Πραγματοποιήθηκε χθές Πέμπτη 31/1 η ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΑΜΘ. Μία συνεδρίαση απολογισμού του 2018 με τη διοίκηση να έχει τον πρώτο, τον κυρίαρχο ρόλο.

Απο την συνεδρίαση απουσίαζαν αρκετοί θεματικοί αντιπεριφερειάρχες.

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος κατα την παρουσίαση του απολογισμού τόνισε μεταξύ αλλων:

Το 2018 ήταν μια σημαντική χρονιά για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Το ολοκληρωμένο Σχέδιό μας για την ανάπτυξη της Περιφέρειας, το οποίο επεξεργαστήκαμε επί ένα χρόνο και παρουσιάσαμε τον Νοέμβριο του 2017, ξεκινήσαμε μέσα στο 2018 να το υλοποιούμε και ήδη έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Τη χρονιά που πέρασε, ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται έργα και δράσεις που θα συμβάλλουν ώστε να αλλάξει το κλίμα στην Περιφέρειά μας και θα μας βοηθήσουν να κάνουμε βήματα μπροστά: Η κατασκευή του δικτύου φυσικού αερίου που θα αλλάξει τον τρόπο που καταναλώνουμε ενέργεια στα σπίτια και στις επιχειρήσεις μας. Οι δράσεις μας για την στήριξη της επιχειρηματικότητας, με τις οποίες δείχνουμε ότι θέλουμε να είμαστε μια ανοιχτή και δυναμική Περιφέρεια, και ότι στηρίζουμε στην πράξη όσους επενδύουν τα χρήματά τους στον τόπο μας.

Η υλοποίηση της ΟΧΕ Εγνατίας Οδού, που αναδεικνύει ότι η πολιτιστική μας ποικιλομορφία είναι στοιχείο της ιστορικής μας ταυτότητας αλλά και ισχυρό πλεονέκτημα για τον τουρισμό και την οικονομία μας.

Έχουμε σημαντική βελτίωση των δεικτών επίδοσης στις εντάξεις νέων έργων και στην απορροφητικότητα: Εντάξεις: Ποσοστό: 67,56% (9η θέση μπροστά από την Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα, τη Δυτική Μακεδονία και την Πελοπόννησο), Ποσό: 345.000.000 € (4η θέση πίσω από την Αττική, την Κεντρική Μακεδονία και τη Δυτική Ελλάδα). Πληρωμές: Ποσοστό: 18,87% (9η θέση μπροστά από την Κρήτη, το Βόρειο Αιγαίο, τη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία). Ποσό: 98,5 εκατ. € (3η θέση πίσω από την Κεντρική Μακεδονία και την Αττική).

Με προγραμματισμό και συστηματική δουλειά, κάναμε σημαντικά βήματα και συνεχίζουμε. Η κατασκευή του ΤΑΡ, αλλά και μια σειρά από άλλα έργα που σχεδιάζονται όπως οι αγωγοί Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) και Ελλάδας-Ιταλίας (IGI), καθώς και η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη (ΑΣΦΑ), αναβαθμίζουν γεωπολιτικά την Περιφέρειά μας καθιστώντας την ενεργειακό πέρασμα προς την Ευρώπη.

Ωστόσο, παρά το σημαντικό αυτό πλεονέκτημα, η Περιφέρειά μας δεν είχε κάποιο άμεσο όφελος από αυτό.

Αντιθέτως, αναφορικά με το πόσο κοστίζει η ενέργεια που καταναλώνουμε, η Περιφέρειά μας είναι αδικημένη σε σχέση με άλλες Περιφέρειες της χώρας.

Για αυτό η Διοίκησή μας έθεσε έναν ξεκάθαρο στόχο: να μετατρέψουμε το πλεονέκτημα της διέλευσης των αγωγών φυσικού αερίου από την Περιφέρειά μας σε χειροπιαστό όφελος για τους πολίτες και την περιφερειακή μας οικονομία. Για να το πετύχουμε, έπρεπε η κοινωνία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να αποκτήσει πρόσβαση στο φυσικό αέριο.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, αφού ξεπεράσαμε τα εμπόδια από την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τα δημόσια έργα, ανακοινώσαμε την ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου για την κατασκευή δικτύων φυσικού αερίου κάνοντας ένα μεγάλο βήμα ανάπτυξης για την Περιφέρειά μας. Συγκεκριμένα, διαθέτουμε 29,6 εκατομμύρια ευρώ για να κατασκευαστεί και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες ένα νέο δίκτυο φυσικού αερίου, μήκους 493 χιλιομέτρων, και συνολικό προϋπολογισμό 56,6 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο θα παρέχει αέριο σε 6 πόλεις της Περιφέρειάς μας: Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα.Εκτιμούμε ότι σε αυτή τη φάση θα δώσει τη δυνατότητα να μπορούν να συνδεθούν με το φυσικό αέριο 60.000 περίπου νοικοκυριά, καταστήματα, επιχειρήσεις, βιομηχανίες και δημόσια κτίρια όπως νοσοκομεία, μονάδες υγείας και σχολεία, με τις πρώτες συνδέσεις να μπορούν να γίνουν μέσα στο 2020.

Προηγούμενο άρθροΣύλληψη γιατρού για φακελάκι από καρκινοπαθή – Οργή για τη συμπεριφορά πασίγνωστου καθηγητή
Επόμενο άρθρο“Λαβράκια” από τους ελέγχους της ΑΑΔΕ – Γιατροί, συνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι και…κομμωτές με εκατομμύρια ευρώ