Mε την είσοδο περισσότερων κομμάτων στη νέα Βουλή να είναι πιθανόν να περιοριστεί η κοινοβουλευτική δύναμη της πλειοψηφούσας Νέας Δημοκρατίας
thumbnail_vouli_edres_nd
Με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, το οποίο προβλέπει κλιμακούμενο μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα και διευκολύνει τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, θα διενεργηθούν οι εκλογές της 25ης Ιουνίου, με την είσοδο περισσότερων κομμάτων στη νέα Βουλή να είναι πιθανόν να περιορίσει την κοινοβουλευτική δύναμη της πλειοψηφούσας Νέας Δημοκρατίας, εφόσον οι πολίτες εμπιστευτούν εκ νέου τον Κυριάκο Μητσοτάκη και επαναλάβουν το καθαρό μήνυμα για αυτοδύναμη ΝΔ στην προσεχή κάλπη.
Τα κόμματα που θα μείνουν εκτός
Εκτός από το ποσοστό του πρώτου κόμματος ένα ακόμη μέγεθος που θα κρίνει την αυτοδυναμία είναι το άθροισμα των ποσοστών των κόμματων που δεν θα ξεπεράσουν το όριο του 3% και δεν θα πετύχουν την είσοδό τους στη Βουλή, καθώς όσο ανεβαίνει το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων, αυτόματα πέφτει ο πήχης της αυτοδυναμίας για τον νικητή της βραδιάς των εκλογών.
Στην κάλπη της 21ης Μαΐου τα ποσοστά των κομμάτων εκτός Βουλής έφθασαν συνολικά το 16.03% με τα κόμματα ΝΙΚΗ, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και ΜεΡΑ25 να βρίσκονται στο κατώφλι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αγγίζοντας το όριο του 3%. Η Νέα Δημοκρατία στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση που διενεργήθηκε με το σύστημα της απλής αναλογικής, κατέγραψε ποσοστό της τάξεως του 40,79%, όπου αξίζει να σημειωθεί ότι εάν το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε καταγράψει το ίδιο ποσοστό με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, με τα ίδια δεδομένα για τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, τότε θα μιλούσαμε για μια από τις ισχυρότερες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες μετά τη Μεταπολίτευση με τη ΝΔ να καταλαμβάνει 171 έδρες.
Σενάρια
Εάν αντί για 16,01% που έμειναν εκτός Βουλής στις προηγούμενες εκλογές το άθροισμα των κομμάτων που δεν θα έχουν εκπροσώπηση ανέρχεται στο 10% (δηλαδή ένα από τα τρία κόμματα που βρέθηκαν στο όριο μπει τελικά σε μια εξακομματική Βουλή), τότε η ΝΔ εκλέγει 166 βουλευτές και επιτυγχάνει την αυτοδυναμία με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Στο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο, δύο από τα τρία κόμματα που βρέθηκαν ένα βήμα πριν το Κοινοβούλιο καταγράψουν ποσοστό 3% και πάνω, αυτό θα σημαίνει ότι η ΝΔ με το ποσοστό που είχε στις εκλογές τις 21ης Μαΐου κερδίζει 163 έδρες.
Ακόμη και αν ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΝΙΚΗ και ΜεΡΑ25 πετύχουν την είσοδό τους στην επόμενη Βουλή και το άθροισμα των κομμάτων που μένουν εκτός είναι στο 7%, τότε η ΝΔ θα έχει 155 κοινοβουλευτικές έδρες.
«Ο πήχης της αυτοδυναμίας ανεβαίνει»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα» για τον εκλογικό στόχο της 25ης Ιουνίου εξέφρασε την εκτίμηση ότι στην επόμενη αναμέτρηση θα μπουν περισσότερα κόμματα στη Βουλή με τον πήχη της αυτοδυναμίας να ανεβαίνει: «Στις 25 Ιουνίου πρέπει να γίνει σαφές ότι η χώρα θα έχει μια σταθερή κυβέρνηση. Κι αυτό μπορεί να το εξασφαλίσει μια ασφαλής αυτοδυναμία και όχι μια οριακή πλειοψηφία. Αυτός θα είναι και ο στόχος. Και επειδή πιθανόν να έχουμε περισσότερα κόμματα στη Βουλή, ο πήχης ανεβαίνει», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.
Το σύστημα της απλής αναλογικής ευνοεί το πρώτο κόμμα να πετύχει την αυτοδυναμία, ωστόσο οι συσχετισμοί αλλάζουν σημαντικά εάν το ποσοστό του πρώτου κόμματος μειωθεί σε σχέση με εκείνο της προηγούμενης κάλπης.
Εάν η ΝΔ καταγράψει ποσοστό 39% και εκτός βουλής μείνουν 13%, τότε καταλαμβάνει 161 έδρες. Με το άθροισμα των κομμάτων εκτός Βουλής στο 10%, η ΝΔ βγάζει 157 έδρες, ενώ με το ποσοστό των κομμάτων που δεν θα συμμετέχουν στην επόμενη Βουλή στο 7%, το πρώτο κόμμα εκλέγει 153 βουλευτές και εξασφαλίζει την αυτοδυναμία.
Τώρα, στο σενάριο που η ΝΔ μειώσει τις δυνάμεις της από την προηγούμενη αναμέτρηση στο 38% και τα κόμματα που δεν εισέλθουν στη Βουλή αθροίζουν 8%, σε αυτή την περίπτωση το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη βγάζει 150 έδρες, με αυτά τα «νούμερα» να αποτελούν το όριο για την αυτοδύναμη ΝΔ.