Στόχος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας είναι από τον Σεπτέμβριο να λειτουργήσουν τα Πρωτοδικεία Θάσου και Ελευθερούπολης. Ο πρόεδρος του κ. Γιώργος Γραμμένος σημείωσε πως κατά την επίσκεψη του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Γιώργο Φλωρίδη είχαν την διαβεβαίωση για την ικανοποίηση αυτού του αιτήματος.
Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «με την ευκαιρία της επίσκεψης του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Γιώργου Φλωρίδη στην Καβάλα, είχαμε ως Δικηγορικός Σύλλογος τις επαφές μας προκειμένου να προωθήσουμε τα θέματα που είναι σε εξέλιξη και εκκρεμότητα κι αφορούν τις κτηριακές υποδομές και τη στελέχωση σε προσωπικό των δικαστικών υπηρεσιών του Πρωτοδικείου Καβάλας. Κι αυτό με δεδομένο ότι από το Σεπτέμβριο του 2024 προβλέπεται η λειτουργία ενός μητροπολιτικού Πρωτοδικείου στην Π.Ε. Καβάλας με έδρα την Καβάλα και δύο περιφερειακών Πρωτοδικείων, στη Θάσο και την Ελευθερούπολη. Εκεί λειτουργούσαν τα πρώην Ειρηνοδικεία τα οποία αναβαθμίζονται.
Η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, είχαμε τις διαβεβαιώσεις του υπουργού ότι θα προχωρήσουν τα πράγματα όπως έχουν σχεδιαστεί και θα εξελιχθούν γρήγορα οι εργασίες, κυρίως στο θέμα της μεταστέγασης του Ειρηνοδικείου Θάσου στο νέο κτήριο που έχει μισθώσει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Γενικότερα και η στελέχωση και η πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων μέσα από τη Σχολή Δικαστικών Υπαλλήλων. Έχουμε καλή συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν έχουμε αντιμετωπίσει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, τα αιτήματά μας γίνονται δεκτά, η περιοχή μας και γενικά η Εφετειακή μας Περιφέρεια είναι ικανοποιημένες από αυτά που έχουμε συμφωνήσει με το Υπουργείο και αφορούν το νέο δικαστικό χάρτη.
Δεν καταργείται κανένα Πρωτοδικείο στην Ελλάδα, δεν καταργείται κανένα Εφετείο. Καταργούνται τα Ειρηνοδικεία εφόσον πλέον δεν υπάρχει αυτός ο βαθμός δικαιοδοσίας. Πολλά Ειρηνοδικεία αναβαθμίζονται σε περιφερειακά Πρωτοδικεία όπως στην περιοχή μας, οπότε δεν μπορούμε παρά να είμαστε ικανοποιημένοι από αυτήν την εξέλιξη.
Εμείς, σαν Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, συνεδριάσαμε τη Δευτέρα, επειδή η Ολομέλεια πρότεινε στα συμβούλια αποχή μιας εβδομάδας από σήμερα μέχρι την άλλη Τρίτη και αποφασίσαμε να μην απέχουμε και να είμαστε κανονικά στα δικαστήρια και αυτήν την εβδομάδα».
ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Πρόσθεσε ότι «περιμένουμε να επιλυθούν κάποια τεχνικά θέματα ενόψει της λειτουργίας των περιφερειακών Πρωτοδικείων και όσον αφορά τις υποδομές και όσον αφορά τη στελέχωση σε προσωπικό διότι θα πρέπει να υπάρχουν στην Ελευθερούπολη και τη Θάσο κάθε μέρα μόνιμοι υπάλληλοι, δικαστής, εκπρόσωπος της Εισαγγελίας, για να μπορούν να λειτουργούν με τις αυξημένες αρμοδιότητές τους. Αυτό αποτελεί σίγουρα αναβάθμιση για τις περιοχές. Αναμένουμε την έκδοση υπουργικών αποφάσεων αφού ψηφιστεί το Νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στις επιτροπές της Βουλής και η ψήφισή του αναμένεται τη Μεγάλη Τρίτη».

Προηγούμενο άρθροΕυρωπαϊκά Βραβεία Στήριξης της Επιχειρηματικότητας
Επόμενο άρθροΘεόδωρος Μαρκόπουλος: Είναι πολύ σημαντικό να αποκτήσει σιδηροδρομική σύνδεση το λιμάνι με το μεγαλύτερο βύθισμα στη βόρεια Ελλάδα