Έκτακτη επιχορήγηση 548.000 ευρώ δίνεται στον Δήμο Καβάλας από το Υπουργείο Εσωτερικών λόγω του ενεργειακού προβλήματος. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Γιάννη Προμούσα από τα ανταποδοτικά τέλη τα έσοδα είναι μειωμένα λόγω της στάσης της αντιπολίτευσης.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «έχει δοθεί μια έκτακτη επιχορήγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών προς όλους τους δήμους της χώρας. Στο Δήμο Καβάλας αναλογούν 548 χιλιάδες ευρώ. Είναι μια επιχορήγηση για να καλύψουν οι δήμοι το εισαγόμενο ενεργειακό κόστος που τους προβληματίζει όλους. Κάποιοι δήμοι κινδυνεύουν να εκτροχιαστούν εξ αιτίας αυτού του μεγάλου κόστους. Στην Καβάλα, στο πρώτο εξάμηνο, έχουμε δώσει στη ΔΕΗ γύρω στο 1,250 εκατομμύριο ευρώ. Καταλαβαίνει κανείς τι έχει να γίνει στο β’ εξάμηνο με τα σχολεία, τις αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ.

Και δεν είναι αυτό το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Υπάρχει το κόστος με την μετακίνηση των οχημάτων, για τα καύσιμα που το κόστος είναι υψηλό. Πρέπει να αντλήσουμε χρήματα από τα ανταποδοτικά τέλη και υπάρχει πρόβλημα εξαιτίας και των επιλογών της αντιπολίτευσης σε ό,τι αφορά τον καθορισμό των τελών που υπάρχει καθορισμένη μεθοδολογία. Δυστυχώς ο υπολογισμός από την αντιπολίτευση δεν έχει με επιχειρηματολογία αλλά με πολύ πρόχειρο τρόπο κι αν συγκρίνουμε τη φετινή χρονιά με την περσινή, είμαστε στο 1/3 των εισπράξεων. Οπότε δύσκολα θα καλύψουμε κάποιες δαπάνες από τα ανταποδοτικά. Έτσι προσπαθούμε να βρούμε τρόπους κι επιλογές.

Τα τέλη είχαν καθοριστεί με πρόταση της διοίκησης του Δήμου Καβάλας. Τα δημοτικά τέλη τα εισπράττει ο Δήμος Καβάλας μέσω των παρόχων της ενέργειας και τα χρήματα αυτά αξιοποιούνται για τον καθαρισμό της πόλης και τον οδοφωτισμό. Το πρώτο εξάμηνο του 2021 λειτουργήσαμε με τα τέλη της διοίκησης κι ένα καλό αποθεματικό από την προηγούμενη χρονιά. Το δεύτερο εξάμηνο λόγω του ότι η αντιπολίτευση ήθελε να αλλάξει τα τέλη και υπερίσχυσε η πλειοψηφία της, αλλάχθηκαν τα τέλη, μειώθηκαν οι τιμές και το σύνολο αυτής της μείωσης είναι δυσβάσταχτο για το δήμο. Έτσι αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε εισπράξει ούτως το 1/3 που εισπράξαμε πέρυσι. Κι ενώ λέγαμε ότι δεν θα βγουν τα ανταποδοτικά με τον τρόπο που υπολογίστηκαν, δημιουργείται αυτό το πρόβλημα κι έρχεται να το επισκιάσει η οικονομική κρίση.

Η αύξηση των τιμών της ενέργειας, η στέρηση εσόδων σε πολλούς συνδημότες, δημιούργησαν πρόβλημα που έρχεται να το λύσει ο Δήμος Καβάλας και πρέπει να το λύσει διότι τα έσοδά του είναι μειωμένα όσον αφορά τα ανταποδοτικά. Υπάρχουν κάποιες εναλλαγές και εργαλεία που μας δίνει το υπουργείο να χρησιμοποιήσουμε τακτικά έσοδα αλλά με τέτοιες κινήσεις δημιουργείται ντόμινο. Προσπαθούμε με συνετό και ώριμο τρόπο να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Πρόσθεσε ότι «το τρίτο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι ο δήμοι είναι η εκτέλεση των δημοσίων συμβάσεων. Οι τιμές έχουν ανέβει και πολλοί οικονομικοί φορείς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στη διεκπεραίωση των συμβάσεων.

Είναι ζητήματα που θέτω στο τραπέζι και προσπαθούμε να τα λύσουμε. Δεν υπάρχει σκέψη να αυξήσουμε τα τέλη, τις τιμές στην ύδρευση. Αντίθετα μειώνουμε τις τιμές και προσπαθούμε να βοηθήσουμε. Θεωρώ ότι με μία συνετή πολιτική θα καταφέρουμε να διεκπεραιώσουμε τον προϋπολογισμό του δήμου μας».

Προηγούμενο άρθροΗ Θάσος για πρώτη φορά φιλοξενεί τουρνουά του Πανελληνίου πρωταθλήματος μπιτς βόλεϊ
Επόμενο άρθροΓιαννης Κελγιώργης: Κόσμο έχουμε, λεφτά δεν αφήνουν