Στην έρευνα που κάναμε (δείτε εδώ) αναφέρονται τα ποσά που θα δοθούν για τις εορταστικές εκδηλώσεις, από τα οποία ξεχωρίζει η αμοιβή του Καβαλιώτη τραγουδιστή, Πέτρου Ιακωβίδη (12.400 ευρώ). Μάλιστα γίνεται σύγκριση με άλλους δήμους, αντίστοιχου μεγέθους με την Καβάλα, όπου προβλέπεται να δαπανηθούν μικρότερα ποσά. Πριν παραθέσουμε αναλυτικά τα στοιχεία, τα οποία φαίνεται να αμφισβητεί η κ. Ιωσηφίδου, κοινοποιείται το δελτίο τύπου της επιχείρησης:

«Για μια ακόμη χρονιά , κατ’ έθιμον θα έλεγε κανείς,  αντιπολιτευόμενοι κύκλοι της σημερινής δημοτικής αρχής   προχώρησαν σε σειρά δημοσιεύσεων και αναρτήσεων με σκοπό την παραπληροφόρηση των δημοτών μας σχετικά με το κόστος των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων. Στην προσπάθεια τους αυτή προχωρούν σε συγκρίσεις με αντίστοιχους  δήμους  της χώρας όπως οι δήμοι  Αιγάλεω, Χαλανδρίου , Βεροίας κλπ  και  παράθεση στοιχείων (;;;) όπως  λ.χ. ότι οι εκδηλώσεις στην γειτονική μας Δράμα κοστίζουν μόλις 31.500 Ευρώ !!!

Πρόκειται βεβαίως για όλους αυτούς οι οποίοι αδυνατούν να καταλάβουν ότι η Καβάλα ανεπιστρεπτί εδώ και πολύ καιρό , χάριν της εμμονικής πίστης της σημερινής διοίκησης του δήμου στην αναπτυξιακή προοπτική μας  , έχει αλλάξει σελίδα και πλέον συγκαταλέγεται στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και ως εκ τούτου δεν μπορεί παρά να συγκρίνεται παρά μόνο με δήμους της χώρας που έχουν την αντίστοιχη προοπτική.

Όταν λοιπόν ο Δήμος Βόλου μόνο για προβολή των εκδηλώσεων του, δαπανά ποσό 74.400 Ευρώ (βλ. απ. 649/2018 της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Βόλου) , ο Δήμος Δράμας μόνο για την λειτουργία της Ονειρούπολης  ποσό  389.476,50 (βλ. πρ. 29ης έκτακτης συν. , ΔΕΚΠΟΤΑ της 27/11/2018) και ο Δήμος Ιωαννιτών ποσό 25.000 Ευρώ για 3 μόνο συναυλίες (βλ. απ. 229/2018 ΚΕΠΠΝΑΔΙ), θα αποτελούσε αναμφίβολα υποθήκευση της δυναμικής της πόλης μας αλλά και απαξίωση των δημοτών και των επισκεπτών μας κάτι διαφορετικό από ότι σχεδιάσαμε και υλοποιούμε.

Έτσι αποφεύγοντας τις υπερβολές και τις ανώφελες σπατάλες , λειτουργώντας συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά σε σχέση με γειτονικούς μας  δήμους , κατασκευάσαμε την Χριστουγεννιάτικη καστροπολιτεία μας και πραγματοποιούμε 104 εκδηλώσεις διάσπαρτες στις γειτονιές και τα χωριά του δήμου μας , 7 συναυλίες  , 5 θεατρικές παραστάσεις, 4 εθιμικά δρώμενα και ένα διαγωνισμό διαφοροποιούμενοι πλήρως από εκδηλώσεις άλλων περιοχών και δίνοντας σε όλη την Ελλάδα το δικό μας ξεχωριστό στίγμα και χρώμα.

