Το τεχνικό τμήμα της ΔΕΔΑ, σε στενή συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας, προχωρούν άμεσα στη λύση του ζητήματος που ανέκυψε μετά τον εντοπισμό λιθόστρωτου τμήματος δρόμου στην περιοχή του Περιγιαλίου, όπου εκτελούνταν εργασίες για τη διέλευση του χαλύβδινου αγωγού φυσικού αερίου.
Για το θέμα έκανε δηλώσεις ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Χρήστος Γάκης, ο οποίος τόνισε αρχικά ότι «Οδηγούμαστε σε μια λύση, καθώς έχουν γίνει προτάσεις από το τεχνικό τμήμα της ΔΕΔΑ, ώστε να συνεχιστούν τα έργα του αγωγού με κάποιες τεχνικές παρεμβάσεις που δεν θα θιγούν καθόλου τα αρχαία, αλλά και να μπορέσει σε δεύτερο χρόνο η αρχαιολογία να τα αξιοποιήσει και να τα αναδείξει με βάση το τι θα προκρίνει η ίδια».
Και πρόσθεσε πως «Προκειμένου να προχωρήσει και τεχνικά η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου και να μην έχουμε περαιτέρω χρονοτριβές, βρέθηκαν τεχνικές λύσεις. Ουσιαστικά ο αγωγός θα τοποθετηθεί σε μικρότερο βάθος, ενώ θα γίνει και μια ενίσχυση του πλέγματος ακριβώς πάνω από τον αγωγό, ώστε το οδόστρωμα να μην μπορεί να θίξει τον αγωγό που θα βρίσκεται από κάτω. Επίσης θα τοποθετηθούν γεώπανα και ειδικά τμήματα άμμου για να μην θιγεί το τμήμα του αρχαίου δρόμου που βρίσκεται κάτω από τον αγωγό και θα γίνουν κάποια πλαίσια στήριξης. Έχουν γίνει δυο προτάσεις για να σταλούν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας, η οποία εφόσον τα εγκρίνει, θα μπορέσει ο εργολάβος να κάνει μια τροποποίηση στα σχέδια της εργολαβίας και σε ένα δεκαήμερο να ξεκινήσει και πάλι η κατασκευή του αγωγού. Συμφωνεί, τουλάχιστον προφορικά, με τις προτάσεις η προϊσταμένη της Ε.Α.Κ. Επιθυμεί όμως να τις δει εγγράφως για να καταλήξει. Είναι μια πρόταση που και το έργο επιτρέπει να συνεχιστεί και τα αρχαία να είναι στη διάθεση της Ε.Α.Κ., η οποία μπορεί στη συνέχεια να προχωρήσει με τα δικά της συνεργεία στην ανάδειξη και διάσωση αυτού του τμήματος. Βρίσκεται λοιπόν η λύση για να αποφύγουμε περαιτέρω χρονοτριβή».
ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΗ!
Παράλληλα, ο κ. Γάκης μίλησε και για το έντονο ενδιαφέρον που υπήρξε στην ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Επιμελητήριο Καβάλας και αφορούσε τους επαγγελματίες.
«Έγιναν αιτήσεις για συνδέσεις ακόμη και εκείνη την ημέρα που ο εμπορικός διευθυντής της ΔΕΔΑ ενημέρωσε τους επαγγελματίες για τα οφέλη που υπάρχουν.
Είναι πολύ σημαντικό ότι ανακοίνωσε πως δεν θα πληρώσει κανένας επαγγελματίας τέλη σύνδεσης, τα οποία έχουν κόστος 2.000 – 2.500 ευρώ, συν του ότι η ΔΕΔΑ θα έχει τεχνικό συνεργείο στην περιοχή μας, ώστε ο κάθε επαγγελματίας που επιθυμεί να του κάνουν οικονομοτεχνική μελέτη, για να δει ο καθένας αν η σύνδεση στο φυσικό αέριο συμφέρει οικονομικά. Όλο αυτό θα γίνεται δωρεάν από τους συμβούλους της ΔΕΔΑ χωρίς να επιβαρυνθεί κανένας επαγγελματίας, ο οποίος θα έχει σαφή εικόνα για το αν τον συμφέρει να προχωρήσει στη σύνδεση με φυσικό αέριο», επισήμανε σχετικά ο κ. Γάκης.
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Συμπλήρωσε δε ότι και στην ενημέρωση που έγινε τη δεύτερη μέρα, έγιναν 100 αιτήσεις για σύνδεση στο φυσικό αέριο, ένα μεγάλο νούμερο, όπως είπε, καθώς ακόμη δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία τα γραφεία της ΔΕΔΑ στην Καβάλα. Σύμφωνα πάντα με τον αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας και Περιβάλλοντος «από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα είχαν γίνει 780 αιτήσεις. Το να γίνουν 100 σε μια μέρα είναι σημαντικό και δείχνει ότι η ημερίδα είχε ανταπόκριση και ο κόσμος ενδιαφέρθηκε. Τον Ιούλιο επίσης θα ανοίξει και το γραφείο της ΔΕΔΑ στην Καβάλα συν του ότι και εμείς ως Περιφέρεια προγραμματίζουμε κι άλλες ενημερωτικές εκδηλώσεις για να λυθούν όλες οι απορίες των πολιτών».
ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΗ
Τέλος, ο Χρήστος Γάκης αναφέρθηκε στα έργα φυσικού αερίου που ξεκινούν άμεσα στην πλατεία Καπνεργάτη, υπογραμμίζοντας ότι «Τα συνεργεία της ΔΕΔΑ άφησαν τις εργασίες στην οδό Κολοκοτρώνη κι έχουν μεταφερθεί στην πλατεία του Καπνεργάτη, όπου ο Δήμος Καβάλας περνά τους δικούς του αγωγούς. Την περασμένη Τρίτη (24/5) μαζί με τον προϊστάμενο της ΑΒΑΞ και της ΔΕΔΑ έγινε αυτοψία στον χώρο και τα συνεργεία αρχίζουν σιγά σιγά τις εργασίες. Ήταν το πρώτο σημείο για το οποίο έπρεπε να αλλάξουμε την ροή των έργων και μόλις ολοκληρώσουν την παρέμβαση τους στον Καπνεργάτη τα συνεργεία θα επιστρέψουν στην οδό Κολοκοτρώνη για να συνεχίσουν εκεί τις εργασίες και τη διαδρομή του αγωγού. Αν προκύψει κάτι υπάρχει συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Καβάλας, ώστε όπου κάνει έργα να πηγαίνει και η ΔΕΔΑ εκεί, για να μην έχουμε το γνωστό ράβε ξήλωνε».