«Βουτιά» που προσεγγίζει το 10% σε σχέση με τις τιμές τους πριν από τρεις ημέρες καταγράφουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου: Μια απότομη πτώση του κόστους για την αγορά τόσο του «μαύρου χρυσού» όσο και του φυσικού αερίου αναπτερώνει τις ελπίδες για αλλαγή σκηνικού. Βεβαίως για να δει «χαρά στην τσέπη» του ο καταναλωτής, θα πρέπει αυτά τα νέα επίπεδα τιμών να παγιωθούν. Ήδη ωστόσο η μέση τιμή της αμόλυβδης έπεσε μετά από μήνες κάτω από τα 2 ευρώ!

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Έτσι, πέρα ωστόσο από αυτή την αιφνίδια απότομη κατάρρευση των διεθνών τιμών σε χαμηλό 8 μηνών, η σταθεροποίηση τους τις προηγούμενες ημέρες χαμηλότερα από τις τιμές ρεκορ του περασμένου καλοκαιριού έφερε και φθηνότερο καύσιμο στις αντλίες των πρατηρίων.

Χαμηλότερες τιμές και στην αντλία

Είναι ενδεικτικό πως ενώ η τιμή της αμόλυβδης «χορεύει» από τον περασμένο Μάρτιο σε επίπεδα που ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 2 ευρώ, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του Υπουργείου Ανάπτυξης έπεσε πλέον κάτω από αυτά! Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στα 1,986 €/lt.

Μάλιστα τις επόμενες ημέρες αναμένεται περαιτέρω αποκλιμάκωση (όπως και στις τιμές του πετρελαίου κίνησης)!

Η τιμή του πετρελαίου κατέγραψε μία από τις μεγαλύτερες ημερήσιες πτώσεις, καταγράφοντας χαμηλό 8μήνου. Μεγάλη πτώση και για το φυσικό αέριο όπου η τιμή του επέστρεψε στα επίπεδα που ήταν στις αρχές Αυγούστου πριν ξεκινήσει η ρητορική απειλών από τη Ρωσία για διακοπή της ροής αερίου και για τιμές που προκαλούν ίλιγγο. Ωστόσο παράγοντες της αγοράς σημειώνουν με έμφαση ότι τα πάντα μπορεί να αλλάξουν γρήγορα, δεδομένου ότι η γεωπολιτική κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα ρευστή και οι βραχυπρόθεσμες μεταβολές προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση δεν θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται πως είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων. Από τη μία η σθεναρή στάση της ΕΕ, που δείχνει ότι έφτασε η ώρα να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, δίνοντας μία ηχηρή απάντηση στους εκβιασμούς της Ρωσίας και παράλληλα απαντώντας με αποφασιστικότητα στα κερδοσκοπικά παιχνίδια εκείνων που βρίσκουν εύφορο έδαφος σε περιόδους κρίσεων.

Και βουτιά στην τιμή του φυσικού αερίου

Η τιμή του φυσικού αερίου βρέθηκε μία ανάσα πάνω από τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα, επίπεδα που είναι τα χαμηλότερα των τελευταίων 30 ημέρων, ειδικά από την στιγμή που ξεκίνησαν οι εκβιασμοί της Ρωσίας, ότι θα κόψουν την ροή φυσικού αερίου προς την Δύση στην περίπτωση που αυτή δεν άρει τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει στην χώρα και σε έναν σημαντικό αριθμό επιχειρηματιών και παραγόντων της Μόσχας.

Η Ρωσία συνέχισε τις απειλές, την ώρα μάλιστα που ο φόβος για έναν βαρύ ενεργειακό χειμώνα εντείνεται μέρα με την μέρα.

Οι αγορές πάντως έδειξαν να ανησυχούν στην προοπτική ύφεσης στην Ευρώπη, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα αφενός η τιμή του φυσικού αερίου να σημειώσει σημαντική πτώση κατά 13,4% και να διαμορφωθεί στα 207,66 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ακόμη μεγαλύτερες ήταν οι πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου. Το Brent διαμορφώθηκε στα 87,83 δολάρια το βαρέλι, χάνοντας 5,4%. Να σημειωθεί ότι αποτελεί χαμηλό 8 μηνών, αρκετά δηλαδή πριν την έναρξη του πολέμου με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Παράλληλα το ευρώ ενισχύεται σημαντικά και η ισοτιμία του επέστρεψε πάνω από το ένα προς ένα με το δολάριο και συγκεκριμένα ήταν στο 1,0008.

Τα «μηνύματα» από τις λιανικές τιμές καυσίμων

Θετικά είναι τα μηνύματα και από το μέτωπο των λιανικών τιμών των καυσίμων. Για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες η μέση τιμή στο σύνολο της χώρας, στην αμόλυβδη βενζίνη των 95 οκτανίων υποχώρησε κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο, ενώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αρκετά πρατήρια πωλούν την βενζίνη και κάτω από το 1,9 ευρώ το λίτρο.

Οι εκτιμήσεις για την επόμενη εβδομάδα, συγκλίνουν ότι θα δούμε νέα μεγάλη αποκλιμάκωση των τιμών, που μπορεί να φτάσουν και τα 10 λεπτά το λίτρο στην αμόλυβδη και ακόμη περισσότερο ισχυρή θα είναι για το diesel, εκτός και αν η τάση μεταβληθεί προς το αντίθετο και μάλιστα ηχηρά και με την προϋπόθεση ότι θα λειτουργήσουν οι κανόνες της αγοράς.

Πηγή: enikonomia.gr

Προηγούμενο άρθροΣΥΡΙΖΑ: Η θεωρία του ώριμου φρούτου στην Κουμουνδούρου – Η πρόβλεψη του Τσίπρα για τις εκλογές σε πρόσφατη σύσκεψη
Επόμενο άρθροΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Καβάλας: Συνάντηση με φορείς της παιδείας στη Κάβαλα