Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά στον Έβρο, η οποία έχει επεκταθεί σε ένα ενιαίο μέτωπο περίπου 2 χιλιομέτρων ενώ έχει φτάσει μέχρι και το Δάσος της Δαδιάς, με την ανησυχία να είναι μεγάλη μην τυχόν και φτάσει στον πυρήνα του.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν κινητοποιηθεί από την πρώτη στιγμή στη φωτιά στον Έβρο, στο φράγμα Λύρας, και το απόγευμα της Πέμπτης (21.7.2022) επιχειρούν 102 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 29 οχήματα, 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Στο πυροσβεστικό έργο συνδράμουν και μηχανήματα έργου του στρατού και υδροφόρες ΟΤΑ ενώ σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η πυρκαγιά έχει φτάσει μέχρι και το Δάσος της Δαδιάς, το οποίο περιέχει μοναδική βιοποικιλότητα και προστατεύεται από τη συνθήκη Natura, κάτι που σημαίνει ότι αν οι φλόγες επεκταθούν στον πυρήνα του θα είναι τεράστια η οικολογική καταστροφή. Ωστόσο, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση των αρμόδιων Αρχών, δεν κινδυνεύει το Εθνικό Πάρκο.

Μιλώντας στο GRTimes.gr, ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, δηλώνει ότι «η φωτιά είναι μεγάλη και η κατάσβεσή της παραμένει μέχρι αυτή την ώρα μια δύσκολη υπόθεση. Επιχειρούν μεγάλες δυνάμεις της πυροσβεστικής, όμως ακόμη δεν έχουν καταφέρει να την ελέγξουν».

Στην περιοχή υπάρχουν πολλά πεύκα, τα οποία είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα και έτσι το μέτωπο της πυρκαγιάς εξαπλώνεται γρήγορα. Οι φλόγες που συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο, κατευθύνονται πλέον προς την περιοχή του χωριού Λευκίμη και καίνε το δάσος του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης, αναφέρει το evros-news.gr.

«Η κατεύθυνση της φωτιάς αλλάζει διαρκώς φτιάχνοντας από μόνη της μικροκλίμα που είναι δύσκολο να ελεγχθεί σε ένα δάσος», συμπληρώνει ο κ. Καλακίκος.

Meteo: Στα 3-4 Μποφόρ οι άνεμοι στην περιοχή – Πότε αναμένεται βελτίωση

Σύμφωνα με το meteo, ο καπνός της φωτιάς μεταφέρεται πάνω από το Θρακικό πέλαγος και την Ίμβρο, διανύοντας απόσταση σχεδόν 120 χιλιόμετρα, όπως θα δείτε και στην παρακάτω δορυφορική εικόνα.

Όσον αφορά τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, η σχετική ομάδα του meteo.gr ενημερώνει πως:

Με βάση το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ / meteo.gr, στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς πνέουν αυτή την ώρα (21.07.2022, 19:00) ΒΑ άνεμοι στα 3-4 μποφόρ.
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, η ένταση των ανέμων θα υποχωρήσει σταδιακά μέσα στη νύχτα στα 2-3 μποφόρ, για να ενισχυθούν πάλι από νωρίς το πρωί (22.07.2022, 08:00/09:00) στα 3-4 μποφόρ πνέοντας από ΒΑ διευθύνσεις.
Συνολικά, αναμένουμε αισθητή βελτίωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών τις επόμενες ώρες και έως νωρίς το πρωί (22.07.2022, 07:00/08:00), οπότε και θα υπάρξει εκ νέου επιδείνωση, όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα.

Περιγράφοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την εικόνα της πυρκαγιάς, η προϊσταμένη του Δασαρχείου Σουφλίου, Γιάννα Διαγκάκη, αναφέρει πως η πυρκαγιά κατευθύνεται νότια σχηματίζοντας ένα ενιαίο μέτωπο περίπου δύο χιλιομέτρων, ενώ συνολικά εντοπίζονται τέσσερις εστίες με τις μεταξύ τους αποστάσεις στα περίπου 500 με 1.000 μέτρα.

Προηγούμενο άρθροΓΕΕΘΑ: Τι αναφέρει για τα ευρήματα στην περιοχή πτώσης του Antonov
Επόμενο άρθροΈναρξη «BLUE Cosmopolis» Παρασκευή 22 Ιουλίου