Σε φάση ύφεσης βρίσκεται η πανδημία σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας κ. Αλέξη Πολίτη. Μάλιστα προέβλεψε μία υποχώρηση κατά την 5η φάση της πανδημίας.

Αρχικά ανέφερε ότι “Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή βιώνουμε πιθανότητα την ύφεση του 4ου κύματος το οποίο ακολουθεί πτωτική πορεία και είμαι αρκετά αισιόδοξος για αυτό.

Εκτιμώ ότι θα υπάρξει ένα ακόμη κύμα, το 5ο το οποίο όμως θα είναι αρκετά διαχειρίσιμο και το οποίο αναμένεται αρχές των εορτών. Νομίζω ότι το κύμα που βιώνουμε τώρα έκανε το πικ του, έφτασε στο αποκορύφωμα του και τώρα ολοκληρώνεται. Αυτό άλλωστε το καταμαρτυρούν και όλες οι ενδείξεις, όλα τα στοιχεία αλλά ευτυχώς έχουμε σταθεροποίηση διασωληνωμένων και παράλληλα οι θάνατοι ευτυχώς δεν είναι τόσο πολλοί. Έχουμε περί τους 30 θανάτους καθημερινά. Ένας αριθμός που σαφώς δεν είναι μικρός αλλά πρόκειται για μια ενθαρρυντική εξέλιξη.

Βέβαια το σύστημα υγείας εξακολουθεί να πιέζεται. Αλλά όσο περνάει ο καιρός, όσο εμβολιάζονται και άλλοι συμπολίτες μας, τόσο η πίεση θα μειώνεται!

Αλλά και η μείωση των νοσήσεων θα είναι ορατή. Σιγά σιγά θα βγούμε από το τούνελ και εκτιμώ το 2022 θα είναι μια χρονιά που σιγά σιγά θα εγκαταλείψουμε την εικόνα που ξέρουμε και ο ιός το 2022 κατά τα τέλη του έτους θα αποκτήσει τον χαρακτήρα της εποχικής γρίπης και όλη αυτή τη δυσάρεστη εμπειρία θα την αφήσουμε πίσω μας.

Βέβαια θα έχουμε λάβει και μια γνώση ιατρική και επιδημιολογική που θα μας βοηθήσει τα μέγιστα για το μέλλον! Θα έχει αφήσει μια υγειονομική παιδεία σε όλους τους πολίτες ανά τον κόσμο που ίσως και δεν είχαμε”.

ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς και τον φόβο που ακόμη επιδεικνύουν αρκετοί ώστε να μην κάνουν το εμβόλιο ο ίδιος σχολίασε ότι «Αν δούμε άλλα προηγμένα κράτη για παράδειγμα την Σουηδία, μια προηγμένη χώρα, και αυτή έχει εμβολιάσει τον ίδιο αριθμό με εμάς. Υπάρχουν χώρες όπως η Ρουμανία, που η εκστρατεία εμβολιασμού έχει γίνει αλλά εκεί τα πράγματα δεν πήγαν καλά. Έχουν φτάσει σε ένα ποσοστό 40% ενώ εμείς με το 60% δεν θεωρώ ότι είμαστε τόσα καλά, δεν είμαστε Νορβηγία με 95% αλλά δεν είμαστε και τόσο χαλιά.

Σαφώς υπάρχει το καλύτερο και μακάρι να έχουμε αύξηση των εμβολιασμών αλλά έστω και με τους αργούς ρυθμούς κάτι γίνεται. Άνθρωποι έστω και την τελευταία στιγμή εμβολιάζονται και κάτι γίνεται. Τοίχος ανοσίας δεν αποκτήσαμε αλλά δεν είμαστε και τόσο πίσω. Και αυτή είναι η διαφορά με τον περσινό χειμώνα. Δεν θα έχουμε τόσους θανάτους, κλεισίματα και άλλα τινά. Θα είναι ένας χειμώνας επιστροφής εν μέρει στην κανονικότητα».

ΕΠΟΧΙΚΗ ΓΡΙΠΗ

Τέλος ανέφερε ότι «Όσο για την εποχική γρίπη για την ώρα δεν έχει κάνει την επανεμφάνισή της στο βόρειο ημισφαίριο… Εκτιμώ ότι δεν θα έχουμε έξαρση κρουσμάτων αλλά καλούμε τον κόσμο να εμβολιασθεί και να θωρακιστεί απέναντι σε αυτόν τον ενδημικό ιό. Έχουμε αρκετούς μπελάδες το κεφάλι μας και μας αρκεί….. Ο μπελάς που λέγεται ιός.

Ο κόσμος ενδιαφέρεται, ζητά το εμβόλιο της γρίπης. Και αν ο ιός αυτός μείνει ως ενδημικός ιός τότε θα έχουμε μια αντίληψη περί του ιού διαφορετική. Όπως ο κόσμος κάνει πια άφοβα τα εμβόλια της γρίπης έτσι θα κάνει και για τον κορονοιό. Απλά ας πρυτανεύσει μέχρι τότε η λογική».

Προηγούμενο άρθροΜακάριος Λαζαρίδης: Η απελευθέρωση της Θάσου σημαντικό βήμα για την εθνική ολοκλήρωση της χώρας
Επόμενο άρθροΔιακοπή υδροδότησης στο Παληό