Αναφορές στην επικαιρότητα και στην διακυβέρνηση της χώρας όταν ήταν εκείνος πρωθυπουργός, αλλά και αιχμές για την αντιπολίτευση είχε η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, κατά την τελετή εγκαινίων του «Ιδρύματος Αντώνη Σαμαρά».

Ίδρυμα Αντώνη Σαμαρά: ΦΩΤΟ από τα εγκαίνια – Χαμόγελα και «πηγαδάκια»
Αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές, αλλά και στην συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σαμαράς είπε: «Η κυβέρνηση με τον Βενιζέλο είναι παρακαταθήκη εθνικής συνεννόησης». «Η παράταξη οφείλει να δώσει τη μάχη των εκλογών ενωμένη. Είμαι παρών με την συνείδησή μου, παρών για τα μεγάλα στοιχήματα της ιστορίας και της Ελλάδας για να τα κερδίσουμε.»

«Τη μάχη των ιδεών στην Ελλάδα την έχουμε εγκαταλείψει. Αυτές τις ημέρες ο δυτικός πολιτισμός δέχεται μια πρωτοφανή επίθεση. Στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάποιοι θέλουν να καταργήσουν τα σύνορα… Τους πρόσφυγες τους αγκαλιάζουμε, τους μετανάστες τους σεβόμαστε, αλλά το σύγχρονο δουλεμπόριο δεν μπορούμε να το ανεχθούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός. Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις κινήσεις της κυβέρνησής του για την Χρυσή Αυγή, με τις οποίες οδηγήθηκαν στη φυλακή τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Μίλησε για τις πιέσεις που δεχόταν από την Τρόικα, η οποία, όπως είπε του ζήτησε να μεταφέρει σε ένα Ταμείο όλη την περιουσία της χώρας. «Δεν το δέχτηκα. Δυστυχώς το δέχθηκαν κάποιοι άλλοι αργότερα», είπε ο κ. Σαμαράς.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε με αιχμές στη στάση των ευρωπαίων γύρω από τα ενεργειακά. Είπε ότι αποθάρρυναν νέες πηγές αερίου και προτίμησαν τις ρωσικές. «Ήταν μια μαζική τύφλωση» είπε και συνέχισε αναφερόμενος στο ρωσικό πετρέλαιο: «Το απαγορευμένο ρωσικό πετρέλαιο είναι μια φαρσοκωμωδία. Θα πουλιέται στην ΕΕ από τρίτες χώρες» υποστήριξε και σημείωσε ότι η Τουρκία έχει ευθυγραμμιστεί πλέον με την Μόσχα.

«Υπάρχει ένα κενό ηγεσίας στη Δύση. Είναι πρωτοφανής η παγκόσμια πολιτική φτώχεια. Χάθηκαν οι πολιτικοί σχεδιασμοί. Αντί για σύγκλιση υπάρχει απόκλιση στην ΕΕ. Ο χρυσός κανόνας της συνοχής χάθηκε. Όπως και η αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων. Για να μην διαλυθεί η Ευρώπη από τις αντιφάσεις της χρειάζεται πλέον μια συνθήκη επανίδρυσης», είπε ο κ. Σαμαράς.
Ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε την συμφωνία του για την αγορά των Rafalle και για τις φρεγάτες Bellhara. «Σωστές ήταν και οι Συμφωνίες με τους Γάλλους και τις ΗΠΑ που πιστώνεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης», είπε.

Αντώνης Σαμαράς: Διάλογο με πειρατή δεν κάνει κανείς – Η παρέμβασή του για τα ελληνοτουρκικά
Σχολίασε επίσης ότι «Η Τουρκία προετοιμάζει την κοινή της γνώμη για μια σύγκρουση με την Ελλάδα. Οι αξιώσεις της περιγράφονται στην Γαλάζια Πατρίδα. Απαιτεί να παραιτηθούμε από το Διεθνές Δίκαιο και κάποιοι θέλουν να μας σύρουν σε διάλογο και διαπραγματεύσεις. Να μας σύρουν στις Πρέσπες του Αιγαίου. Αυτό μπορούμε να το αποτρέψουμε».

Για την αντιπολίτευση

«Το 2014 επί … Σαμαροβενιζέλων με υπουργό τον Γιάννη Μανιάτη δώσαμε τις πρώτες άδειες για εξόρυξη. Ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και τα πάγωσε όλα. Μετά το 2019 είχαμε τους οικολόγους και τις αναφορές για την πράσινη μετάβαση. Αυτό το λάθος διορθώθηκε από τον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό. Σήμερα προχωράνε οι έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο η οποία είναι η λύση για το ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης. Θα πεινάει για ενέργεια και η Ελλάδα θα μπορεί να την ταίσει…». Ο κ. Σαμαράς χαιρέτισε τις αποφάσεις που έλαβε το Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους και πρότεινε να μην φορολογούνται για πέντε χρόνια οι νέες παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα. «Ας μην φέρουν αντιρρήσεις οι Ευρωπαίοι περί κρατικής ενίσχυσης. Γιατί οι Γερμανοί δίνουν 200 δις για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους», είπε.

Για τη συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι «Δεν υπήρχε ένας Κ. Καραμανλής για να θέσει βέτο. Η συμφωνία έχει ήδη ανατραπεί με την ίδρυση του κέντρου για την Μακεδονική γλώσσα στη Φλώρινα».

Για παρακολουθήσεις τόνισε: «Δεν πιστεύω, δεν θέλω να πιστέψω, ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε συνομιλίες. Θα ήταν αδιανόητο. Θα ήταν αντιδημοκρατική εκτροπή. Πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις. Χωρίς να δίνουμε την αίσθηση ότι το απόρρητο είναι βολική δικαιολογία. Έχει σχέση με το ποιοι είμαστε και πού θέλουμε να πάμε τον τόπο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα ο enikos.gr είχε δημοσιεύσει αποκλειστικές φωτογραφίες από το δείπνο του Αντώνη Σαμαρά με τον Κώστα Καραμανλή σε ταβέρνα στην Κηφισιά.

Προηγούμενο άρθροMeteokav.gr: Άκρως φθινωπορινές συνθήκες επικρατούν στο σύνολο του νομού Καβάλας
Επόμενο άρθροΕπίσκεψη φοιτητών στην Βιομηχανία Λιπασμάτων Καβάλας