24 εκπρόσωποι Ομάδων Τοπικής Δράσης Αλιείας 18 Αναπτυξιακών Εταιριών της χώρας έδωσαν το «παρών» στο νησί της Μήλου από τις 21-23 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο υλοποίησης της 2ης Συνάντησης Επιτροπής Διαχείρισης Έργου «Αλιευτικός Τουρισμός», η οποία πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία με την συνδιοργάνωση της Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων Α.Ε. και της Αναπτυξιακή Καβάλας Α.Ε. συντονίστρια της Διατοπικής Συνεργασίας.

Υπό το πρίσμα της διατήρησης και προώθησης των παραδοσιακών ξύλινων καϊκιών ως μέσο ανάδειξης και ενδυνάμωσης του αλιευτικού τουρισμού στην Ελλάδα, οι συμμετέχοντες εταίροι αφού ξεναγήθηκαν στο παραδοσιακό σκάφος «Θαλασσίτρα», επιβιβάστηκαν στο ξύλινο σκάφος «Καπετάν Γιάγκος», όπου έλαβαν μέρος σε διαβουλεύσεις σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση, τις προκλήσεις, τους θεσμικούς περιορισμούς αλλά και προτάσεις θεσμικής βελτίωσης. Σημαντικές, για την εξέλιξη των συζητήσεων, ήταν οι συμμετοχές ξυλοναυπηγού και ιδιοκτήτη παραδοσιακού ταρσανά, εκπροσώπων από το WWF και το Cyclades Preservation Fund καθώς και αλιέων του νησιού που διεξάγουν αλιευτικό τουρισμό, οι οποίοι κατάφεραν να μεταφέρουν ακέραιους τους προβληματισμούς τους.

Η δεύτερη μέρα του προγράμματος ήταν αφιερωμένη στην επίδειξη αλιευτικού τουρισμού με την συμμετοχή των 24 εκπροσώπων ΟΤΔΑ, οι οποίοι επιβιβάστηκαν σε 3 αλιευτικά σκάφη από το λιμάνι Πολλωνίων Μήλου και κατέπλευσαν εντός του κόλπου και κοντά στο νησάκι της Πολύαιγου. Εκεί οι συμμετέχοντες επιδόθηκαν σε ψάρεμα με καλάμι ή συνέβαλαν στη διαδικασία ξεψαρίσματος από τα δίχτυα, ενώ στη συνέχεια απόλαυσαν την ψαριά τους, μαγειρεμένη με παραδοσιακές κυκλαδίτικες συνταγές πάνω στο σκάφος.

Με τη δράση αυτή οι εταίροι είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία και να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την αυθεντικότητα της ελληνικής αλιευτικής παράδοσης, την επείγουσα ανάγκη διασφάλισής της και τους περιορισμούς που πρέπει να εξαλειφθούν προκειμένου να ανθίσει αυτή η εναλλακτική μορφή τουρισμού.

🔷Aλιευτικός Τουρισμός _ CLLD – Leader Αλιείας
🔷Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020
🔷Με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας και Θάλασσα

Προηγούμενο άρθροΔιακίνηση μεταναστών: Καταδίωξη από την Καβάλα μέχρι την Αμφίπολη – 8 ζωές κορώνα γράμματα
Επόμενο άρθροΔΕΥΑΚ: Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό 16ης Ταξιαρχίας