skourletis_aftodioikisi
Σε συνέχεια της από 12-01-2016 Δημόσιας Ενημέρωσης, σχετικά με την απάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη, σε ερώτηση του ο Τομεάρχη Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Βουλευτή Δράμας, κ. Δημήτρη Κυριαζίδη, αναφορικά με τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΠ, δόθηκε απάντηση και από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.
Συγκεκριμένα το Υπουργείο στην απάντησή του αναφέρει ότι έγινε αποδεκτή η κοινοποίηση του φακέλου του έργου και καθορίστηκε η 23-12-2014 ως ημερομηνία έναρξης της αδειοδοτικής διαδικασίας του έργου «Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου(ΤΑΡ)» και τέθηκε προθεσμία 1 έτους και 6 μηνών από την υποβολή πλήρους φακέλου για την έκδοση όλων των απαραίτητων αδειών για την υλοποίηση του έργου.
Η αδειοδότηση του έργου, συνεχίζει το Υπουργείο, είναι εντός χρονοδιαγράμματος, καθώς τον Σεπτέμβριο του 2014 εκδόθηκε η έγκριση περιβαλλοντικών όρων από το ΥΠΕΝ και το Νοέμβρη του 2015 ολοκληρώθηκε, πάλι από το ΥΠΕΝ, η έγκριση της τροποποίησης της Μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων και επίσης το Δεκέμβριο του 2015 έγινε η αποδοχή του φακέλου για την έκδοση τη άδειας εγκατάστασης, η οποία θα γίνει και αυτή από το ΥΠΕΝ.
Το Υπουργείο παραθέτει χρονοδιάγραμμα εργασιών σύμφωνα με το οποίο προβλέπει, για το επόμενο διάστημα, την έκδοση των απαραίτητων αδειών εγκατάστασης από το ΥΠΕΝ και την έκδοση των αδειών δόμησης, που θα γίνει από το ΥΠΟΙΑΤ και αναμένεται να ολοκληρωθούν την περίοδο από Φεβρουάριο του 2016 μέχρι τον Ιούλιο του 2016, καθώς επίσης και την κατασκευή του αγωγού και του σταθμού συμπίεσης, η οποία αναμένεται να αρχίσει τον Απρίλιο του 2016 και να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2019. Τέλος, σύμφωνα νε το Υπουργείο, η έναρξη της λειτουργίας του Αγωγού αναμένεται να γίνει το Δεκέμβριο του 2019.

 
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτης Σκουρλέτης διαβίβασε στην Βουλή των Ελλήνων το υπ’ αριθμ. πρωτ. 1736/7-1-2016 έγγραφό του, απαντώντας στην υπ’ αριθμ. 1821/10-12-2015 ερώτηση του Βουλευτή Ν. Δράμας και Αναπληρωτή Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Κυριαζίδη αναφορικά με τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΠ και δη για τον χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων, το πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και την διαχείρισή του, το χρονοδιάγραμμα των εργασιών κατασκευής και τα άλλα κρίσιμα ζητήματα που τέθηκαν στην συνημμένη ερώτηση. Ειδικότερα, ο κ. Υπουργός γνωστοποίησε ότι, κατόπιν συμφωνίας με την εταιρεία κατασκευής, θα υπάρξει αντάλλαγμα και για την χρήση της δασικής γης, ενώ αποσαφηνίστηκε ότι θα καταβληθεί αποζημίωση και για την δημόσια γη εν γένει. Επιβεβαίωσε δε εγγράφως την πρόθεση της εταιρείας του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου να στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες μέσω προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ύψους 32 εκατ. Ευρώ, με έργα και δράσεις, δηλαδή, που θα εκτελεστούν προς όφελος των κατοίκων στους δήμους και στις περιφέρειες της γραμμής όδευσης. Σε ό,τι αφορά τον τρόπο κατανομής των πόρων αυτών και την εμπλοκή των τοπικών φορέων, απαντώντας στον κ. Κυριαζίδη, ο αρμόδιος Υπουργός ενημέρωσε τον Βουλευτή ότι θα συγκροτηθεί σχετική Επιτροπή με συμμετοχή εκπροσώπων του Υπουργείου, της εταιρείας ΤΑΠ και των φορέων της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης των περιοχών διέλευσης. Τέλος, σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, αυτό αναμένεται να τηρηθεί ως έχει, ενώ η καταβολή των αποζημιώσεων θα ξεκινήσει σταδιακά με την έναρξη κατασκευής.

 

Προηγούμενο άρθροΣοβαρά προβλήματα στο κέντρο υγείας Χρυσούπολης
Επόμενο άρθροΑστυνομικοί και αγρότες μαζί στο μπλόκο του Νέστου