Ένα από τα πλέον πολυσύχναστα μέρη για κολύμπι και διασκέδαση, οι φημισμένοι Αμμόλοφοι, δυτικά της Νέας Περάμου είναι πανέτοιμοι να υποδεχθούν τους τουρίστες, αλλοδαπούς και Έλληνες.

Ωστόσο, με κλειστά σύνορα στη Νυμφαία, και γενικότερα με τη διστακτικότητα που κυριαρχεί και στους Έλληνες, τα καταλύματα της περιοχής επανέρχονται σε λειτουργία σταδιακά, και δίχως κρατήσεις. «Από τις 15 Ιουνίου και μετά ευελπιστούμε ότι θα ανοίξει ο τουρισμός στην περιοχή» αναφέρουν στο GRTimes.gr φορείς της Καβάλας.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου(hiotopoulou@gmail.com)

Ο ελληνικός τουρισμός άνοιξε τα πανιά του και επίσημα από την περασμένη Παρασκευή 14 Μαΐου, ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι εξωτικές παραλίες των Αμμόλοφων Καβάλας σε συνδυασμό με τις ικανοποιητικές θερμοκρασίες για την εποχή, δεν φαίνεται να προκάλεσαν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον του κόσμου.

Η περιοχή των Αμμόλοφων, η οποία ανήκει στη δημοτική ενότητα της Νέας Περάμου, του Δήμου Παγγαίου, διαθέτει 13 beach bars, που κάθε χρόνο, υπό κανονικές συνθήκες παρατηρείται το αδιαχώρητο, και κυρίως τα Σαββατοκύριακα προσελκύοντας τουρίστες αλλά και Έλληνες που είναι νούμερο δυο σε επισκεψιμότητα, μετά τους Βούλγαρους, ενώ ακολουθούν οι Ρουμάνοι και οι Σέρβοι.

«Τα beach bars έχουν ανοίξει, αλλά μέχρι στιγμής δουλεύουν με τον τοπικό πληθυσμό» αναφέρει στο GRTimes.gr η αντιδήμαρχος Τουρισμού δήμου Παγγαίου Ελένη Μπενή εξηγώντας ότι η φετινή σεζόν θα χαρακτηριστεί από κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, κρατήσεις δεν υπάρχουν, ο κόσμος είναι διστακτικός, περιμένει πρώτα να εμβολιαστεί, και όπως φαίνεται η τουριστική κίνηση θα ξεκινήσει μετά τις 15 Ιουνίου.

Τα καταλύματα στις παραθαλάσσιες κοινότητες του δήμου Παγγαίου – σε Νέα Πέραμο, Νέα Ηρακλείτσα, Οφρύνιο, Ορφάνιο- ανοίγουν σταδιακά, «είμαστε έτοιμοι και ευελπιστούμε στο καλύτερο, διότι φέτος θα υπάρχει και περισσότερη ασφάλεια με τους εμβολιασμούς και τα τεστ» αναφέρει η κα. Μπενή.

Ανοίγει σταδιακά η Καβάλα

Με σποραδικές μεμονωμένες αφίξεις κινείται αυτήν την περίοδο η πόλη της Καβάλας και τα παραλιακά της θέρετρα με τουρίστες κυρίως από Βουλγαρία και Ρουμανία. Μέχρι στιγμής έχει ανοίξει το 20% επί του συνόλου των ξενοδοχείων της περιοχής ενώ τα μεγάλα ξενοδοχεία εντός της πόλης ανοίγουν σταδιακά, ανάλογα και με τις κρατήσεις τους, ωστόσο, όπως ενημερώνει το GRTimes.gr ο πρόεδρος των ξενοδόχων Καβάλας Αντώνης Μιτζάλης «από τις 15 Ιουνίου και μέχρι το τέλος του μήνα, ευελπιστούμε ότι θα έχει αποκατασταθεί η κίνηση».

Τότε είναι που θα φανεί και ο μεγαλύτερος αριθμός κρατήσεων για οργανωμένα γκρουπ, από τους Βαλκάνιους, από Κεντροδυτική Ευρώπη αλλά και από τους Έλληνες, αγορά που απορροφάει το 30% – 40% της τουριστικής κίνησης της Καβάλας. «Πέρυσι οι Έλληνες ήταν κουμπωμένοι, φέτος πιστεύουμε ότι θα είναι καλύτερα» αναφέρει ο κ. Μιτζάλης.

Η πρώτη άφιξη από Πολωνία

Η πρώτη άφιξη από τη Βαρσοβία της Πολωνίας έφτασε χθες το πρωί στο αεροδρόμιο της Καβάλας «Μέγας Αλέξανδρος» με 180 Πολωνούς οι οποίοι είχαν ως τελικό τους προορισμό τη Θάσο.

