Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Καφεζυθοπωλών επισκέφθηκε τον Διευθυντή Υγείας κ. Χρήστο Παπαδόπουλο για παροχή διευκρινήσεων για τους εξωτερικούς χώρους των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ο πρόεδρος του σωματείου κ. Γιώργος Βαφείδης σημείωσε ότι οι δύο πλευρές στους χώρους αυτούς θα είναι κλειστές την περίοδο του χειμώνα.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «συναντηθήκαμε με τον κ. Παπαδόπουλο την Παρασκευή, ορμώμενοι από τις δηλώσεις που έκανε σε τοπικό ΜΜΕ σχετικά με το πώς πρέπει να είναι διαμορφωμένοι οι εξωτερικοί χώροι. Θορυβηθήκαμε από τις δηλώσεις και θεωρήσαμε χρέος μας να κάνουμε μια συνάντηση διά ζώσης για διευκρινήσεις.

Η τελευταία ΚΥΑ που εκδόθηκε περίπου πριν μια βδομάδα, έχει ένα πρόβλημα. Μπορεί να ερμηνευτεί με δύο τρόπους. Ο ένας, που υιοθετούμε εμείς, είναι ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε τους εξωτερικούς χώρους με δύο πλευρές κλειστές, ο κ. Παπαδόπουλος δίνει την ερμηνεία ότι πρέπει και οι 4 πλευρές να είναι ανοιχτές. Αυτό θα μας δημιουργήσει πρόβλημα, τώρα που η θερμοκρασία πέφτει. Θα είναι αφιλόξενοι οι εξωτερικοί χώροι.

Δεν μπορέσαμε να συμφωνήσουμε, απλά αυτό που πετύχαμε είναι ότι θα μας δοθεί μια χρονική ευχέρεια. Θα είναι ελαστικός όσον αφορά τους εξωτερικούς χώρους. Η ανέχεια θα έχει να κάνει με το ότι θα έχουμε βαριά- βαριά τις δύο πλευρές κλειστές, ό,τι προέβλεπε και ο αντικαπνιστικός νόμος μέχρι πρότινος. Και να μπούμε εμείς στη διαδικασία ως συλλογικό όργανο, να στείλουμε επιστολή στο υπουργείο Υγείας και τον Συνήγορο του Πολίτη, ζητώντας ρητά την καλύτερη διατύπωση της ΚΥΑ. Μας βοηθάει σ’ αυτό και ο πρώην επόπτης υγείας κ. Χίζαρης που πάντα είναι κοντά μας.

Υπάρχουν διαφωνίες αλλά υπάρχει και καλό πνεύμα συνεργασίας. Οι συνάδελφοι θα μπορούν τις επόμενες ημέρες να εκμεταλλευτούν τους χώρους και από τις δύο πλευρές να είναι κλειστοί μέχρι να έρθει η διευκρίνιση που θα ξεκαθαρίσει πώς θα πρέπει να λειτουργήσουμε».

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ

Και πρόσθεσε πως «Αυτό που υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και θέσεις των ελεγκτικών υπηρεσιών από νομό σε νομό, είναι πολύ δύσκολο και άσχημο. Το βιώσαμε και με τον αντικαπνιστικό νόμο. Ήμασταν από τους πρώτους νομούς που τον εφαρμόσαμε στον απόλυτο βαθμό από τα τέλη του 2013, όταν άλλους νομούς δεν τους είχε αγγίξει και μπήκαν σ’ αυτήν τη διαδικασία μετά από 4-5 χρόνια. Δημιουργήθηκε αθέμιτος ανταγωνισμός. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί ξανά και ό,τι τηρεί η δική μας Διεύθυνση Υγείας να τηρείται ανά την ελληνική επικράτεια.

Όλη αυτή η ΚΥΑ στήθηκε σχετικά με τους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης «πατάει» πάνω στον αντικαπνιστικό νόμο του 2006. Οι νόμοι είναι πιο ισχυροί της ΚΥΑ, γι’ αυτό και μπαίνουμε στη διαδικασία να φτάσουμε μέχρι το υπουργείο Υγείας ώστε να μας δώσει διευκρινήσεις. Δεν γίνεται για άλλη μία φορά η εστίαση να γίνει μοχλός πίεσης από την κεντρική διοίκηση σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Τουλάχιστον ας αφήνουν μια ελευθερία στον κλάδο να λειτουργήσει, με τα όσα προβλήματα αντιμετωπίζει».

Προηγούμενο άρθροΛύνεται οριστικά το πρόβλημα με τον αγωγό στην οδό Νοταρά, στα Πεντακόσια
Επόμενο άρθροΤέλος για το Facebook όπως το ξέραμε – Οι φήμες για αλλαγή ονόματος και οι ανακοινώσεις