Με βάση τον νέο νόμο για τα δάση υποχρεούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων που απέχουν 300 μέτρα από το δάσος πρέπει να κάνουν μία μελέτη πυροπροστασίας από μηχανικό. Στο Ζυγό οι ιδιοκτησίες σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο κ. Κοτσακίδη ξεπερνούν το 60%!

Αρχικά ανέφερε ότι “Καταρχάς πρέπει να δώσουμε διευκρινίσεις. Την άνοιξη του 2023 ψηφίσθηκε ένας νόμος από τρία υπουργεία, το υπουργείο Περιβάλλοντος, το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο θα υποχρέωνε με κάποια χρονοδιαγράμματα όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι απέχουν έως και 300 μέτρα από δασικές εκτάσεις αλλά και από χορτολιβαδικές, να κάνουν μελέτη πυροπροστασίας η οποία πρέπει να γίνει από πολιτικό μηχανικό – αν και εδώ δεν είμαστε απολύτως σίγουροι – και έπειτα πρέπει να έρθει ο Δήμος Καβάλας και πάλι με κάποια αυστηρά κριτήρια να ελέγξει αν τηρείται η μελέτη!

Οι παρεμβάσεις αφού προηγηθεί βέβαια η μελέτη αφορούν σχεδόν το 50% της ελληνικής επικράτειας. Το 50% των κατοικιών στην ελληνική επικράτεια είναι δίπλα είτε σε χοροτολιβαδικές εκτάσεις είτε σε δασικές εκτάσεις.

Και αμέσως μετά τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα πρέπει να έρθει ο Δήμος και να ελέγξει και αν δεν τηρούνται οι κανόνες πυροπροστασίας οι οποίοι ορίζονται από την συγκεκριμένη μελέτη τότε θα γίνει μια συζήτηση για πρόστιμα και άλλα τινά».

ΜΗ ΣΟΒΑΡΟ

Ο ίδιος σημείωσε στην συνέχεια “ ότι η παρουσίαση και οι διευκρινίσεις που έχουν δοθεί από την πλευρά των 3 υπουργείων είναι στα όρια του…. μη σοβαρού. Έγινε η παρουσίαση από τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καβάλας σε μια λαϊκή συνέλευση και υπήρξαν πάρα πολλά αναπάντητα ερωτήματα που και ο ίδιος ο κ. Γιώργος Τσακαλίδης δεν μπόρεσε να απαντήσει στον συγκεκριμένο νόμο.

Τα τρία υπουργεία ήρθαν με εγκύκλιο τους πριν 2 μήνες να επισημάνουν ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι για Μάρτιο και Απρίλιο και ακούσθηκαν απόψεις από αρμοδίους ότι όλο το προσωπικό των μηχανικών της χώρας, αν ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα θέλει πάνω από 2 χρόνια για να κάνει πράξη την υποχρέωση!!!

Όλα είναι στον αέρα, όλα είναι στο περίπου την ίδια στιγμή που το χειρότερο από όλα και αυτό μας απασχόλησε στη δημόσια συζήτηση είναι ότι όταν υπάρχει ένας οικισμός πλάι σε δάσος και το χειρότερο το δάσος δεν μπορεί να φυλαχτεί μια και έως τώρα φυλάξεις κάνουν οι εθελοντές πυροσβέστες, όταν επίσης δεν μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις μέσα στο δάσος λόγω έλλειψης κονδυλίων, οι αντιπυρικές ζώνες είναι κλειστές, όταν η ίδια η πολιτεία δεν είναι σωστή απέναντι στο συγκεκριμένο αντικείμενο, έρχεται η ίδι α η πολιτεία και ζητά από τους ιδιώτες να αναλάβουν αυτοί την ευθύνη!

Το κομμάτι ασφάλισης κατοικιών δεν υπάρχει βέβαια πουθενά στο νόμο απλά με τη δυσπιστία που υπάρχει και με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα αναφέρθηκε ότι υποχρεούμαστε να ασφαλίσουμε τα σπίτια μας για πυροπροστασία κλπ.

Ωστόσο στη διάρκεια της δημόσιας συζήτησης θίχθηκε ένα ακόμη θέμα. Όταν εγώ λοιπόν θα ασφαλίσω το σπίτι μου, χωρίς να έχω την συγκεκριμένη μελέτη πυροπροστασίας και αν ο μη γένοιτο, έχουμε μια πυρκαγιά, θα έρθει η ασφαλιστική και θα μου πει αν την συγκεκριμένη μελέτη την έχω εφαρμόσει. Και εκεί πάλι ξεκινάει ο κόσμος να πιστεύει ότι όλα γίνονται για τις ασφαλιστικές” τόνισε με νόημα.

