Συνέντευξη παραχώρησε στην εκπομπή “On Camera” του Center TV με τον Γιάννη Κομνηνό και τον Νίκο Ταραπατσή ο δημοτικός σύμβουλος Καβάλας Σωτήρης Παπαδόπουλος που ανήκει στην παράταξη «Ανάσα» της τέως δημάρχου κ. Τσανάκα αναφορικά με τις εξελίξεις στην παράταξη.

Αυτή έχει ως εξής:

Ερώτηση: η κ. Τσανάκα έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφια για τις δημοτικές εκλογές του 2023. Οπότε ανοίγει ο δρόμος σε όσους ενδιαφέρονται να δηλώσουν υποψηφιότητα για επικεφαλής της ομάδας σας.

Η κ. Τσανάκα προς τιμήν της από την αρχή ξεκαθάρισε τη θέση της ότι δεν θα συνεχίσει τη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου. Δύσκολη απόφαση, η οποία δρομολόγησε όμως τις εξελίξεις. Μια έντιμη και ηθική δήλωση, χωρίς σκοπιμότητες.

Έτσι, όπως είπατε πολύ σωστά, άνοιξε ο δρόμος για όσους ενδιαφέρονται να δηλώσουν υποψηφιότητα, στην αρχή ενδοπαραταξιακά, δηλαδή εντός της ομάδας και μετά να συζητήσουν και με τα μέλη εκτός της εκλεγμένης ομάδας. Διότι θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και τη γνώμη όσων συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο αλλά δεν εκλέχθηκαν.

Η κ. Ιωσηφίδου και εγώ βγήκαμε μπροστά και εκδηλώσαμε πολύ έντιμα το ενδιαφέρον μας για να ηγηθούμε της νέας ομάδας που θα δηλώσει παρόν στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Και αυτό θα ήθελα να διευκρινιστεί. Ότι δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσης της κας Τσανάκα, και δεν πρέπει να αποσυρθεί η δήμαρχος από επικεφαλής της παράταξης ΑΝΑΣΑ. Αυτό που θέλουμε είναι να υπάρχει συνέχεια, με μια νέα ομάδα, που θα περιλαμβάνει αρκετά μέλη της ΑΝΑΣΑ, κυρίως την υποδομή που αυτή έχει, για να την οδηγηθούμε στις επόμενες εκλογές.

Η σκέψη και ο στόχος όλων μας είναι το 2023 και όχι να αναλάβει κάποιος επικεφαλής της σημερινής ομάδας. Άλλωστε, πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας, ότι ο επικεφαλής δημιουργεί την ομάδα και αυτός είναι ο εγγυητής της συνοχής της.

Εδώ θέλω να εξηγήσω τη στάση μου: Δεν είναι δυνατόν η παράταξη μας να μένει πίσω από τις εξελίξεις στην κοινωνία της Καβάλας. Υπάρχει η γενικευμένη άποψη ότι ο Δήμος με τη σημερινή διοίκηση του δεν μπορεί να λειτουργήσει. Είναι μία αναποτελεσματική και επί τοις ουσίας κακή διοίκηση. Τι θέλει και τι αναζητά ο πολίτης της Καβάλας; Μία συγκροτημένη πρόταση , ολοκληρωμένη και εφαρμόσιμη που θα οδηγήσει την Καβάλα εκεί που τις αξίζει. Θέλει σοβαρές και ισχυρές παρουσίες στα κοινά οι οποίες να πείθουν ότι μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών. Όσο εμείς δεν ανταποκρινόμαστε αποφασιστικά σε αυτή την πραγματικότητα τόσο , καθημερινά, απαξιώνεται η παράταξη μας. Ο χρόνος , δυστυχώς, λειτουργεί εις βάρος μας. Άρα αυτό που χρειάζεται είναι αποφάσεις τώρα.

Σε καμιά ομάδα τα μέλη μεταξύ τους δεν έχουν στο σύνολο τους αρμονικές σχέσεις και προπαντός όταν αρκετοί έχουν φιλοδοξίες είτε κρυφές είτε φανερές. Βλέπετε τι γίνεται και στα κόμματα, που είναι και πολύ οργανωμένα. Όταν τίθεται θέμα ηγεσίας, τότε βγαίνουν πολλοί υποψήφιοι. Αλλά αυτό είναι η δημοκρατία. Πολλές και διαφορετικές απόψεις. Ενδεχομένως και χτυπήματα κάτω από το τραπέζι. Τι να κάνουμε, προπονούμαστε για αυτό. Αυτή είναι η κοινωνία μας. Το αποδεχόμαστε, το λαμβάνουμε υπόψη και πάμε παρακάτω.

Ερώτηση: θα βγει λευκός καπνός; θα μπορέσει να βγει αναίμακτα νέος επικεφαλής ή θα έχουμε διαρροές;

Οι 11 που εκλεγήκαμε, κατεβήκαμε στις εκλογές με την κ. Τσανάκα ως επικεφαλής, και συμπορευόμαστε μαζί της.

