Στο επίκεντρο έχει βρεθεί η μέθοδος που θα ακολουθηθεί, για να υπερπηδηθούν οι νομικές και άλλες δυσκολίες, ώστε τα Γλυπτά του Παρθενώνα να γυρίσουν στην Ελλάδα και να εκτίθενται πλέον στην Αθήνα, μετά από την εκ νέου αναφορά από κυβερνητικό αξιωματούχο, εν προκειμένω των Γιώργο Γεραπετρίτη, σχετικά με μυστικές συνομιλίες της Ελλάδας με το Βρετανικό Μουσείο.

Οι δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη έγιναν, με αφορμή νέου δημοσιεύματος της εφημερίδας «Τα Νέα», το οποίο κάνει λόγο για μυστικές συναντήσεις του Προέδρου του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν τόσο με τον Έλληνα πρωθυπουργό, όσο και με τον υπουργό εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Υπάρχει βέβαια η ειδοποιός διαφορά ότι το εν λόγω δημοσίευμα υποστηρίζει πως οι συνομιλίες έχουν ολοκληρωθεί κατά 90%, ενώ ο κ. Γεραπετρίτης κάνει λόγο για «προκαταρκτικές συνομιλίες».

Όπως και να έχει, η εξέλιξη αυτή είναι προς την θετική κατεύθυνση για τα ελληνικά συμφέροντα.

Ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στην Βρετανία, Ισαάκ Καριπίδης, αποκάλυψε στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων, ποια είναι η βασική πρόταση που συζητούν Λονδίνο και Αθήνα, ώστε να γίνει πρακτικά εφικτή η έκθεση των αρχαιοτήτων στην πατρίδα τους.

Ειδικότερα, ο Ισαάκ Καριπίδης στο ρεπορτάζ του αναφέρει: «Μιλώντας χθες το βράδυ με ανώτερο κρατικό αξιωματούχους της Βρετανίας, που ασχολείται με το θέμα, μου είπε το εξής πολύ σημαντικό:

“Με δεδομένο πως ποτέ καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τη λύση του δανεισμού, ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, χωρίς να αλλάξει ο νόμος του 1963, που απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά στο Βρετανικό Μουσείο να αφαιρέσει αντικείμενα από τις συλλογές του, είναι το Βρετανικό Μουσείο να ανοίξει ένα είδος παραρτήματος στην Ελλάδα”.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Βρετανός αξιωματούχος τόνισε παράλληλα ό,τι “Έτσι, τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα εξακολουθούν να ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο, όπως ο νόμος επιβάλλει, αλλά την ίδια στιγμή θα βρίσκονται στην Αθήνα, όπως επιθυμεί η ελληνική πλευρά».

Προηγούμενο άρθροΠαρουσία του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου στην Επιμνημόσυνη Δέηση για την επέτειο 201 ετών από το θάνατο του Ήρωα Εμμανουήλ Παπά στις Σέρρες
Επόμενο άρθροΘεοδωρικάκος: Η ανάρτηση του υπουργού για τη διάσωση δελφινιού στον Έβρο από αστυνομικούς