Εγκαινιάστηκε, το βράδυ της Δευτέρας 24 Οκτωβρίου, στο ισόγειο χώρο της Μεγάλης Λέσχης, η Έκθεση “ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ”, που οργάνωσε το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σε συνεργασία με τον Δήμο Καβάλας.

Εικόνες, μουσικές, συγκινήσεις από θύμισες που μετέφεραν οι ομιλητές από αυτούς που έζησαν τα δεινά της Μικρασιατικής Καταστροφής, καθώς και το δράμα των προσφύγων, χρωμάτισαν τα εγκαίνια, τα οποία έγιναν παρουσία πλήθους κόσμου, κυρίως στελεχών και μελών τοπικών προσφυγικών συλλόγων.

Παρόντες και ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, στελέχη της διοίκησης του Δήμου, εκπρόσωποι του Ιδρύματος της Βουλής, οι βουλευτές Καβάλας, Γιάννης Πασχαλίδης και Μακάριος Λαζαρίδης, ο αρχιμανδρίτης, πατέρας Παύλος (εκπροσώπησε την Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου), και τα στελέχη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, Σταυρούλα Δαδάκη και Μιχάλης Λυχούνας.

ΟΜΙΛΙΕΣ

Ο καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου, γενικός γραμματέας του Ιδρύματος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η λογική της Έκθεσης δεν είναι να θυμηθούμε το μεγαλύτερο τραύμα που υπήρξε στα 3.500 χρόνια της ιστορίας του πολιτισμού μας, αλλά να τιμήσουμε τα σύμβολα και την ταυτότητα των ανθρώπων μας. Αυτών που χάθηκαν εκεί, αυτών που έφυγαν διωγμένοι, που ήρθαν εδώ, χτίσαν την πατρίδα και έφτιαξαν τη χώρα που απολαμβάνουμε εμείς σήμερα. Η Έκθεση δεν είναι μια μουσειακή καταγραφή, αλλά κάτι που μιλά για μας σήμερα. Είμαστε εμείς μέσα σ’ αυτήν την Έκθεση, οι κληρονόμοι. Το ίδρυμα έφερε την Έκθεση στην Καβάλα για να τιμήσει έναν τόπο που δέχθηκε από τα μεγαλύτερα ποσοστά εγκατάστασης προσφύγων».

Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, υπογράμμισε ότι «η Έκθεση είναι μια μοναδική προσπάθεια, που έγινε για να περιγράψει με εικόνες και μουσικές το μεγάλο ταξίδι των Ελλήνων. Αυτών που μέχρι και πριν από 100 χρόνια ζούσαν επί αιώνες στην Ανατολική Ρωμυλία, στον Πόντο, στην Σμύρνη, την Ιωνία, την Καππαδοκία, την Κωνσταντινούπολη, την Προποντίδα. Αυτών που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν πατρίδες, ανθρώπους ζωντανούς και νεκρούς, ιερά, όσια, περιουσίες και να φύγουν. Πρόσφυγες πια, έστησαν το είναι τους στη νέα πατρίδα, πότισαν με τον ιδρώτα τους τον τροχό της ζωής, μέχρι να σταθούν όρθιοι ξανά. Και τότε έβγαλαν από μέσα τους αυτά που κανείς δεν μπορούσε να τους πάρει: το τραγούδι και τον χορό. Η Έκθεση κάνει μια υπενθύμιση των άσβηστων ήχων, αυτών που γοήτευαν πριν από αιώνες και συνεχίζουν να γοητεύουν και να ζουν ακόμη και σήμερα εμπνέοντας μεγάλους δημιουργούς, και συγκινώντας απλούς ανθρώπους. Αυτές οι μουσικές είναι κομμάτι της κληρονομιάς μας. Και με την Έκθεση, τόσο η Βουλή όσο και ο Δήμος Καβάλας, αυτήν την κληρονομιά θέλουμε να τιμήσουμε».