Αυτό δε σημαίνει όμως ότι και οι 11 αυτές πολιτικές προσωπικότητες θα πρέπει να αποδεχτούν ομόφωνα έναν άλλον συνάδελφο τους ως επικεφαλής, για διάφορους λόγους. Είτε για προσωπικούς, είτε για πολιτικές σκοπιμότητες (ο κυριότερος λόγος), είτε φυσικά για προσωπικές φιλοδοξίες. Όλα αυτά είναι θεμιτά και αναμενόμενα στην πολιτική. Και αν δεν τα αποδεχτείς και προπαντός αν δεν τα λάβεις υπόψη σου στο σχεδιασμό που κάνεις, τότε κ. καλύτερα να ασχοληθείς με τα του οίκου σου.

Αλλά και από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής θέλει να συνεργαστεί με ορισμένους ανθρώπους και θέλει τη δική του ομάδα.

Έτσι, για να επανέλθω στην ερώτηση σας, θα πρέπει να προετοιμαστούμε και για το ενδεχόμενο λευκού καπνού και για το ενδεχόμενου μαύρου καπνού από την Καπέλα Σιξτίνα.

Άλλωστε, και οι μισοί να συμφωνήσουν με τις απόψεις σου, δηλαδή το 50%, αυτό είναι μια πάρα πολύ καλή βάση. Ξέρετε τι είναι να ξεκινήσεις με τη μισή σου ομάδα έτοιμη… που θα είναι και έμπειρη και ικανή; Πολύ μεγάλη παρακαταθήκη. Και στην πορεία να είστε σίγουροι ότι θα έρθουν και οι υπόλοιποι. Και θα είναι καλοδεχούμενοι. Και ξέρετε γιατί; Διότι είμαστε από τώρα ομάδα.

Ερώτηση: Η ΝΔ θα δώσει χρίσμα ή στήριξη σε κάποιον υποψήφιο;

Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας δύο δεδομένα.

Το πρώτο είναι ότι η ΝΔ δεν θα δώσει χρίσμα και η όποια στήριξη θα δοθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές. Αυτό άλλωστε δηλώνουν και οι βουλευτές μας και το είπε προχθές και ο νεοεκλεγής πρόεδρος της ΝΟΔΕ, ο Μπάμπης Δράκος. Επομένως αυτά που ακούω ότι κάποιοι έχουν πάρει το ΟΚ από το Μαξίμου, είναι πέρα ως πέρα αναληθή και δείχνουν αν θέλετε και μια τεράστια ανασφάλεια.

Το δεύτερο δεδομένο που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι το πότε θα γίνουν οι εκλογές. Δια στόματος πρωθυπουργού, ως του καθ’ ύλιν αρμόδιου, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή τον Ιούνιο του 2023. Και προσωπικά δεν βλέπω τον λόγο που κάποιες συστημικές εφημερίδες προσπαθούν να προκαταβάλουν για το αντίθετο.

Παίρνοντας λοιπόν αυτά ως δεδομένα, θεωρώ και πιστεύω ότι αυτός που ενδιαφέρεται για τις επόμενες δημοτικές εκλογές, θα πρέπει να ξεκινήσει από τώρα να δουλεύει, να οργανώνεται και να αποδείξει “εν τοις πράγμασι”, ότι έχει τη δύναμη να διεκδικήσει, έχει την ικανότητα, έχει τη θέληση, και κυρίως ότι μπορεί να στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις. 150 άτομα δεν είναι εύκολο να τα πείσεις να συμπορευτούν μαζί σου.

Για μένα η στήριξη δεν είναι αυτοσκοπός. Αλλά μήπως τελικά η όποια υποτιθέμενη “στήριξη ή γραμμή” είναι ένας μύθος;;;

Σε πόσες περιπτώσεις η στήριξη ή και το χρίσμα ενός κόμματος δόθηκε σε κάποιον υποψήφιο και οι βουλευτές και οι πολιτευτές του ίδιου κόμματος στήριζαν άλλον υποψήφιο; Και να σας φέρω ως παράδειγμα τον δήμο Θεσσαλονίκης, για να μην παρεξηγηθώ τοπικά. Στον Ταχιάο δόθηκε το χρίσμα, ο Ζέρβας βγήκε!!

Σίγουρα όμως αν έχεις έναν κομματικό μηχανισμό μαζί σου, τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και την δεύτερη εβδομάδα των εκλογών. Εκεί θέλεις έναν υποψήφιο ευρύτερης αποδοχής και όχι ένα σκληροπυρηνικό κομματικό στέλεχος.

Βλέπετε δηλαδή ότι το σύστημα, όπως το λέμε και στα μαθηματικά, είναι πολυπαραγοντικό.

Για μένα στην πολιτική χρειάζεται ευελιξία. Συνέχει αξιολογείς και προχωράς!!

Προηγούμενο άρθροΕνημέρωση για την αποκομιδή απορριμμάτων στη Κοινότητα Αμυγδαλεώνα
Επόμενο άρθροΣε σειρά έργων προχώρησε η ΔΕΥΑΚ σε Λεύκη, Χαλκερό και Νέα Καρβάλη