ΣΤΟ ΠΟΔΙ

Ο συνομιλητής μας εκτιμά ότι όπως πολλά πράγματα γίνονται στο πόδι, αυτό συμβαίνει και με το εν λόγω πρόγραμμα. “Προσωπικά έκανα μια πρόβλεψη και έδωσα μια 10ετία για να εφαρμοσθεί όλο αυτό το οποίο βέβαια είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

Να τονίσουμε την ατομική ευθύνη του καθενός να πάρει κάποια μέτρα αλλά δεν είναι δυνατόν την στιγμή που ρυμοτομικά μου επιτρέπεις εμένα να στήσω ένα ρυμοτομικό σχέδιο σε απόσταση 10 μέτρων και να χτίσω εκεί και να έρχεσαι τώρα και να μου λες ότι είμαι στις κατοικίες υψηλού κινδύνου και είμαι υποχρεωμένος να έχω για παράδειγμα ένα πέτρινο τσιμεντένιο τοιχίο πέριξ του σπιτιού μου. … Αυτά δεν λέγονται. Γι αυτό και δεν παίρνει σοβαρά κανένας την συγκεκριμένη νομοθεσία.

Σαφώς και θα γίνουν αλλαγές και επειδή εκπροσωπώ το Δήμο Καβάλας θα πω ότι για μια ακόμη φορά, έρχεται άλλη μια αρμοδιότητα στο Δήμο Καβάλας χωρίς καμία σωστή ενημέρωση. Δεν μιλάω για προσωπικό, για παροχή κονδυλίων στο Δήμο Καβάλας για να μπορέσει να ανταπεξέλθει…. Καλά είναι να γίνονται οι λαϊκές συνελεύσεις, να ενημερωθεί ο κόσμος και να ενημερωθούν και να ακουσθούν και άλλα θέματα, και προς τιμήν της η δημοτική Αρχή έχει μια παράδοση με τις λαϊκές συνελεύσεις.

Τα τελευταία 7-8 χρόνια έχουν γίνει συνελεύσεις και έτσι αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά στην εν λόγω συνάντηση η προσπάθεια του Φυσιολατρικού Συλλόγου να προστατέψει το δάσος. Δυστυχώς το καλοκαίρι που πέρασε και με τις φωτιές στην Αλεξανδρούπολη ο Φυσιολατρικός Σύλλογος και με το όχημα που έχει είχε περίπολο για ένα μήνα 24 ώρες στο 24ωρο σε όλο το δασικό σύμπλεγμα, από Ζυγός, Κρυονέρι. Λημνιά, Π. Καβάλα και ζήτησε ο Πρόεδρος την συνδρομή σε χρήμα και εθελοντική παρουσία και αυτό που είδαμε ήταν ένα ψήφισμα το οποίο το υπόγραψαν όλοι και έτσι ο Δήμος Καβάλας θα έρθει σε επαφή με το Δασαρχείο και με την Πυροσβεστική και πέρα τις διαχειριστικής μελέτης που ετοιμάζεται να κάνει το Δασαρχείο Καβάλας θα γίνουν κάποιες πιο άμεσες παρεμβάσεις και όπου μπορεί θα βοηθήσει ο Δήμος ….ο καιρός έχει αλλάξει όμως και πλέον η μεγάλη ανομβρία βλάπτει,…. Η στάθμη του Νέστου είναι 50% κάτω από ό,τι ήταν τα προηγούμενα χρόνια και το καλοκαίρι θα είναι πολύ δύσκολο.

Εμείς πρέπει να δούμε την δική μας ατομική ευθύνη. Πρέπει να καθαρίσουμε τα οικόπεδα μας και δη κάποια αδόμητα οικόπεδα ενώ πρέπει να δηλώνουμε συμμετοχή σε όλες τις εθελοντικές δράσεις που έχουν σχέση με την πυροπροστασία και να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί γιατί δυστυχώς το καλοκαίρι είναι πολλοί μήνες. Και από ό,τι φαίνεται μια και από Απρίλιο έχουμε πυρκαγιές λογικά θα έχουμε μέχρι τον Οκτώβριο. Άρα το διάστημα που δεν ασχολούμαστε είναι λίγο” τόνισε χαρακτηριστικά.

Προηγούμενο άρθροΕυρωεκλογές: Οριστικοποιήθηκαν οι λίστες Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ – Οι πρώτες δηλώσεις των υποψηφίων
Επόμενο άρθροΟριοθετήθηκε η πιάτσα ΤΑΞΙ σε τμήμα της οδού Αβέρωφ