Πενταετή απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος σε περίπτωση αλλαγής επαγγέλματος «προσφέρει» απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες με «μπλοκάκι».

Το Β΄ Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε παράνομη την εγκύκλιο του 2011 που προβλέπει το αντίθετο είναι παράνομη με το σκεπτικό ότι «μη νομίμως η φορολογική αρχή προέβη στην επιβολή του τέλος επιτηδεύματος».

Πρόκειται για πιλοτική απόφαση που αναφέρει μεταξύ άλλων πως ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι είχαν μεν προβεί, κατά το παρελθόν, σε έναρξη εργασιών, πλην, όμως, σε επάγγελμα διαφορετικό από αυτό που ασκούν τώρα και στην συνεχεία, διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, εξαιρούνται επί πενταετία από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για την άσκηση του νέου επαγγέλματός τους. Και αυτό ανεξάρτητα εάν ο επαγγελματίας είχε συμπληρώσει 5 χρόνια άσκηση της αρχικής επαγγελματικής δραστηριότητας.

Στο ΣτΕ προσέφυγε δικηγόρος ο οποίος Φεβρουάριο του 2007 έκανε έναρξη εργασιών ως ελεύθερος επαγγελματίας με αντικείμενο την παροχή επιχειρηματικών συμβουλών διαχείρισης και έξι μήνες μετά έκανε διακοπή εργασιών . Το 2015 προέβη σε νέα έναρξη επιτηδεύματος με αντικείμενο την δικηγορία.

Κατά τα δύο πρώτα έτη της δικηγορίας του επιβλήθηκε τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ.

Προηγούμενο άρθροΤι λένε τα διεθνή ΜΜΕ για την επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές
Επόμενο άρθροΕπιστολή Δέμπα για παράταση των αιτημάτων υποβολής χρηματοδότησης στα προγράμματα ΕΣΠΑ