Την Άνοιξη του 1944 στο χωριό Αχλαδινή οι Βουλγαρικές κατοχικές δυνάμεις με την κατηγορία της παροχής βοήθειας σε αντιστασιακές ομάδες, συλλαμβάνουν άνδρες και παιδιά άνω των δεκαπέντε ετών, καίνε σπίτια και αποθήκες και μεταφέρουν τους συλληφθέντες στην έδρα της διοίκησης στην Χρυσούπολη όπου τους φυλακίζουν στα υπόγεια των καπναποθηκών Ζαχαριάδη.

Στα τέλη Μαΐου οι συλληφθέντες που παραμένουν κρατούμενοι είναι είκοσι τρείς και όταν αρχίζει η αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων αποφυλακίζονται οι δύο υπερήλικες και τρεις δεκαπεντάχρονοι ενώ οι υπόλοιποι δεκαοκτώ μεταφέρονται και εκτελούνται οι δύο στην θέση διασταύρωση Χρυσούπολης με Ζαρκάδια οι επόμενοι οκτώ στην Εκάλη Ζαρκαδιάς και οι υπόλοιποι στην περιοχή Ρέντερε μεταξύ Εκάλης και Ν.Καρβάλης.

Με τον αποτρόπαιο αυτόν τρόπο ο Νέστος περνά στην Ιστορία των περιοχών που πλήρωσαν με ομαδικές εκτελέσεις σε δύο περιπτώσεις, Μοναστηράκι Κεραμωτής και Αχλαδινή τον βαρύτερο φόρο αίματος αθώων.

Την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου από το 1988 στο χώρο του μνημείου τους, μετά την δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών οι συγγενείς και η δημοτική αρχή αποδίδουμε στεφάνι δάφνης ως ελάχιστο φορο τιμής ΑΘΑΝΑΤΟΙ.

Προηγούμενο άρθροEnergean: Καθαρισμός της παραλίας Βρασίδα και δωρεά κάδων απορριμμάτων στο Δήμο Παγγαίου του Ν. Καβάλας
Επόμενο άρθρο“Κερδίζει έδαφος” η ιδέα για συνεργασία της αντιπολίτευσης στις επόμενες δημοτικές εκλογές – “Ψήφος εμπιστοσύνης” στον Μάκη Παπαδόπουλο να τεθεί επικεφαλής