Συνεδρίαση ρουτίνας χαρακτήρισε την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Σωτήρης Παπαδόπουλος. Ο ίδιος ξεχώρισε το γεγονός ότι αναμένεται το Σώμα να επιστρέψει σε δια ,ζώσης συνεδριάσεις.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε αρχικά “Είχαμε ένα συμβούλιο ρουτίνας με θέματα που αφορούν κυρίως τον προϋπολογισμό και την αναμόρφωση αυτού, εγκρίσεων παραλαβής έργων, παραχώρηση εγκαταστάσεων κυρίως για αθλητικούς συλλόγους.

Ίσως 1-2 θέματα αξίζει να τα σημειώσουμε και θα αναφερθώ αρχικά στις δια ζώσης συνεδριάσεις. Θα γίνει μια προσπάθεια στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο να γίνει και δια ζώσης συνεδρίαση. Υβριδικό κάπως το συμβούλιο θα προσπαθήσουμε να είναι ώστε όσοι θέλουν να παραστούν στην συνεδρίαση εντός αιθούσης θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι και θα εισέλθουν στην αίθουσα ενώ οι υπόλοιποι θα το δουν – ακόμη και αν είναι εμβολιασμένοι – μέσω διαδικτύου.

Και εγώ προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαι μια και αν και είμαι εμβολιασμένος δεν θα ήθελα να εκτεθώ τόσες πολλές ώρες σε τόσο γεμάτο χώρο με την μάσκα να την φοράω συνεχώς. Θα δούμε πόση θα είναι η συμμετοχή για τις δια ζώσης συνεδριάσεις. Αυτό που θα ήθελα να θίξω είναι όμως το θέμα της ΔΙΑΜΑΘ και των σκουπιδιών μια και το βλέπω το όλο θέμα λίγο πιο τεχνοκρατικά».

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΜΑΘ

Όπως ανέφερε “Παρουσιάσθηκαν οι τριμηνιαίες προσφορές που θα πρέπει να δώσει ο Δήμος Καβάλας στη ΔΙΑΜΑΘ ως αποτέλεσμα της διαχείρισης των σκουπιδιών που γίνονται από τον φορέα αυτό. Μας παρουσιάσθηκε μια μείωση των απορριμμάτων για το 2020 και αυτό ήταν λογικό και νομίζω ότι όλο το ασπαζόμαστε καθώς δεν είχαμε τουρισμό, ήταν κλειστή η εστίαση οπότε λογικό ήταν να μειωθούν τα απορρίμματα. Αλλά πρέπει να δούμε ότι υπήρξε μια μηδαμινή έως ελάχιστη αύξηση των ανακυκλωμένων σκουπιδιών. Εδώ και δύο χρόνια η πολιτική από το Δήμο Καβάλας στο θέμα της ανακύκλωσης, δηλαδή του πιο σημαντικού σημείου για να μπορέσουμε να έχουμε κέρδος σε ό,τι αφορά τα σκουπίδια φάνηκε ότι είναι ελλιπέστατη. Καθώς αν δεν αυξηθούν τα ανακυκλώσιμα δεν θα έχουμε μείωση των εισφορών που δίδουμε στη ΔΙΑΜΑΘ και αυτό το ποσό πάντοτε θα είναι αυξημένο. Μάλλον ο Δήμος Καβάλας δεν έχει αντιληφθεί και ενδεχομένως και άλλοι Δήμοι ότι η ανακύκλωση παίζει έναν σημαντικό ρόλο.

Και μπορεί να το έχει αντιληφθεί ή μπορεί να βγαίνουμε προς τα έξω και να λέμε ότι ναι, με την ανακύκλωση θα μειωθούν, αλλά δεν κάνουμε τίποτε επί του πρακτέου για να εφαρμόσουμε αυτή την πολιτική αλλά παραμένουμε στα μεγάλα λόγια και ότι κάτι τάχα θα κάνουμε. Αν δεν υπάρξει μια σοβαρή και επιστημονική προσέγγιση της προώθησης της ανακύκλωσης μέσα από μια σοβαρή καμπάνια και όχι μέσα από ένα βίντεο κλιπ που έγινε μέσα στην χρονιά που μας πέρασε και το οποίο για εμένα δεν ήταν προωθητική ενέργεια αλλά μια κίνηση πιο πολύ για να ενισχυθούν τα τηλεοπτικά κανάλια με ένα ποσό παρά για να έχουμε μια σοβαρή παρέμβαση στο ποσοστό της ανακύκλωσης. Εδώ πρέπει να σταθούμε και η πολιτική του Δήμου Καβάλας πρέπει να στοχεύσει σε αυτό το θέμα και ο Δήμαρχος ως Αντιπρόεδρος της ΔΙΑΜΑΘ θεωρώ ότι θα πρέπει να δώσει δείγματα γραφής και να αυξήσει το ποσοστό επικοινωνίας με τον κόσμο γιατί πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία και στον πράσινο κάδο και στον γαλάζιο κάδο».

ΜΕΓΑΛΑΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

Και πρόσθεσε πως «Βέβαια και ασφαλώς κάτι πρέπει να γίνει και με την ποινικοποίηση ή την κοστολόγηση των μεγάλων αντικειμένων, κλαδιών, επίπλων και άλλων τινών. Θα πρέπει να γίνει πιο αυστηρό το σύστημα των ογκωδών αντικειμένων και θα πρέπει να υπάρξει και μια καλύτερη ενημέρωση. Διότι ο ενημερωμένος πολίτης θα κινηθεί περισσότερος υπέρ της πολιτικής που θα πρέπει να έχει ο Δήμος Καβάλας για την ανακύκλωση”.

Ο ίδιος εκτιμά ότι «αν δεν γίνεται σωστά η διαχείριση των σκουπιδιών τόσο πιο αυξημένη θα είναι η εισφορά που δίδει ο Δήμος Καβάλας άρα χάνονται από το Δήμο Καβάλας χρήματα τα οποία θα μπορούσε να επενδύσει για άλλα έργα».

ΤΑ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ

Ο κ. Σωτήρης Παπαδόπουλος καταληκτικά εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια και τους οικείους της αδικοχαμένης δημοτικής συμβούλου Μαρίας Φραντζεσκάκη με την οποία άλλωστε συνεργαζόντουσαν στενά.

Προηγούμενο άρθροΟ Δένδιας έδειξε χάρτες με τις τουρκικές προκλήσεις στην Κρήτη στους ΥΠΕΞ της Ε.Ε.
Επόμενο άρθροΕισαγγελέας Αρείου Πάγου: Προστατέψτε τους δημόσιους λειτουργούς από τους αντιεμβολιαστές