Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης και ο Βουλευτής Καβάλας, παρουσία των Προέδρων Προσφυγικών Συλλόγων της Καβάλας (Σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας, Θρακική Εστία Νομού Καβάλας, Λέσχη Ποντίων Νομού Καβάλας), παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Πέμπτης 22 Σεπτεμβρίου 2022, προκειμένου να αναφερθούν στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, στην πλατεία Ηρώων και τη Μεγάλη Λέσχη, με τίτλο «Tokei Maru 1922-2022: Επέτειος μνήμης των 100 χρόνων από το ταξίδι ενός ιαπωνικού πλοίου στη Σμύρνη».

Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως “το απόγευμα του ερχόμενου Σαββάτου, 24 Σεπτεμβρίου, θα έχουμε την ευκαιρία να φέρουμε στην επιφάνεια μια από τις λιγότερο γνωστές ιστορίες ηρωισμού που συνέβη στη Σμύρνη τις ώρες που τα θηρία έσφαζαν, έκαιγαν και λεηλατούσαν.
Την ώρα εκείνη, έπλεε ένα ιαπωνικό πλοίο στην περιοχή, ο καπετάνιος του οποίου, αψηφώντας θεούς και δαίμονες, μετέφερε στα απέναντι ελληνικά νησιά εκατοντάδες Έλληνες και Αρμένιους από αυτούς που έπεφταν στη θάλασσα για να γλυτώσουν από τα χατζάρια.

Η Πρεσβεία της Ιαπωνίας στη χώρα μας, σε συνεργασία με τον βουλευτή Καβάλας και μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ιαπωνίας, Γιάννη Πασχαλίδη, συνδιοργανώνει αυτήν την ιδιαίτερη εκδήλωση για να τιμήσουμε την ηρωική πράξη του καπετάνιου και του πληρώματος του πλοίου «Tokei Maru» (Τοκέι Μάρου).
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Δήμου μας και με τη συμμετοχή του Συλλόγου Μικρασιατών, της Θρακικής Εστίας και της Λέσχης Ποντίων.

Ως δήμαρχος μιας περιοχής που δέχθηκε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, ευχαριστώ τόσο τον βουλευτή κ. Πασχαλίδη, όσο και τους παράγοντες της ιαπωνικής Πρεσβείας που θα μας δώσουν την ευκαιρία να μάθουμε σελίδες της Ιστορίας, από αυτές που δεν τις φωτίζουν συνήθως οι προβολείς, όμως περιλαμβάνουν έναν υπέροχο αλτρουισμό.
Διότι, όταν Αμερικάνοι, Άγγλοι, Γάλλοι κι Ιταλοί πετούσαν στη θάλασσα τους απελπισμένους, ο Ιάπωνας καπετάνιος πέταξε τα εμπορεύματα από το πλοίο και έσωσε εκατοντάδες ψυχές.
Ευχαριστώ, επίσης, την αντιπρόεδρο του Πανεπιστημίου Toyo (Τόγιο) στο Τόκιο, Δρ. Nanako Murata-Sawayanagi, (Νανάκο Μουράτα), τον αρθρογράφο κ. Σταύρο Σταυρίδη, τον σκηνοθέτη Ζάχο Σαμολαδά και τους τρεις προσφυγικούς πολιτιστικούς συλλόγους της Καβάλας για όσα θα μας πουν και θα μας δείξουν, από τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, στη Μεγάλη Λέσχη”.

Κατά τη διάρκεια της τοποθετησής του ο κ. Πασχαλίδης, αφού αναφέρθηκε στην ιστορία του ιαπωνικού πλοίου “TOKEI MARU”, υπογράμμισε ότι “η ιδέα για τη συγκεκριμένη εκδήλωση γεννήθηκε στη συνάντηση που είχα με τον Ιάπωνα πρέσβη τον περασμένο Νοέμβριο, στην ατζέντα της οποίας υπήρχε και το θέμα της περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ μας, με σκοπό την ανάδειξη και την προβολή της περιοχής μας σε έναν από τους αρχαιότερους λαούς, που όμως τρέφει απεριόριστο σεβασμό και ειλικρινή αγάπη στην ιστορία, την ταυτότητα και την παράδοση. Ο δε θαυμασμός των Ιαπώνων για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό αποδεικνύεται από τα εκατομμύρια των τουριστών που συρρέουν στη χώρα μας κάθε χρόνο”.

Τέλος, οι Πρόεδροι των Προσφυγικών Πολιτιστικών Συλλόγων της Καβάλας, Σοφία Τσίγκου (Σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας), Νίκος Τσουμπάκης (Θρακική Εστία Νομού Καβάλας) και Μιχάλης Τσουλφίδης (Λέσχη Ποντίων Νομού Καβάλας), παρατήρησαν πως η εν λόγω εκδήλωση είναι μια από τις πιο σημαντικές που θα γίνουν τη φετινή χρονιά για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και ευχαρίστησαν τους κυρίους Μουριάδη και Πασχαλίδη για την πραγματοποίηση της.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

🔴️ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
🟡️ ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΡΩΩΝ
🔹️ 18:00: Έπαρση Ιαπωνικής σημαίας και ανάκρουση Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καβάλας
🔹️ 18:10: Παρουσίαση Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών
🟡️ ΜΕΓΑΛΗ ΛΕΣΧΗ
🔹 18:️40: Διάλεξη με τίτλο: “Το Ιαπωνικό πλοίο στη Σμύρνη το 1922: Το αφήγημα και η ιστορία από τη Δρ. Nanako Murata-Sawayanagi
🔹️ 19:20: Διάλεξη με τίτλο: “The Events of Great Fire of Smyrna” από τον κ. Σταύρο Τ. Σταυρίδη
🔹️ 19:40: Προβολή της ταινίας Animation “TOKEI MARU” του Ζάχου Σαμολαδά – Πρόλογος από τον σκηνοθέτη
🔴 ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
🟡 Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού
🔹️ 10:00: Φύτευση δέντρου μπροστά από τις Καμάρες

Προηγούμενο άρθροΤρία άτομα στο μικροσκόπιο των αρχών για τη φονική ενέδρα στον 52χρονο
Επόμενο άρθρο«Σταθερή» έκπτωση 0,25 ευρώ/lt στο πετρέλαιο θέρμανσης – Πώς μειώνεται κι άλλο η τελική τιμή