Με απόφαση του Υπουργείου Υγείας θα δοθούν rapid test στα φαρμακεία για να προσφερθούν δωρεάν στους πολίτες. Η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας κ. Σίσσυ Ρακιντζή υπογράμμισε πως είναι μία θετική πρωτοβουλία και αναμένουν να ανοίξει η πλατφόρμα οπόταν να ξεκινήσουν την δωρεάν διανομή τους.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «ακούστηκε ξαφνικά την Παρασκευή ότι θέλει η πολιτεία να χορηγήσει τα self test στους πολίτες της χώρας για να κάνουν τεστ από μόνοι τους προκειμένου να μην υπάρχει έξαρση κρουσμάτων σε μία δύσκολη περίοδο για την πανδημία. Με το self test θα μπορέσει να ελέγξει και να μπλοκάρει ο κάθε πολίτης, με την παιδεία και την υπευθυνότητα που πρέπει να έχουμε, αν είναι θετικός. Ήρθε λίγο ξαφνικό στον κλάδο των φαρμακοποιών που συζήτησε άμεσα με το υπουργείο Υγείας προκειμένου να δώσει μία λύση. Είναι καλή και αποδεκτή ως ιδέα, εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε. Άλλωστε 10 χιλιάδες φαρμακεία είναι η πιο εύκολη πρόσβαση στον πολίτη. Περιμένουμε. Πρέπει να ανοίξει η πλατφόρμα για να δίνεται το τέστ.. Είναι ένα τεστ ανά ΑΜΚΑ την εβδομάδα. Υπάρχει μια σκέψη να δίνεται μαζικά όπως γίνεται στην Ευρώπη. Είμαστε η πρώτη χώρα που θα το δίνει δωρεάν.

Ως κλάδος θεωρούμε ότι πρέπει να δηλώνεται κάπου αν είναι θετικό ή αρνητικό το τεστ. Ο θετικός πρέπει να αναλάβει την ευθύνη ως υπεύθυνο άτομο και να το δηλώσει για να μπει σε καραντίνα και να πάρει την αγωγή που πρέπει, ώστε να μην νοσήσουν περισσότεροι.

Δεν εφησυχάζουμε, είναι πολύ εύκολο να μεταδοθεί και σε ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί και από ανθρώπους που έχουν νοσήσει. Όσοι έχουν νοσήσει κι εμβολιαστεί είναι καλυμμένοι ως ένα 70%. Μπορεί να νοσήσουμε ξανά πιο ελαφριά, μπορεί να το μεταφέρουμε με πιο λίγο ιικό φορτίο αλλά δεν παύουμε να είμαστε εκτεθειμένοι στον ιό. Άρα κανείς δεν επαναπαύεται και δεν ξεχνάμε τα μέτρα της μάσκας, των αποστάσεων και του πλυσίματος των χεριών. Είναι κουραστικό, όμως πρέπει να κοπεί η αλυσίδα με τη βοήθεια όλων μας.

Το self test που προτείνει η πολιτεία είναι ένας τρόπος να μειώσουμε τα κρούσματα και να κοπεί η αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Πρόσθεσε ότι «περιμένουμε τις επόμενες μέρες τις ανακοινώσεις. Έχουμε αιτηθεί ως κλάδος προς το υπουργείο, θα μας καλέσουν για να τοποθετηθούν σ’ αυτά που θέτουμε ως προβλήματα. Το βασικό είναι να ανοίξει η πλατφόρμα και να δηλώνονται τα θετικά κρούσματα. Και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί. Να μην υπάρξει ο γνωστός πανικός. Θα υπάρξει ενημέρωση και θα ξεκινήσει η διαδικασία».

Προηγούμενο άρθροΕκδηλώσεις της Θασιακής Ένωσης Καβάλας για την 25η Μαρτίου
Επόμενο άρθροΟ ενημερωμένος πολίτης μπορεί να αντιδρά καλύτερα, να προστατεύει και τον εαυτό του και τους γύρω του, δήλωσε ο Διευθυντής Υγείας Χρήστος Παπαδόπουλος