Στη χειρότερη φάση της πανδημίας βρίσκεται και η Ελλάδα σύμφωνα με τον Διευθυντή Υγείας Καβάλας κ. Χρήστο Παπαδόπουλο. Το γεγονός ότι έγιναν εμβολιασμοί δεν σημαίνει ότι έχουμε απαλλαγεί από τον κορωνοϊό, όπως εξήγησε.
Συγκεκριμένα είπε ότι «είμαστε στη χειρότερη φάση της πανδημίας, εμείς και όλη η Ευρώπη δυστυχώς. Το ερώτημα όλων είναι γιατί συμβαίνει αυτό. Υποτίθεται ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του εμβολιασμού. Αυτό, λοιπόν, συμβαίνει γιατί η ανοσία των εμβολίων έχει συγκεκριμένη διάρκεια και επειδή κάναμε τα εμβόλια θεωρήσαμε ότι τελειώνουν όλα και μπορούμε να κινούμαστε ελεύθερα. Αυτό όμως δεν συμβαίνει με τους αναπνευστικούς ιούς. Για παράδειγμα η γρίπη. Δεν λέμε ότι αφού κάναμε πέρυσι το εμβόλιο, κάνουμε ό,τι θέλουμε και τελείωσε η γρίπη για τα επόμενα χρόνια. Κάθε χρόνο κάνουμε το εμβόλιο, κάθε χρόνο προσέχουμε. Φανταστείτε τι ισχύει όχι σε μία απλή επιδημία όπως της γρίπης αλλά σε μια πανδημία όπως του κορωνοϊού που είναι καινούργιος ιός και δέκα φορές πιο επικίνδυνος. Πρέπει να προσέχουμε περισσότερο και να εξαντλούμε όλα τα μέτρα προστασίας με πρώτο το εμβόλιο και ό,τι άλλο χρειάζεται».
ΑΠΟ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΕ ΕΠΙΔΗΜΙΑ
Πρόσθεσε ότι «όλες οι πανδημίες κρατάνε γύρω στα 2-3 χρόνια. Ένας ιός που μεταλλάσσεται δεν ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθεί, αλλά κρίνοντας από παλιότερες περιπτώσεις γνωρίζουμε ότι όταν έρχεται ο οργανισμός σε επαφή με έναν νέο ιό, από ένα σημείο και μετά τον γνωρίζει κι αποκτά ένα επίπεδο ανοσίας είτε με νόσηση, είτε με εμβολιασμό. Εμείς τώρα θέλουμε αυτό το επίπεδο ανοσίας να επιτευχθεί με εμβολιασμό διότι με νόσηση υπάρχει πολύ μεγάλο ρίσκο να έχουμε όλα αυτά τα ανεπιθύμητα συμβάντα με διασωληνώσεις, θανάτους κλπ. Αυτό κάποτε θα επιτευχθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Όσοι δεν εμβολιάστηκαν θα έρθουν σε επαφή με τον ιό κι όσοι καταφέρουν και το ξεπεράσουν θα αποκτήσουν ανοσία. Έτσι ο ιός θα γίνει ενδημικός, θα παραμείνει πλέον, αλλάζοντας μορφές. Εκεί, όμως, θα αλλάζουν και τα εμβόλια. Αυτή η τεχνολογίας υπάρχει, δεν θα είναι δύσκολο κι επιπλέον θα βρίσκονται και αντι-ιικά φάρμακα, που ήδη θα βγουν. Θα βοηθούν και αυτά, αλλά κανένα δεν θα είναι η λύση και ότι με αυτό θα τελειώσουμε. Απλά, όλα αυτά μαζί θα βοηθάνε για να ξεπερνάμε τα κύματα των επιδημιών που θα έχουμε τα επόμενα χρόνια και θα είναι κυρίως το χειμώνα ή μόνο το χειμώνα, όπως η γρίπη. Θα έχουμε πολύ λιγότερους θανάτους και διασωληνώσεις, δεν θα πιέζεται το σύστημα υγείας και έτσι θα ξεπερνιέται όπως οι άλλες επιδημίες».