας αποτελεί η εργασία του για την κρίση στην Ελλάδα το 2010 και την συμβολή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στην δημιουργία του Ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. Η έρευνα αυτή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ενώ πολύ πρόσφατα παρουσίασε στο Πανεπιστήμιο George Washington την έρευνα του για τα Πράσινα Ομόλογα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στο πανεπιστήμιο του Radboud παρουσίασε μια συγκριτική έρευνα για τις τακτικές διαχείρισης κρίσεων στην Ευρώπη. Πέραν όμως της ευρωπαϊκής διάστασης η ερευνητική του δραστηριότητα αφορά και στην συσχέτιση διαχείρισης κρίσεων και δημοκρατίας, π.χ. η έρευνα που πρόκειται να παρουσιάσει τον Ιούλιο στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας για τα Τέμπη και την διαχείριση κρίσεων σε μία «τηλεοπτική δημοκρατία».

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι “Πράγματι διαβλέπουμε εξελίξεις ενώ παράλληλα αγωνιούμε. Οι σχέσεις Ιράν και Ισραήλ μας κάνουν να φοβόμαστε τον κίνδυνο ότι θα δούμε και πάλι τις προσφυγικές ροές μετά τον πόλεμο στην Συρία. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια δεν βρήκαμε την αποκλιμάκωση της Μέσης Ανατολής ενώ έχουμε μια νέα κατάσταση με την Τουρκία να αναδεικνύεται ως δυτικός τοποτηρητής.

Σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να κατευνάσει τα πνεύματα ενώ η Ευρώπη ρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μπορέσει να λειτουργήσει ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Αυτό δεν είναι βέβαια εύκολο. Διότι οι πολιτικές δυνάμεις που έχουν την πλειοψηφία στην ΕΕ είναι οι δυνάμεις που επένδυσαν στον Πόλεμο. Άρα χρειάζεται αλλαγή συσχετισμών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για να μην περάσουμε αυτά που περάσαμε παλαιότερα”.

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Αναφορικά με κύματα μεταναστών τόνισε ότι “Θα έχουμε ένα θέματα με το κομμάτι της άκρας δεξιάς και τους μετανάστες. Αυτό όμως είναι ένα βίαιο κομμάτι Δεν έχει να κάνει με τις εισροές μόνο αλλά και με την έλλειψη στρατηγικής μιας συντηρητικής Ευρώπης.

Δεν μπορεί οι χώρες του νότου να δέχονται όλο το βάρος επειδή είναι χώρες εισόδου. Ούτε οι εισερχόμενοι βέβαια μπορεί να αντιμετωπίζονται στα καμπς. Δεν είναι αυτοί που δικαίως θα νοιώσουν ότι όσοι τους βάζουν εκεί είναι εχθροί τους. Και οι κάτοικοι παρακείμενα των καμπς δεν νοιώθουν ως απειλή τους μετανάστες; Άρα χρειαζόμαστε μεγαλύτερη αλληλεγγύη. Θέλουμε ένα νέο πλάνο στο προσφυγικό. Θέλουμε ισοκαταμερισμό ενώ οι χώρες της νότιας Ευρώπης είναι έτσι και αλλιώς χώρες περάσματος και όχι μόνιμες χώρες παραμονής των μεταναστών. Είναι λάθος της συντηρητικής Ευρώπης ό,τι έγινε τα τελευταία χρόνια. Θέλουμε σταθερότητα στην Ευρώπη”.

Προηγούμενο άρθροΤο Νο1 σημάδι ότι έχετε έλλειψη βιταμίνης D
Επόμενο άρθροΜε έναν υδρονομέα λιγότερο θα είναι, πλέον, η κοινότητα Αμυγδαλεώνα