Πέρασε από τη Βουλή η τροπολογία με την οποία σώζονται ΠΑΟΚ και Ξάνθη από τον υποβιβασμό λόγω πολυιδιοκτησίας. 156 υπέρ και 90 κατά. Ποιοι απουσίασαν από την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Κομματική πειθαρχία έθεσε για τη ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η τροπολογία που σώζει ΠΑΟΚ και Ξάνθη από τον υποβιβασμό, επρόκειτο να ψηφιστεί χθες το βράδυ με… συνοπτικές διαδικασίες, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε και η ψηφοφορία, ονομαστική μετά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε και πέρασε με 156 ψήφους υπέρ και 90 κατά.
Υπέρ της τροπολογίας την πολυϊδιοκτησία στο ποδόσφαιρο, ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και κατά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Ελληνικής Λύσης.
Απόντες, αλλά όχι σε αποστολή της Βουλής, σύμφωνα με τον ασκούντα χρέη προέδρου Νικήτα Κακλαμάνη είναι οι βουλευτές: Γιώργος Βαγιωνάς και Αντώνης Σαμαράς από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Μουζάλας, Τάνια Ελευθεριάδου, Σωκράτης Φάμελλος, Τρύφων Αλεξιάδης, Σωκράτης Βαρδάκης, Σταύρος Αραχωβίτης και Έφη Αχτσιόγλου.
Οι συγκεκριμένοι βουλευτές έχουν στείλει επιστολή πρόθεσης ψήφου. Ο κ. Βαγιωνάς έστειλε επιστολή με την οποία δήλωνε ότι, εάν παρευρισκόταν στην ψηφοφορία, θα ψήφιζε υπέρ της τροπολογίας ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα την καταψήφιζαν. Αδικαιολογήτως απών ήταν ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την ονομαστική ψηφοφορία για να… φέρει σε δύσκολη θέση τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όπου μπήκε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική κι έγινε ηλεκτρονικά.
Η κυβέρνηση επιχείρησε με την τροπολογία που αλλάζει τις ποινές να εκτονώσει την ένταση αλλά φαίνεται πως ο πανικός έκανε τα πράγματα χειρότερα και τώρα τους έχει… όλους «απέναντι»!
Με την τροπολογία, η οποία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης ύψους 2.000 ευρώ, προβλέπεται ότι «αντί της αποβολής της οικείας ομάδας από το πρωτάθλημα, επιβάλλεται η ποινή της αφαίρεσης πέντε έως δέκα βαθμούς από το τρέχον ή από το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα, στο οποίο συμμετέχει, αναλόγως της βαρύτητας της παράβασης».
Εξηγώντας την αποχή των βουλευτών του ΜέΡΑ25, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Φ. Μπακαδήμα δήλωσε ότι «οι ολιγάρχες χρησιμοποιούν χρόνια τώρα τις ομάδες για να ασκούν πιέσεις στην εκτελεστική εξουσία μέσω των οπαδικων στρατών» τονίζοντας ότι «κανείς δεν δικαιούται να μετατρέπει το Κοινοβούλιο σε ποδοσφαιρική αρένα, εγκλωβίζοντας το νομοθετικό σώμα μέσα στη διαμάχη αντίπαλων ολιγαρχών».