Είμαστε βέβαιοι ότι τόσο οι δημότες και οι επαγγελματίες της Καβάλας όσο και οι χιλιάδες επισκέπτες μας θα απολαύσουν την γιορτινή εικόνα και ατμόσφαιρα που δημιουργήσαμε και θα αναδείξουν για μια ακόμη φορά την Ανατολική Μακεδονία τον κορυφαίο χριστουγεννιάτικο προορισμό της Ελλάδας. Για όλους τους υπόλοιπους που επιμένουν μικρόψυχα να μεμψιμοιρούν πέραν της συμπάθειας μας ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα , Ευτυχισμένο το 2019 και Καλή Φώτιση!»

Για την ταμπακιέρα;

Αρχικά να ανταποδώσουμε τις ευχές της κ. Ιωσηφίδου, παρακάμπτοντας τους χαρακτηρισμούς. Το κείμενο του Κόκκινου, δεν αναφέρει ότι «οι εκδηλώσεις στην γειτονική μας Δράμα κοστίζουν μόλις 31.500 Ευρώ», αλλά ότι «οι δαπάνες [είναι] ύψους 31.500 ευρώ για 16 δράσεις ενταγμένες στο καλλιτεχνικό του πρόγραμμα». Είναι εμφανής η διαφορά μεταξύ αυτών που υπονοεί η πρόεδρος τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ με αυτά που αναφέρονται στην έρευνα.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τα τέσσερα ερωτηματικά της κ. Ιωσηφίδου, σχετικά με τα ποσά που δίνουν οι δήμοι που αναφέρονται στο κείμενο, παραθέτουμε τις αποφάσεις που έχουν κοινοποιηθεί στη διαύγεια, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφισβήτηση επ’ αυτών:

Δήμος Χαλανδρίου η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου εδώ

Δήμος Αλεξανδρούπολης η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου εδώ

Δήμος Βέροιας: η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου εδώ

Δήμος Καλαμάτας: η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου εδώ

Και του Δήμου Θεσσαλονίκης, τον οποίο δεν αναφέρει η κ. Ιωσηφίδου στο δελτίο της, εδώ

Άρα, ο χαρακτηρισμός μας ως μέσο παραπληροφόρησης απέχει πολύ από την αλήθεια. Συνιστούμε μάλιστα στην κ. Ιωσηφίδου να αποφεύγει τις συγκρίσεις με το Δήμο Βόλου, δήμαρχος του οποίου είναι ο Αχιλλέας Μπέος, ο οποίος παίρνει χρυσό μετάλλιο στις δαπάνες. Για όποιον/α δεν γνωρίζει τι εστί «διοίκηση Μπέου», ας ανατρέξει σε δημοσιεύματα του βολιώτικου τύπου.

Συνεχίζοντας, ανταποκρινόμενοι στην έμμεση πρόκληση της κ. Ιωσηφίδου για σύγκριση της Καβάλας με άλλους «τουριστικούς» δήμους που έχουν και εκείνοι μία αντίστοιχη «αναπτυξιακή προοπτική» παραθέτουμε, τα ποσά που θα δαπανήσουν ενδεικτικά κάποιοι δήμοι, που ποντάρουν και αυτοί στο τουριστικό προϊόν:

Δήμος Ρεθύμνης: 20.000 ευρώ

Δήμος Ηρακλείου: 18.278 ευρώ

Δήμος Σπάρτης: 30.000 ευρώ

Δήμος Γρεβενών: 10.150 ευρώ

Δήμος Ναυπλιέων: 86.000 ευρώ

Στο δια ταύτα. Ο Δήμος Καβάλας θα μπορούσε να διοργανώσει ένα εξίσου όμορφο χριστουγεννιάτικο περιβάλλον με λιγότερα χρήματα. Μια ματιά στις πόλεις που αναφέρονται παραπάνω θα πείσει τον πλέον δύσπιστο. Η λογική της αλόγιστης σπατάλης χρημάτων για το θεαθήναι, δεν συμβάλει ούτε στην ανάπτυξη του τουρισμού, ούτε στην τόνωση της αγοράς. Εκτός και αν θεωρεί η διοίκηση της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ ότι δίνοντας 12.400 ευρώ στον Πέτρο Ιακωβίδη και 5.000 ευρώ σε τοπική σχολή θεάτρου για μία και μόνο παράσταση δημιουργεί τουριστική υπεραξία. Ίσως αυτό να συμβουλεύουν την επιχείρηση στις πολλές εκθέσεις τουρισμού στις οποίες έχει παρευρεθεί. Άλλωστε, τόσα χρήματα «επενδύονται» σε ‘κείνα τα ταξίδια.

