Με συνοπτικές διαδικασίες εκτός ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας του Πάσχα (17.04.2023) ο Αλέξης Γεωργούλης, αφού έγινε γνωστό ότι έχει κατατεθεί σε βάρος του καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση. Η Ελένη Χρονοπούλου, δικηγόρος που εργάζεται στην Κομισιόν αλλά και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, είναι η γυναίκα που φέρεται να έχει κάνει την καταγγελία.

Ο Αλέξης Γεωργούλης υπέβαλε αίτημα άρσης της ευρωκοινοβουλευτικής του ασυλίας και παραίτησης του από την Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας στα social media ότι πρόκειται για «ψευδή και συκοφαντική καταγγελία» και εξήγησε τι τον οδήγησε στο να παραιτηθεί. Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της προέδρου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, κατά την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας στο Στρασβούργο, ότι υπάρχει αίτημα από τις βελγικές Αρχές για άρση της ασυλίας του Έλληνα Ευρωβουλευτή.

Η αντίδραση της Κουμουνδούρου

Μετά τον «κεραυνό» που έπεσε στην Κουμουνδούρου, αποφασίστηκε η άμεση απομάκρυνσή του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφαση για την αποπομπή του Αλέξη Γεωργούλη γνωστοποιήθηκε τόσο με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του κόμματος, αλλά και με μία ανακοίνωση από την Ευρωομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο Ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης τίθεται εκτός της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σε συνέχεια της ενημέρωσης που είχαμε σήμερα για καταγγελία εις βάρος του και δεδομένης της ανάγκης να διαλευκανθεί πλήρως η σχετική υπόθεση», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης τίθεται εκτός της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σε συνέχεια της ενημέρωσης που είχαμε σήμερα για καταγγελία εις βάρος του και δεδομένης της ανάγκης να διαλευκανθεί πλήρως η σχετική υπόθεση» αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το παρασκήνιο της καταγγελίας

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η καταγγελία της Ελένης Χρονοπούλου σε βάρος του Αλέξη Γεωργούλη αφορά περιστατικό που φέρεται να σημειώθηκε πριν από περίπου τρία χρόνια, και συγκριμένα το 2020. Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και η καταγγέλλουσα φέρονται να είχαν σχέσεις και μετά ο Αλέξης Γεωργούλης να σύναψε σχέση με μια γυναίκα ιταλικής καταγωγής. Κατά αναφορές, η καταγγελία αφορά εκείνη τη χρονική περίοδο. Η καταγγελία, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, δεν αφορά μόνο υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης αλλά και κακοποίησης, δηλαδή ξυλοδαρμό.

Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας -όπως ήταν αναμενόμενο- προκάλεσαν πολιτικό σεισμό με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και την Νέα Δημοκρατία να προχωρούν σε σχετικές ανακοινώσεις. Η Χαριλάου Τρικούπη έκανε λόγο για «υπόθεση… αφορά σοβαρά ποινικά αδικήματα», σημειώνοντας ότι ο Αλέξης Γεωργούλης έδωσε πολιτικές προεκτάσεις και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για διαρροές. Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι «οι πολίτες αναμένουν απαντήσεις» και ζητά διευκρινίσεις σχετικά με τον αν ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παραιτήθηκε ή αποπέμφθηκε.

Γεωργούλης: «Ψευδής και συκοφαντική καταγγελία»

Σε ανακοίνωση στα social media, ο γνωστός ηθοποιός και μέχρι πρότινος Ευρωβουλευτής του κόμματος, Αλέξης Γεωργούλης, κάνει λόγο για «ψευδή και συκοφαντική καταγγελία» και αναφέρει ότι αποφάσισε να παραιτηθεί καθώς «δεν θέλω επ’ ουδενί να επηρεάσω τον αγώνα που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σε όλα τα επίπεδα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αλέξη Γεωργούλη:

«Δυστυχώς ζούμε σε δύσκολες και επικίνδυνες εποχές. Προς μεγάλη μου έκπληξη πληροφορούμαι ότι υποβλήθηκε σε βάρος μου, καταφανώς ψευδής και συκοφαντική καταγγελία, για περιστατικό που δήθεν συνέβη πριν τρία χρόνια. Απέναντι σε αυτήν την ψευδή και προσβλητική επίθεση, που πραγματοποιείται – μάλλον όχι τυχαία – λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές, προτίθεμαι να δώσω τη μάχη μου στη δικαιοσύνη, για την αλήθεια και την αποκατάσταση του ονόματός μου, αιτούμενος ο ίδιος την άρση της ευρωβουλευτικής μου ασυλίας.