«Ελπίζουμε να μας κάνουν καλό ποδαρικό» λέει χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού Πάρις Παρασχούδης.

Οι πτήσεις από Πολωνία αρχικά θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα, ενώ εντός του Ιουνίου θα προστεθούν επιπλέον δρομολόγια και άλλες πόλεις της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι η Πολωνία αποτελεί τη δεύτερη αγορά για τον τουρισμό της Θάσου, ενώ στην πρώτη θέση είναι η Ρουμανία.

Ο αρχικός σχεδιασμός αεροπορικών εταιριών για πτήσεις εντός Μαΐου, στις περισσότερες περιπτώσεις έχει ματαιωθεί λόγω επιδημιολογικών δεδομένων και μετατίθεται για Ιούνιο και Ιούλιο.

Ο μεθοριακός σταθμός της Νυμφαίας

Το ενδιαφέρον όλων των εμπλεκόμενων με τον τουρισμό στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στη Θάσο, στην Καβάλα κ.α. είναι στραμμένο στο άμεσο άνοιγμα του μεθοριακού σταθμού της Νυμφαίας, ο οποίος είναι κλειστός από το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής 14 Μαΐου.

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις όλων τις προηγούμενες μέρες, όπου μετά από συντονισμένες ενέργειες ενημερώθηκαν πως εντός των επόμενων ημερών, ο σταθμός της Νυμφαίας θα επαναλειτουργήσει. Ο λόγος που έκλεισε ήταν διότι δεν υπήρχε η απαραίτητη υποδομή για τον έλεγχο των τουριστών σχετικά με την είσοδό τους στην χώρα, προβαίνοντας σε δειγματοληπτικούς ελέγχους (rapid test).

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του GRTimes.gr, έχει ήδη κατασκευαστεί ένας χώρος ώστε να πραγματοποιούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι και συνεχίζονται όλες εκείνες οι εργασίες ώστε να επαναλειτουργήσει ο σταθμός.

Σημειώνεται ότι το ΦΕΚ της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού στο σύνολο της Επικράτειας ισχύει για το διάστημα από την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα 24 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00.

«Για εμάς η Νυμφαία είναι η καθοριστική πύλη» αναφέρει η αντιδήμαρχος Τουρισμού δήμου Παγγαίου Ελένη Μπενή, εξηγώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οι τουρίστες που ταξιδεύουν από τα Βαλκάνια θα πρέπει να πάνε ως το Ορμένιο ή τον Προμαχώνα, διανύοντας στη δεύτερη περίπτωση 150 χλμ. επιπλέον.

Τον κώδωνα του κινδύνου για το συνοριακό σταθμό της Νυμφαίας κρούει και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καβάλας Αντώνης Μιτζάληςεπισημαίνοντας ότι εφόσον δεν λειτουργήσει θα αναθεωρηθούν όλα τα δεδομένα για την περιοχή που προβλέπεται ουσιαστικό άνοιγμα του τουρισμού από τις 15 Ιουνίου και έπειτα. «Πέρυσι, αντιμετωπίσαμε μεγάλο πρόβλημα με τον χερσαίο σταθμό, από Καβάλα μέχρι Έβρο» αναφέρει ο κ. Μιτζάλης.

Σχετικά με τη Νυμφαία και ο πρόεδρος των ξενοδόχων Θάσου Πάρις Παρασχούδης λέει χαρακτηριστικά «με κλειστό το σταθμό, είναι σαν να είμαστε με ένα πόδι».

Σημειώνεται ότι ο μεθοριακός σταθμός της Νυμφαίας, μαζί με του Προμαχώνα και των Ευζώνων, είναι οι τρεις πρώτοι σταθμοί με τον μεγαλύτερο όγκο κίνησης, τουλάχιστον κατά τα έτη 2017 -2019.

Βάσει μελέτης του INSETE Intelligence για τον Οδικό τουρισμό στην Ελλάδα κατά τα έτη 2012 – 2019, το 2019 – χρονιά ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό- ο μεθοριακός σταθμός της Νυμφαίας ήταν στην τρίτη θέση αντλώντας το 13,3% των τουριστών αναφορικά με τη διέλευση του οδικού τουρισμού. Ο Προμαχώνας στην πρώτη θέση είχε κατέγραψε ποσοστό της τάξεως του 30,4% και οι Εύζωνοι στη δεύτερη θέση 19,8%.

Πηγή:www.grtimes.gr

Προηγούμενο άρθροΟλόκληρο το σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο Ασφαλιστικό – Οι αλλαγές Τσακλόγλου για τις επικουρικές– Εφαρμογή στις αρχές του 2022
Επόμενο άρθροΕπανέναρξη μαθημάτων φιλαρμονικής στη Θάσο