Επιπρόσθετα, αξίζει να τονισθεί από τις 104 εκδηλώσεις, το μεγαλύτερο ποσοστό διοργανώνεται από πολιτιστικούς συλλόγους και ο δήμος απλώς τις εντάσσει στο πρόγραμμα του ή/και τις χρηματοδοτεί.

Εν κατακλείδι, στο δελτίο της, η κ. Ιωσηφίδου δεν είπε τίποτα για την ταμπακιέρα. Δεν ασχολήθηκε καθόλου με την ουσία, που είναι τα υπέρογκα ποσά που ξοδεύει η σημερινή διοίκηση. Κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι δεν πρέπει να πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις. Όμως, η εικόνα της Καβάλας τις γιορτές είναι αναντίστοιχη του ποσού που δαπανάται. Είναι απορίας άξιο γιατί δεν θέτει ένα όριο στις αμοιβές των καλλιτεχνών. Γιατί δέχεται χωρίς δεύτερη σκέψη να δαπανηθεί ένα ποσό, εν μέσω οικονομικής κρίσης, για έναν και μόνο καλλιτέχνη; Αλήθεια, σε ποιο σημείο «διαφοροποιούμαστε πλήρως από άλλες πόλεις»;

Ας αποδεχτεί η κ. Ιωσηφίδου ότι τα Χριστούγεννα δεν ήταν ποτέ το συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης, ειδικά όταν σε κοντινή απόσταση υπάρχει η Ονειρούπολη. Θα ήταν αντιστοίχως παράλογο να προσπαθήσει η Κομοτηνή να διοργανώσει ένα θεατρικό φεστιβάλ και να ανταγωνιστεί αυτό των Φιλίππων.

Το να επικαλείται με κάθε ευκαιρία τον τουρισμό, λες και είναι η μοναδική υπεύθυνη για την αύξηση του, είναι κάτι παραπάνω από αμήχανο. Η Καβάλα δεν είναι μόνο τουρισμός. Δεν ζει και αναπνέει γι αυτόν. Δεν στηρίζεται μόνο σε αυτόν. Εξάλλου, οι εορταστικές εκδηλώσεις θα πρέπει να γίνονται, κυρίως, για τους κατοίκους του δήμου. Η Καβάλα έχει μία μακρά ιστορία πολιτιστικής ανησυχίας, δημιουργικότητας, παράδοσης. Η ανάδειξη αυτής της μεριάς και όχι μίας επίπλαστης εικόνας, που πατάει σε όρους τηλεθέασης και «κλικ στο facebook», που ζυγίζει ανάμεσα στο δημοφιλές και το ποιοτικό, που δεν ξοδεύει αλόγιστα, που δίνει βάρος στο τοπικό προϊόν, που θέτει εκείνη τους όρους της γιορτής, είναι το μεγάλο στοίχημα της εκάστοτε διοίκησης.  Με τα 120.000 ευρώ που θα δαπανήσουμε και φέτος, μάλλον χάνουμε το στοίχημα. Μένουν όμως οι φωτογραφίες στα προφίλ. Κάτι είναι κι αυτό. Άλλωστε, εκλογές έρχονται…

kokkinokavalas.gr

Προηγούμενο άρθροΜακάριος Β. Λαζαρίδης: «Συνέδριο – προσκλητήριο συστράτευσης όλων των Ελλήνων»
Επόμενο άρθροΥποψήφιους δημάρχους και στους 4 δήμους του Νομού Καβάλας θα έχει το ΚΚΕ