Το Επιμελητήριο Καβάλας  με επιστολή του προς τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιαννακίδη ζητά την παράταση στην προθεσμία υποβολής των αιτημάτων υποβολής χρηματοδότησης  στα προγράμματα ΕΣΠΑ. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Δέμπας Μάρκος  ανέφερε ότι την επιστολή την έστειλαν στις 25 Ιανουαρίου για συγκεκριμένους λόγους.

Όπως τόνισε αρχικά «Σύμφωνα με τους οδηγούς εφαρμογής αυτών των προγραμμάτων υπάρχει ένας όρος που λέει ότι στα εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια μια και αρκετά εξ αυτών έχουμε μέσα στο 2017-2018 και βάσει αυτού πρέπει για να μπορούν να δείξουν την  ωριμότητά τους και να προχωρήσει η χρηματοδότησή τους, στο 30% του προϋπολογισμού πρέπει να έχουν υλοποιήσει δράση μέσα σε ένα χρόνο!

Άρα σχέδια των αρχών του 2018 θα πρέπει μέχρι τον Μάρτιο του 2019 να έχουν προχωρήσει. Μιλάμε για επιχειρήσεις μικρομεσαίες, που έχουν να κάνουν και με τον τουρισμό και με την μεταποίηση οι οποίες έχουν μέσα τους όμως και κατασκευή, κτηριακές υποδομές. Και βάσει όρου για να παρουσιάσουν ανάλογες δαπάνες θα πρέπει να έχουν κάνει και κατασκευαστικό έργο.

Αν λοιπόν μιλάμε για ένα έργο με προϋπολογισμό 300 χιλιάδες ευρώ για παράδειγμα θα πρέπει μέσα στον χρόνο να έχουν δαπάνες 90 χιλιάδες ευρώ. Δυστυχώς όμως επειδή υπάρχουν αυτές οι τρομακτικές καθυστερήσεις από διάφορες υπηρεσίες, (ξεκινώντας από την Πολεοδομία) όπου πραγματικά σε διάφορες επιχειρήσεις και ειδικά όταν πρόκειται για το νησί της Θάσου, έχουμε καθυστέρηση έως και δύο χρόνια για την έκδοση αδείας (μια και εμπλέκεται και το Δασαρχείο, η Πολεοδομία κλπ) δεν έχουν εκδοθεί σε κάποιες περιπτώσεις αυτές οι άδειες. Άρα αυτά επενδυτικά σχέδια κινδυνεύουν να απενταχθούν, ούτε καν να ξεκινήσουν και δεν είναι η υπαιτιότητα του ίδιου του επενδυτή αυτή η κατάσταση.

Είναι υπαιτιότητα των δημοσίων υπηρεσιών και αυτή η τρομακτική καθυστέρηση μας ταλαιπωρεί όλους».

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Για αυτό  τον λόγο και μια και στην Περιφέρεια μας ειδικά εντοπίζονται μεγάλες καθυστερήσεις το Επιμελητήριο απέστειλε την επιστολή στον υφυπουργό κ. Γιαννακίδη προκειμένου να του ζητήσει μια παράταση ώστε να μην αδικηθούν οι επιχειρήσεις μας σε σχέση με άλλες επιχειρήσεις.

«Είναι δύσκολο να εισακουσθούμε αλλά ας ελπίσουμε να βρεθεί λύση γιατί αν δεν ισχύει μια παράταση θα χαθούν χρήματα από τους επιχειρηματίες και αυτά τα λεφτά θα χαθούν από την τοπική αγορά» σημείωσε ο κ. Δέμπας.

Μάλιστα ο ίδιος αναφέρθηκε και σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με μέλη του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Ορφανού. «Υπάρχουν 150 επιχειρήσεις από μια περιοχή σε συνεχή ανάπτυξη. Για εμάς Επιμελητήριο δεν είναι μόνο η Καβάλας, είναι και η Κεραμωτή, η Θάσος, ο Ορφανός, και η συνεργασία με τους επαγγελματικούς φορείς στον Ορφανό και όχι μόνο είναι σκόπιμη και χρήσιμη.

Θέλουμε να μαθαίνουμε τα προβλήματα των επιχειρήσεων ώστε από κοινού να βρίσκουμε λύσεις. Θέλουμε να προβάλλουμε την περιοχή και να έχουμε μια ισομερή ανάπτυξη στην περιοχή μας» τόνισε καταληκτικά.

Προηγούμενο άρθροΣτΕ για ελεύθερους επαγγελματίες: Πενταετής απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος
Επόμενο άρθροΓιάννης Πασχαλίδης: ψάχνουν να βρουν ευκαιρία πως να μην είμαι υποψηφιος Βουλευτής