Αλλάζει το καθεστώς χορήγησης αντιβιοτικών στους ασθενείς καθώς πλέον η χορήγησή τους θα γίνεται μόνον με ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας κ. Σίσσυ Ρακιντζή σε δηλώσεις της διευκρίνισε ότι δεν τους επιτρέπεται πλέον να χορηγούν αντιβιοτικά χωρίς ηλεκτρονική συνταγή γιατρού.

Συγκεκριμένα είπε ότι «ο νόμος των αντιβιοτικών ισχύει παγκοσμίως. Στην Ελλάδα λόγω των διαφορετικών ροών εξυπηρέτησης ασθενών, οι ασθενείς μπορούν να έχουν πρόσβαση στο γιατρό και τη δωρεάν πρόσβαση. Αυτός ο νόμος είχε μείνει ανεφάρμοστος και τον Ιούλιο ξεκίνησε προσπάθεια υλοποίησής του.

Ήταν ανέφικτο να γίνει άμεσα καθώς πολλοί γιατροί δεν ήταν γραμμένοι στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Αυτό που ισχύει αυτήν τη στιγμή είναι ότι προκειμένου να έρθουν στο φαρμακείο οι ασθενείς να πάρουν αντιβιοτικό θα πρέπει να προσκομίσουν ηλεκτρονική συνταγή. Μόνο αυτή, που να περνάει το σύστημα του ΕΟΠΥ. Μόνο τότε θα εξυπηρετούνται.

Αλλιώς θα ταλαιπωρείται ο ασθενής. Το σύστημα των τηλεφωνικών συνταγών ήταν καταστροφικό για τη χώρα μας. Παντού υπάρχει έλεγχος χορήγησης αντιβιοτικών και πάντα δινόταν με ιατρική συνταγή. Δημιουργούνται τα ανθεκτικά στελέχη που μετά δεν υπάρχει θεραπεία στις λοιμώξεις και φτάνουμε να χρησιμοποιούμε συνδυασμούς αντιβιοτικών σε σοβαρές λοιμώξεις προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μία λοίμωξη.

Τώρα με τον κορωνοϊό είναι μείζον θέμα τα αντιβιοτικά. Μόνο με ηλεκτρονική συνταγή και όλοι πρέπει να βοηθήσουμε. Μείωση της κατανάλωσης και εξυπηρέτηση άμεση των ασθενών με ηλεκτρονική συνταγή από τους γιατρούς».

ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΡΙΠΗΣ

Για τα αντιγριπικά εμβόλια είπε ότι «δεν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή. Κάθε χρόνο το ζούμε αυτό. Φέτος υπάρχει τεράστια αμφιβολία και πανικός για το πώς θα εξελιχθεί η γρίπη, ο κορωνοϊός. Παρ’ όλα αυτά συνιστώ ηρεμία, ψυχραιμία, υπομονή.

Δεν θα μείνουν χωρίς εμβόλια, θα εισαχθούν στη χώρα μας πάρα πολλά μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου. Δύο εταιρείες το έχουν παράξει και έρχονται στη χώρα τις επόμενες μέρες. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα ανοίξει τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου για τους γιατρούς. Η επάρκειά τους είναι μεγάλη και θα εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός που έχει ανάγκη. Πάντα με οδηγία του γιατρού. Όχι βιασύνη, εμβόλια θα υπάρχουν μόνο με συνταγή γιατρού. Επαναληπτική δόση δεν χρειάζεται, το εμβόλιο καλύπτει για 5 μήνες».

Προηγούμενο άρθροΜε ιδιαίτερα επιβαρυμένο πρόγραμμα υποθέσεων και προβλήματα ξεκίνησε η δικαστική χρονιά στην Καβάλα
Επόμενο άρθροΣυνεδριάζει την Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας-Δείτε τα θέματα