Τα 43 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρώπη, επί πρωθυπουργίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή, γιορτάζει σήμερα (Ημέρα της Ευρώπης) η Νέα Δημοκρατία, με μια συμβολικής σημασίας εκδήλωση, που είναι σε εξέλιξη στο Ζάππειο, με κεντρικούς ομιλητές τους κ.κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συμβολισμός της εκδήλωσης δεν αφορά μόνον στον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της Ελλάδας και την πορεία της επί 43 χρόνια στους κόλπους της ΕΟΚ πρώτα, της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη συνέχεια και της ευρωζώνης σήμερα, και μάλιστα με καθεστώς πλήρους ισοτιμίας πλέον. Αφορά επίσης και στην ενότητα που επιδεικνύει, 43 χρόνια μετά, το κόμμα που έβαλε την χώρα στην Ευρώπη, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης.

Πρώτος θα μιλήσει ο Κώστας Καραμανλής (και θα αναφερθεί στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας, με στοιχεία από την ομιλία που είχε κάνει πρόσφατα στο Μέγαρο Μουσικής σε εκδήλωση της «Παναθηναϊκής»). Θα ακολουθήσει η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά και στο τέλος ομιλία του σημερνού πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Καραμανλής - Σαμαράς Ζάππειο

Το παρασκήνιο

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, η ιδέα να μιλήσουν μαζί στον ίδιο χώρο οι κ.κ. Μητσοτάκης, Σαμαράς και Καραμανλής σε μια κοινή εκδήλωση έπεσε στο τραπέζι, προ τριών εβδομάδων σε μία από τις συσκέψεις της ομάδας «σοφών» της Ν.Δ. που «τρέχει» την προεκλογική καμπάνια.

Η πρόταση συζητήθηκε ξανά σε δεύτερη σύσκεψη στην οποία συμμετείχε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αντιλήφθηκε αμέσως το πολιτικό όφελος από μια τέτοια πρωτοβουλία και ανέλαβε να επικοινωνήσει ο ίδιος με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς για να τους πείσει να αποδεχθούν την πρόσκληση.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το 1979, στην τελετή ένταξης στην ΕΟΚ που έγινε στον ίδιο χώρο, παρευρίσκονταν όλοι οι βουλευτές της Ν.Δ., ανάμεσα στους οποίους και ο Αντώνης Σαμαράς, οποίος τότε ήταν μόλις 29 ετών. Από εκείνη την κοινοβουλευτική ομάδα οι μόνοι βουλευτές που παραμένουν στη Βουλή σήμερα, είναι ο Αντώνης Σαμαράς και ο Γιάννης Τραγάκης.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης έχει η διευθύντρια του γραφείου Τύπου της ΟΝΝΕΔ και υποψήφια βουλευτής Επικρατείας, Πορφυλένια Κανελλοπούλου.

Προσκλήσεις έχουν λάβει οι πρέσβεις των 26 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως και πρώην υπουργοί Εξωτερικών και επίτροποι στην ΕΕ.

Όπως αναφέρεται στο site του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση γιορτάζει την Ημέρα της Ευρώπης, για να τιμήσει τη Διακήρυξη Σούμαν που υπογράφηκε το 1950. «Η Διακήρυξη Σούμαν έθεσε τα θεμέλια για την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ημέρα της Ευρώπης είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε τα επιτεύγματα και την ενότητα της ΕΕ», επισημαίνεται.

Δείτε Live την εκδήλωση

https://youtube.com/watch?v=eQib715Y5mk%3Ffeature%3Doembed
Προηγούμενο άρθροΕκατοντάδες ετεροδημότες Καβάλας & υποστηρικτές της ΝΔ ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Νίκου Παναγιωτόπουλου στη Θεσσαλονίκη
Επόμενο άρθροΕκλογές 2023: Μάθετε που ψηφίζετε – Βήμα βήμα η διαδικασία