Στο πλαίσιο αυτό και επειδή δεν θέλω επ’ ουδενί να επηρεάσω τον αγώνα που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, σε όλα τα επίπεδα, με ένα καθαρά προσωπικό ζήτημα, θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση των οργάνων του κόμματος και υποβάλλω την παραίτησή μου από μέλος του κόμματος καθώς και από την Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Με εκτίμηση

Αλέξης Γεωργούλης».

Οι ανακοινώσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Το ΠΑΣΟΚ αναφέρει στο σχόλιό του ότι το αίτημα άρσης της ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη είναι προϊόν έρευνας των βελγικών αρχών έπειτα από καταγγελία, που έγινε το 2020. Με ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία θέτει ερωτήματα σχετικά με την υπόθεση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ:

«Η υπόθεση για την οποία ζητήθηκε η άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., Αλέξη Γεωργούλη, αφορά σοβαρά ποινικά αδικήματα και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται πρωτίστως από τον ελεγχόμενο από τη δικαιοσύνη. Κανείς άλλος δεν έχει δώσει πολιτικές προεκτάσεις παρά μόνο ο ίδιος.

Το αίτημα άρσης της ασυλίας του κ. Γεωργούλη είναι προϊόν έρευνας των βελγικών αρχών έπειτα από καταγγελία, που έγινε το 2020.

Οι διαδικασίες που ακολουθούν οι βελγικές αρχές, εναπόκεινται στη δική τους αρμοδιότητα και δεν «υπαγορεύονται» από τρίτους, όπως υπονοούν κάποιοι δήθεν δικαιωματιστές.

Υπάρχει όμως πράγματι μια πολιτική διάσταση, που επισημαίνουμε: Είναι ντροπή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που κατά τ’ άλλα δηλώνουν υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να διαρρέουν ονόματα μη σεβόμενοι την ποινική προδικασία.

Ακόμη και σε αυτό το τραγικό γεγονός, υπέρτερη αξία έχει το μικροκομματικό τους συμφέρον.

Απαιτείται να επιδειχθεί από όλους η ίδια διακριτικότητα και σοβαρότητα, με τις οποίες το θύμα εδώ και τόσο καιρό χειρίζεται την υπόθεση τηρώντας απαρέγκλιτα τη μυστικότητα της διαδικασίας»

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας:

«Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Γεωργούλης σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι παραιτήθηκε από την ευρωομάδα και από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από αίτημα για άρση της ασυλίας του. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τέθηκε εκτός κόμματος ύστερα από ενημέρωση που είχαν σήμερα για καταγγελία εις βάρος του.

Σε τι ακριβώς αφορά η καταγγελία; Έγινε σήμερα για πρώτη φορά; Ο κ. Γεωργούλης παραιτήθηκε όπως λέει ο ίδιος ή αποπέμφθηκε όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Επειδή, προφανώς, οι λόγοι που οδηγούν έναν ευρωβουλευτή εκτός κόμματος είναι εξαιρετικά σοβαροί, οι πολίτες αναμένουν απαντήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ»

Ποια είναι η Ελένη Χρονοπούλου

Η Ελένη Χρονοπούλου είναι στενή συνεργάτις του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ ζει μόνιμα στις Βρυξέλλες. Στη σειρά κατάταξης στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ εκλέχτηκε 4η, καθώς είχε και τη στήριξη της ομάδας του Νίκου Ανδρουλάκη.

Έχει σπουδάσει Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με μεταπτυχιακό στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο στο Βέλγιο. Έχει εργαστεί 6 χρόνια ως νομικός σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και για θέματα ασύλου και μετανάστευσης.

Τα τελευταία τρία χρόνια εργάζεται ως νομική σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης και Καταναλωτών).

Προηγούμενο άρθροΕκατοντάδες πιστών συνέρευσαν και φέτος στο Θεολόγο Θάσου, για να τιμήσουν τον Μιχαήλ Αρχάγγελο
Επόμενο άρθροΞενοφών Κροκίδης: Μετά από 10 χρόνια μνημονίων και 3 πανδημίας πρέπει να κάνουμε επανεκκίνηση