Δώδεκα  ιατρικά εργαστήρια στην Καβάλα πραγματοποιούν ιατρικούς ελέγχους για τον κορωνοϊό. Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Αναστασία Αντωνίου σημείωσε ότι οι έλεγχοι αυτοί είναι ακριβείς.

Όπως ανέφερε αρχικά “Πράγματι 14 εργαστήρια στην πόλη και στο νομό Καβάλας μπορούν να κάνουν μοριακό έλεγχο για διάγνωση κορωνοιού.  Και αυτή είναι η μόνη αξιόπιστη διάγνωση μέχρι στιγμής. Αυτή η διαδικασία θέλει τα δείγματα να παίρνονται στο σπίτι του πολίτη, αυτό βέβαια είναι και το ιδανικό, με τα μέτρα να λαμβάνονται πλήρως, δηλαδή ποδιά, μάσκα, γάντια, προσωπίδα, ή να παίρνονται σε δωμάτιο που είναι μόνο για λήψη αυτού του δείγματος στο εργαστήριο και με διαφορετική είσοδο από την κεντρική του εργαστηρίου.

Είναι πολύ δύσκολο αυτό και όλα είναι δύσκολα στην πρωτόγνωρη αυτή πανδημία. Θα πρέπει όμως να τηρούμαι αυστηρά τα μέτρα αν δεν θέλουμε να έχουμε διασπορά του ιού. Πρέπει όλοι να είμαστε σοβαροί και περισσότερο από όλους οι γιατροί και καλό θα είναι να υπάρχει συνεννόηση πριν γίνει η εξέταση γιατί δεν μπορεί ο καθένας να κάνει αυτή την εξέταση. Θα προκαλέσουμε συμφόρηση στα εργαστήρια αν όλοι πηγαίνουμε για το τεστ και αυτό θα αφορά και τα δικά μας εργαστήρια αλλά και τα κεντρικά της Θεσσαλονίκης στα οποία και στέλνονται τα δείγματα».

ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

Και πρόσθεσε πως «Αναμένουμε και τους τουρίστες και αυτά τα δείγματα θα αυξηθούν οπότε καλό είναι να γίνονται δειγματοληψίες από ανθρώπους που έχουν συμπτώματα ή έρχονται από χώρες με πολλά κρούσματα. Όλα να γίνονται μετά από συνεννόηση ειδικού γιατρού, παθολόγου, πνευμονολόγου, ωριλά δηλαδή, των ειδικοτήτων που ασχολούνται με την λοίμωξη του ιού.  Πρώτα να τους συμβουλεύονται, να τους εξετάζουν καστ οίκον οι πολίτες ή έστω σε ραντεβού στο ιατρείο του γιατρού ώστε εκεί να τους δίδονται οδηγίες δράσης.

Από εδώ και πέρα, με την είσοδο των τουριστών νομίζω ότι θα έχουμε αρκετά κρούσματα και θα πρέπει να δίδονται δείγματα οπότε καλό είναι να δίδονται γρήγορα τα δείγματα και οι τουρίστες γρήγορα να μαθαίνουν τα αποτελέσματα και να μην μένουν για πολύ στα ξενοδοχεία καραντίνας”.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ

Η ίδια εξήγησε ότι αυτή η εξέταση ιδιωτικά  κοστίζει έως τα 120 ευρώ. “Δεν είναι μόνο η δειγματοληψία, η μεταφορά του δείγματος στο κεντρικό εργαστήριο. Βέβαια πλέον συνταγογραφείται αυτή η εξέταση μέσω ΕΟΠΥ όταν βέβαια πληροί τα κριτήρια για αυτή την ανάγκη. Όταν υπάρχουν  δηλαδή συμπτώματα στον ασθενή. Αρκετοί προβαίνουν σε αυτή την εξέταση και κύρια όσοι έρχονται από το εξωτερικό. Στους ιδιώτες γιατρούς πηγαίνουν πολίτες που θα μπουν στα ιατρεία για εγχειρήσεις σε ιδιωτικές κλινικές αλλά και όσοι έχουν ύποπτη συμπτωματολόγια. Να μην εφησυχάζουμε, όσο αυξάνεται ο πληθυσμός του νομού τόσο περισσότερα μέτρα να παίρνουμε” τόνισε καταληκτικά.

Προηγούμενο άρθρο«Συμφωνώ με την κυβέρνηση ότι στη ζυγαριά πρέπει να υπερισχύει η δημόσια υγεία», δηλώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης σχετικά με το κλείσιμο συνοριακών σταθμών
Επόμενο άρθροΟριστικό: Κλείνουν τα σύνορα με τη Σερβία