Αποκλιμάκωση στις τιμές των υγρών καυσίμων παρατηρείται και στην Καβάλα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Βενζινοπωλών κ. Φώτη Πούλο επιβάλλεται η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μια αποκλιμάκωση στις τιμές, σε βενζίνη και πετρέλαιο. Η μέση τιμή έχει διαμορφωθεί στο 1,82-1,83 ευρώ το λίτρο η βενζίνη στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας και στο 1,60 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης. Η αποκλιμάκωση οφείλεται κυρίως στην πτώση των τιμών διεθνώς στο αργό πετρέλαιο αλλά και στην αύξηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Θεωρώ ότι για την ελληνική οικονομία υπάρχει ακόμη δρόμος ώστε να μειωθούν τα καύσιμα, λόγω ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αντέξει τόσο ψηλές τιμές και ένας μεγάλος παράγοντας είναι η μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης. Και τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν υποσχεθεί ενόψει εκλογών ότι θα παρέμβουν σ’ αυτό το κομμάτι με μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και ενδεχομένως του ΦΠΑ. Μένει να υλοποιηθούν αυτές οι υποσχέσεις τους επόμενους μήνες ή χρόνια, ώστε να υπάρχει ανακούφιση στην ελληνική κοινωνία.

Στις αρχές του χρόνου με το πετρέλαιο θέρμανσης υπήρξε μια γενναία επιδότηση στην τιμή της αντλίας στο πετρέλαιο θέρμανσης λόγω των υψηλών τιμών των ενεργειακών προϊόντων. Είναι ένα αγαθό που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι, είναι είδος πρώτης ανάγκης και όχι πολυτελείας για να του βάζουμε ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Στη βενζίνη, στο 1,10 από το 1,80 της τιμής του λίτρου, ο καταναλωτής το δίνει στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και στο ΦΠΑ. Είναι πάρα πολλά τα χρήματα που δίνονται ως φόροι και είναι πάρα πολλά τα χρήματα που πάνε στον κρατικό προϋπολογισμό από αυτό το προϊόν που όμως δεν αντέχει άλλο τέτοιες υψηλές τιμές».

ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ

Πρόσθεσε ότι «εδώ και τρία χρόνια υπάρχει συρρίκνωση της κατανάλωσης. Πέρυσι το καλοκαίρι είδαμε να διορθώνονται κάποια πράγματα αλλά όχι τόσο ώστε να φτάσουμε στις καταναλώσεις του 2019. Ο καταναλωτής είναι πολύ συγκρατημένος.

Το καλοκαίρι έρχεται, αναμένουμε τουρισμό και βλέπουμε ότι οι Βαλκάνιοι που έρχονται φροντίζουν να αποφύγουν τα ελληνικά πρατήρια ενώ οι Έλληνες πάνε σε γειτονικές χώρες για αν εφοδιάσουν τα οχήματά τους. Αυτό πρέπει να το δούνε. Εμείς ζητάμε το αυτονόητο, τη μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης».

Προηγούμενο άρθροΑπό ανθρώπινο χέρι η πυρκαγιά της Τρίτης στο περιαστικό δάσος
Επόμενο άρθροEnergean: Προτεραιότητα η ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Περιοχή Ολύμπου στο Ισραήλ