Ο Παναγιώτης Αγγελίδης, Πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, επισήμανε ότι «σε μια εποχή που το προσφυγικό ζήτημα είναι τόσο δραματικά επίκαιρο, η Έκθεση αυτή αποκτά ιδιαίτερο συμβολικό χαρακτήρα. Η μουσική και οι εικόνες των προσφύγων μεταφέρονται στην πόλη της Καβάλας στην οποία η παρουσία τους έχει αφήσει ανεξίτηλα το αποτύπωμά της».

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Ο Αρχιμανδρίτης π. Παύλος ευχήθηκε «η τραγικότητα που ενθυμούμαστε μετά από 100 χρόνια, να γίνει αφορμή να σηκωθεί η ψυχή μας και να προχωρήσουμε μπροστά».
Ο βουλευτής Μακάριος Λαζαρίδης είπε πως «μέσα από αυτό το ταξίδι στον χρόνο αναδεικνύονται ο θάνατος και η αναγέννηση, η τραγωδία και η ελπίδα, το τέλος μιας εποχής και η απαρχή μιας άλλης».
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας, Σοφία Τσίγκου, που μίλησε εκ μέρους των τοπικών προσφυγικών συλλόγων, είπε πως «νοιώθουμε ιδιαίτερη υπερηφάνεια για όσα μας έχουν κληροδοτήσει οι πρόσφυγες. Κυλάει στο αίμα μας η Μικρά Ασία, ο Πόντος η Καππαδοκία, στις μουσικές μας στα τραγούδια μας. Χρέος μας είναι να τα σώσουμε και να τα μεταλαμπαδεύσουμε στη νέα γενιά. Οι πρόσφυγες για την Ελλάδα, τελικά, ήταν μεγάλη ευλογία».
Η καθηγήτρια του Παντείου, πρώην πρύτανης και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος, Ισμήνη Κριάρη, μίλησε για το πνεύμα που χαρακτηρίζει την Έκθεση, περιλαμβάνοντας τις μουσικές από 7 περιοχές, που η κάθε μια ανέπτυξε μια ιδιαίτερη ταυτότητα μέσα στην ευρύτερη ταυτότητα του μικρασιατικού ελληνισμού, μουσικές που εκφράζουν την ζωή σε όλες της τις εκφάνσεις και που έφτασε να διαμορφώσει τα μουσικά δρώμενα της Ελλάδας μέχρι σήμερα.

Ο εικαστικός Αλέξης Κυριτσόπουλος, καλλιτεχνικός επιμελητής της Έκθεσης, μετέφερε τον χαιρετισμό του προέδρου της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Έκθεσης, Διονύση Σαββόπουλου, και διάβασε απόσπασμα από βιβλίο με τις αναμνήσεις της μητέρας του που ήταν κι αυτή πρόσφυγας.

Υπενθυμίζεται ότι τη μουσική επιμέλεια της Έκθεσης έχει ο καθηγητής Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας, Λάμπρος Λιάβας.
Στη συνέχεια, στην οδό Κύπρου ακούστηκαν καππαδοκικές μουσικές και τραγούδια και οι παριστάμενοι απόλαυσαν χορούς από το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών Νέας Καρβάλης.

Στο τέλος, οι επισκέπτες της Έκθεσης είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από την ίδια την επιμελήτρια της Έκθεσης και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής, Άννα Ενεπεκίδου.

Ημέρες – Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα - Παρασκευή

10:00 – 13:00 & 18:00 – 21:00
Σάββατο

10:00 – 13:00

🔺️ Διάρκεια Έκθεσης 🔺️

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου Σάββατο 12 Νοεμβρίου

Προηγούμενο άρθροΕυρεία σύσκεψη του Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια στην Αντιπεριφέρεια Καβάλας
Επόμενο άρθροΜήνυμα του Δημάρχου Καβάλας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού