Σε κλίμα οδύνης γράφτηκε η τελευταία πράξη στην τραγωδία με την συντριβή του Phantom-F4 στην Ανδραβίδα. Ο κυβερνήτης του μοιραίου αεροσκάφους, υποσμηναγός Στάθης Τσιτλακίδης, αναπαύεται πλέον στη γη της γενέτειράς του, στο ορεινό χωριό Γρανίτη, στο Νευροκόπι της Δράμας.

Σπαρακτικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στην κηδεία του 31χρονου πιλότου, που μαζί με τον υποσμηναγό Μάριο-Μιχαήλ Τουρούτσικα σκοτώθηκαν την περασμένη Δευτέρα. Ο άτυχος σμηναγός κηδεύτηκε με τιμές αντιπτεράρχου, που απέδωσε άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι γονείς, τα αδέλφια, η αρραβωνιαστικιά του Στάθη, συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι είπαν το «ύστατο χαίρε» στον κυβερνήτη του Phantom-F4.

κηδεία πιλότος

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας παρέστησαν στην εξόδιο ακολουθία και συνόδευσαν τον άτυχο σμηναγό στην τελευταία του κατοικία, μαζί τους συναδέλφους του και πλήθος κόσμου, που ανέβηκαν στο ορεινό χωριό για να αποτίσουν φόρο τιμής στον ήρωά τους.

κηδεία πιλότος

«Είσαι ο ήρωας μας»

Βουβός ο πόνος των γονέων του Ευστάθιου Τσιτλακίδη, ενώ ο αδελφόςτου στον επικήδειο που εκφώνησε στον ιερό ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών, με τρεμάμενη φωνή, είπε: «Ποτέ δεν υπήρξες ένας απλός άνθρωπος. Ήσουν ένας ήρωας. Τιμούμε την προσπάθεια κάποιου που κατάφερε το αδύνατο με κάθε κόστος. Μας έδειξες τον δρόμο εδώ, στο ακριτικό Νευροκόπι, απέδειξες ποια είναι τα ιδανικά και οι αξίες της πατρίδας μας. Έδειξες έμπρακτα τις έννοιες της φιλίας, της συντροφικότητας και της οικογένειας».

Επικήδειο εκφώνησε κι ένας συνάδελφός του από την Σχολή Ικάρων, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Είχες ακόμα πολλά να προσφέρεις στην Πολεμική Αεροπορία. Είσαι ο ήρωας μας. Δυστυχώς, έφυγες πολύ νωρίς». Λόγια παρηγοριάς προς την οικογένεια απηύθυνε και ο Μητροπολίτης Δράμας Δωρόθεος, ο οποίος χοροστάτησε στην εξόδιο ακολουθία μαζί με τον μητροπολίτη Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεο.

κηδεία πιλότος
κηδεία πιλότος

Με το ξίφος και το πηλήκιό του ο άνθρωπος που θα τον πάντρευε

Κατά τη μεταφορά της σορού του σμηναγού στην εκκλησία, συγκινητική ήταν η παρουσία του φίλου και συναδέλφου του, ο οποίος προπορευόταν της πομπής και με δάκρυα στα μάτια κρατούσε το ξίφος και το πηλήκιό του.

Ήταν ο άνθρωπος που θα τον πάντρευε τον ερχόμενο Οκτώβριο, με την σύντροφό του, η οποία προσήλθε συντετριμμένη στην τελετή, κρατώντας μία κοινή τους φωτογραφία.

Ράγισε καρδιές η μητέρα του συγκυβερνήτη του Phantom-F4, η οποία με δάκρυα στα μάτια κοιτούσε συνεχώς τον ουρανό και το μόνο που ψέλλιζε ήταν «ψηλά, ψηλά».

κηδεία πιλότου
κηδεία πιλότος
κηδεία πιλότος
κηδεία πιλότος

Μοίραζαν μπομπονιέρες στην κηδεία

Όλοι είχαν έναν καλό λόγο να πουν για τον άτυχο σμηναγό, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο μικρό ορεινό χωριό Γρανίτης, σε υψόμετρο 800 μέτρων, με μόλις 400 μόνιμους κατοίκους. Οι άνθρωποι αυτοί τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία, όπου οι οικείοι του μοίραζαν λευκές μπομπονιέρες, προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη του και να ευχαριστήσουν όλους όσοι τους συμπαραστάθηκαν, με κάθε τρόπο, στο βαρύ πένθος τους.

Στην κηδεία παρέστησαν, επίσης, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, αποτελούμενη από τον τομεάρχη Άμυνας Θοδωρή Δρίτσα, τον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ Χρήστο Χριστοδούλου και τον τομεάρχη Δικαιοσύνης Θεόφιλο Ξανθόπουλο, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Χρήστος Μέτιος, βουλευτές της Δράμας, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.ά.

Από το πρωί, οι καμπάνες χτυπούσαν πένθιμα σε όλη την περιοχή και οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.

κηδεία πιλότου

Στεφάνι για την κηδεία του Στάθη Τσιτλακίδη έστειλε η οικογένεια Μπαλταδώρου

Συγκίνηση προκαλεί το στεφάνι που έστειλε η οικογένεια ενός άλλου ήρωα, του πιλότου Γιώργου Μπαλταδώρου. Ο Γιώργος Μπαλταδώρος σκοτώθηκε τον Απρίλιο του 2018 στην Σκύρο. O πιλότος της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκε με Mirage 2000-5 από τη βάση της Σκύρου σε προσπάθεια αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών στην Λέσβο, το πρωί της 12ης Απριλίου 2018.

Κατά την επιστροφή στη βάση, το μαχητικό έπεσε στα ανοιχτά της Σκύρου, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί.

Η τραγική είδηση της συντριβής του Phantom – F4 ξύπνησε μνήμες στην οικογένεια του άτυχου Γιώργου. Το 2018 ο πατέρας του Γιώργου Μπαλταδώρου είχε περιγράψει σκέψεις και συναισθήματα στο μνημόσυνο του παιδιού του. Ο γιος του πέθανε σε ηλικία μόλις 34 ετών αφήνοντας πίσω την σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους, ηλικίας 6 και 8 ετών.

Προηγούμενο άρθροΝεκρή γυναίκα βρέθηκε στη περιοχή του Περιγιαλιού
Επόμενο άρθροΤοποθετήθηκαν στη Ν.Ηρακλείτσα οι κάδοι ανακύκλωσης ρούχων