Αυξητική τάση παρατηρείται στην αποποίηση κληρονομιάς στην Καβάλα, ένα ζήτημα που προβληματίζει τους αρμοδίους. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Γιώργος Γραμμένος δήλωσε ότι η κατάσταση συνεχώς  επιβαρύνεται λόγω της οικονομικής αδυναμίας των κληρονόμων να πληρώσουν τον φόρο κληρονομιάς.

Όπως τόνισε ο κ. Γραμμένος «Πράγματι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια πολύ αυξητική τάση στις αποποιήσεις κληρονομιάς. Λόγω των χρεών που έχουν οι θανόντες κληρονομούμενοι, σε περίπτωση αποδοχής θα πάνε στα παιδιά, στους κληρονόμους δηλαδή, και αυτό που παρατηρούμε είναι ότι όλο και περισσότερος κόσμος, όλο και περισσότεροι κληρονόμοι δηλαδή, αποποιούνται της κληρονομιάς και δεν τις αποδέχονται.

Το διάστημα της αποποίησης βέβαια πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι είναι πολύ συγκεκριμένο και είναι 4 μήνες από τον θάνατο. Διότι διαφορετικά αν δεν γίνει θεωρείται σιωπηρή αποδοχή ακόμη και αν δεν έχουν κάνει πράξη στον Συμβολαιογράφο ή στο  Ειρηνοδικείο.

Είναι γεγονός όμως ότι πράγματι από τα στατιστικά στοιχεία και των Ειρηνοδικείων της περιοχής μας, φαίνεται ότι οι αποποιήσεις πλέον υπερτερούν κατά πολύ των αποδοχών κληρονομιάς!».

ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Υπάρχουν σειρές κληρονομικές σύμφωνα με το κληρονομικό δίκαιο, που καλούνται εφόσον ένας αποποιηθεί και πάει στον επόμενο η κληρονομιά – παιδιά, αδέλφια κλπ – οπότε πρέπει να ακολουθήσουν από όλους αποποιήσεις η οποία εν τέλει κληρονομιά όταν εξαντληθούν όλοι οι κληρονόμοι καταλήγει στο Δημόσιο. Απλά πλέον οι αποποιήσεις έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας.

«Είναι σημεία των καιρών. Δεν είναι μόνο τα χρέη που κουβαλάει μια κληρονομιά. Είναι οι φόροι των ακινήτων που πρέπει να πληρωθούν, ΕΝΦΙΑ κλπ, είναι οι φόροι της κληρονομιάς που πρέπει να πληρωθούν και αυτοί, είναι μια σειρά από ποσά που πρέπει να πληρωθούν και τα οποία τελικά καθιστούν ασύμφορη την αποδοχή της κληρονομιάς.

Σε ό,τι αφορά την αγορά ακινήτων υπήρξε τεράστια κρίση. Ένα κλίμα που στην περιοχή μας δεν ήταν τόσο εμφανές λόγω του ενδιαφέροντος αγοράς ακινήτων από αλλοδαπούς – Βούλγαρους, Τούρκους, Βαλκάνιους – αγοράσθηκαν πάρα πολλά ακίνητα στην περιοχή μας.

Ειδικά όμως για τον Έλληνα πωλητή, ο οποίος θέλει να πουλήσει το ακίνητό του, και δεν βρίσκει αφού έχει χάσει την αξία του, μια και οι τιμές δεν μπορούν να πλησιάσουν τις τιμές του 2010, είναι δύσκολο πια να βρει αγοραστή και να πετύχει μια καλή τιμή.

Είναι ασύμφορο να πουλήσει κανείς τώρα. Ακόμη και τα στεγαστικά δάνεια έχουν μειωθεί πολύ. Είναι δύσκολο να πάρει κανείς δάνειο για να αγοράσει κατοικία ενώ κάποια αποταμιευμένα χρήματα δεν τα δίδει εύκολα ο πολίτης γιατί δεν ξέρει τι θα συμβεί αύριο – μεθαύριο!

Όλα αυτά έχουν συνηγορήσει στο να γίνει η αγορά κατοικίας πολύ δύσκολη και να παρουσιάζονται προβλήματα» τόνισε καταληκτικά.

ΔΕΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΩ

Συνεχίστηκε και το 2018 το κίνημα «Δεν κληρονομώ» από τους πολίτες που σπεύδουν στα Ειρηνοδικεία της χώρας για να καταθέσουν αίτηση αποποίησης κληρονομίας, ειδικά για ακίνητα, που έχουν δεχθεί λόγω της βαριάς φορολογίας που φέρνει μαζί της.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στα Ειρηνοδικεία των τριών μεγαλύτερων πόλεων της χώρας (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη) ο αριθμός των αιτήσεων αυξήθηκε ακόμα περισσότερο το 2018, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Έθνος:

– στην Αθήνα οι αιτήσεις έφτασαν τις 14.568 από 14.075 το 2017, 11.655 το 2016 και 9.566 το 2015

– στον Πειραιά το 2018 κατατέθηκαν 3.500 αιτήσεις, από 3.200 αιτήσεις το 2017, 1.75ο το 2016 και 1.570 το 2015

– στη Θεσσαλονίκη πέρσι κατατέθηκαν 8.018 αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς, όταν το 2017 είχαν κατατεθεί 7.802, το 2016 έγιναν 5.572 αιτήσεις και το 2015 ο αριθμός τους ήταν 5.070.

Προηγούμενο άρθροΤο νέο του βιβλίο παρουσίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην Καβάλα-video
Επόμενο άρθροΤην εγκατάσταση ασανσέρ από το λιμάνι προς την Παναγία προτείνει ο υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας Β.Παππάς