Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σεΐχη Mohamed bin Zayed Al Nahyan. Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

Εικοσιτέσσερις επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα βρίσκονται στη γραμμή ωρίμανσης από το Enterprise Greece. Οι επενδύσεις αυτές, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, προέρχονται τόσο από ελληνικά, όσο και ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα, και στοχεύουν στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας, της έρευνας & ανάπτυξης, του τουρισμού, της τεχνολογίας κ.ά.

Οι φάκελοι των προαναφερόμενων 24 επενδύσεων θα ξεκινήσουν θα έρχονται για έγκριση στην Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) από τον ερχόμενο Οκτώβριο και σε αντίθεση με το παρελθόν, πολύ λίγες αφορούν στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ. Μόνον μια επένδυση αφορά παραγωγή ΑΠΕ μέσω offshore ανεμογεννητριών που θα τοποθετηθούν στον Αγ. Κωνσταντίνο Φθιώτιδας.

Ωστόσο το πακέτο των 24 προς έγκριση στρατηγικών επενδύσεων, θα περιλάβει σημαντικές επενδύσεις αποθήκευσης ενέργειας (energy storage). Τουλάχιστον τρεις θα αφορούν σε τέτοιου είδους μονάδες, με στόχο την ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.

Ακόμη σύμφωνα με τον επικεφαλής του Enterprise Greece Μαρίνο Γιαννόπουλο, θα υπάρξουν τέσσερις -και μάλιστα σημαντικού ύψους- βιομηχανικές. Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, θα υπάρχουν επενδύσεις τουριστικού, ερευνητικού και τεχνολογικού χαρακτήρα.

Στις επενδύσεις αυτές δεν περιλαμβάνεται η εικαζόμενη επένδυση της αμερικανικής Intel. Ο υφυπουργός Εξωτερικών τη χαρακτήρισε ως «πρώιμη», αλλά πρόσθεσε με μεγάλη σιγουριά ότι «η επένδυση αυτή θα γίνει» στην Ελλάδα. Σημείωσε δε ότι μόνον το καλοκαίρι που μόλις μας πέρασε έγιναν δύο τουλάχιστον επαφές μεταξύ της Intel και Ελλήνων παραγόντων.

Ο κ. Φραγκογιάννης υπογράμμισε ακόμη ότι η εταιρεία δεν πρόκειται να «χτίσει» κάποιο εργοστάσιο στην Ελλάδα, αλλά στόχος της είναι να δημιουργήσει μια σημαντική μονάδα υποστήριξης της μεγάλης επένδυσης που θα πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη, ύψους 50 δισ. ευρώ. Τόνισε μάλιστα την υπέρογκη κρατική ενίσχυση της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία όπως είπε, ξεπερνά το 60% της συνολικής επένδυσης που θα γίνει στη συγκεκριμένη χώρα.

Το επενδυτικό σχέδιο της Intel δεν αφορά μόνον την Γερμανία, αλλά και άλλες χώρες, όπως την Πολωνία, όπως και την Ελλάδα. Ο κ. Φραγκογιάννης δεν θέλησε να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Αναφερόμενος στο θέμα των επαφών που έγιναν μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τους ομολόγους του σε Ιαπωνία και Ινδία, σημείωσε ότι ιαπωνικά επενδυτικά κεφάλαια αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον την αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας. Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα από τον ιαπωνικό οίκο R&I δεν αρκεί για να έρθουν αυτές οι ιαπωνικές επενδύσεις, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί η αναβάθμιση της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα από τουλάχιστον έναν μεγάλο οίκο αξιολόγησης.

Για την Ινδία, ο υφυπουργός Εξωτερικών, είπε πως η Ελλάδα αποτελεί «βατήρα» για μια νέα μεγάλη αγορά, την Ευρώπη. Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ινδία είναι μια μεγάλη χώρα παραγωγής προϊόντων η οποία θέλει να τα φέρει τα στην ευρωπαϊκή αγορά, μέσω της χώρας μας. Γι’ αυτό όπως επεσήμανε, η χώρα θα πρέπει να ενισχύσει τις υποδομές της για την παροχή υπηρεσιών logistics με έμφαση στις σιδηροδρομικές μεταφορές.

Προηγούμενο άρθροΦωτιά στον Έβρο: Μάχη δίχως τέλος με τις φλόγες – Ενισχύονται οι άνεμοι
Επόμενο άρθροΝέες ταυτότητες σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας: Πώς διευκολύνουν τις μετακινήσεις και εξασφαλίζουν μεγαλύτερη ασφάλεια