Στο σημείο μηδέν βρίσκεται η πανδημία καθώς δεν μειώνονται τα κρούσματα κουρωνοϊού. Ο Διευθυντής Υγείας κ. Χρήστος Παπαδόπουλος επεσήμανε πως αυτό οφείλεται στον μη εμβολιασμό μεγάλης μερίδας πολιτών.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «μετά από σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας έχουμε ρεκόρ κρουσμάτων, όχι μόνο εμείς αλλά και άλλες χώρες. Αυτό συμβαίνει διότι ο κορωνοϊός δύσκολα σταματιέται. Το μόνο που τον σταματούσε ήταν το lock down. Από ‘κει και μετά, τα εμβόλια δεν σταματούν τη μετάδοση όσο ότι μειώνουν πάρα πολύ τις βαριές περιπτώσεις και τους θανάτους. Αυτό πρέπει να καταλάβουμε. Ότι με τον κορωνοϊό θα μάθουμε να ζούμε. Το ζήτημα είναι να αποφεύγουμε τις βαριές νοσήσεις, αν το κολλάμε να το περνάμε ελαφριά. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με το εμβόλιο, το οποίο δυστυχώς στην περιοχή μας, στη βόρεια Ελλάδα, δεν περπατάει τόσο καλά. Γι’ αυτό βλέπουμε να δεινοπαθούν και να ασφυκτιούν τα νοσοκομεία».
ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
Πρόσθεσε ότι «πρέπει να καταλάβουμε ο καθένας από μόνος του ότι είναι θέμα ατομικής ευθύνης πλέον. Ο καθένας να πάρει την υγεία στα χέρια του, αλλιώς κινδυνεύει κατ’ αρχάς ο ίδιος.
Και σε ποσοστό 70% και 80% να εμβολιαστούμε, αυτό το 20%-30% που θα μείνει είναι αρκετό για να προκαλέσει διασωληνώσεις δεκάδες, εκατοντάδες και θανάτους. Γιατί μιλάμε για μερικά εκατομμύρια κόσμου. Το 20% του ελληνικού πληθυσμού είναι 2 εκατομμύρια. Και σε ένα εκατομμύριο κόσμο να εξαπλωθεί ο ιός και σε μισό εκατομμύριο, είναι δύσκολο. Θεωρώ ότι είναι αδιανόητο να μην έχουν εμβολιαστεί άνθρωποι ηλικίας 60, 70, 80 ετών. Έπρεπε να είναι όλοι, το 100%. Εκτός αν υπάρχει άνθρωπος που ο γιατρός δεν του επιτρέπει διότι υπάρχει αντένδειξη εμβολιασμού. Όλοι οι υπόλοιποι έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί. Και γιατί όχι και μικρότεροι σε ηλικία. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το συζητάμε ακόμη. Έχουν γίνει 7 δισεκατομμύρια εμβολιασμοί σε όλο τον κόσμο, έχουν εμβολιαστεί πάνω από 4 δις κόσμος και συζητάμε ακόμη αυτά τα εμβόλια τι κάνουν κι αν είναι ασφαλή; Γιατί δεν κάνουμε το ίδιο και για τα παιδιατρικά εμβόλια;»
Εφημερίδα Καβάλα