Απλησίαστο θα είναι για τα περισσότερα νοικοκυριά της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας το πετρέλαιο θέρμανσης τον φετινό χειμώνα, όπως εκτίμησε με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας, Φώτης Πούλος.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα κι αν τώρα άρχιζε η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, η τιμή του στην Π.Ε. Καβάλας θα διαμορφωνόταν πάνω από τα 1,10 ευρώ το λίτρο. Εκτός όμως από το πετρέλαιο, στα ύψη βρίσκεται εδώ και μήνες και η τιμή της αμόλυβδης, η οποία δεν αποκλείεται να φτάσει το επόμενο διάστημα ακόμα και τα 1,80 ευρώ το λίτρο για την περιοχή μας.

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΕΣ

«Όταν η τιμή έναρξης διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης είναι πάνω από 1 ευρώ το λίτρο, τότε σίγουρα τα πράγματα θα είναι δύσκολα για όλους τον φετινό χειμώνα. Ειδικά δε για τους συνταξιούχους κι όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα, που χρησιμοποιούν ως μόνη μορφή θέρμανσης το πετρέλαιο. Αν και υπάρχει πάνω από ένας μήνας μέχρι την έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, δυστυχώς τα πράγματα δείχνουν ότι θα είναι πολύ άσχημα. Οι τιμές δεν θα είναι λογικές κι όπως όλοι θα θέλαμε. Με τα σημερινά δεδομένα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα διαμορφωνόταν σίγουρα πάνω από τα 1,10 ευρώ το λίτρο! Όμως είναι νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε με σιγουριά, καθώς μια εβδομάδα πριν το πετρέλαιο πωλούνταν προς 65 δολάρια το βαρέλι και τώρα είναι στα 75. Άρα δεν θέλει και πολύ να εκτιναχθεί στα 85 δολάρια για παράδειγμα και να μας επηρεάσει ακόμη πιο αρνητικά το επόμενο διάστημα», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Πούλος.

ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Ερωτηθείς για το ποια λύση θα μπορούσε να δοθεί εκ μέρους της κυβέρνησης, ώστε να αποφευχθεί το σενάριο αυτό που θα εκτινάξει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ο Φώτης Πούλος απάντησε ότι «Αυτό που πρέπει να γίνει εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας είναι κάτι που ζητάμε εδώ και πολλά χρόνια. Είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Με τα επιδόματα θέρμανσης δεν μπορούμε να συνεχίσουμε πλέον. Το πετρέλαιο θέρμανσης δεν είναι ένα είδος πολυτελείας για να του επιβάλλονται Ε.Φ.Κ. Αυτοί οι φόροι επιβάλλονται μόνο στα είδη πολυτελείας. Το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ένα προϊόν πρώτης ανάγκης, προορισμένο για να μπορούν να ζεσταθούν τα σπίτια».

Αναφορικά με τις αυξημένες γενικότερα τιμές των καυσίμων τους τελευταίους μήνες, αλλά και που θεωρεί ότι μπορεί να φτάσει η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας απάντησε ότι «Γενικά οι τιμές των καυσίμων είναι ψηλά. Η μέση τιμή της αμόλυβδης στην Π.Ε. Καβάλας διαμορφώνεται στα 1,70 ευρώ το λίτρο. Πρέπει ο καταναλωτής να ξέρει ότι από αυτό το ποσό το 1,10 ευρώ είναι φόροι από τα χρόνια των μνημονίων. Η βενζίνη ως κόστος είναι στα 60 λεπτά, όπου περιλαμβάνεται το κόστος μεταφοράς, η διύλιση, το κέρδος της εμπορίας, η μεταφορά από το διυλιστήριο στην Καβάλα και το κέρδος του πρατηριούχου. Το υπόλοιπο ποσό είναι φόροι για το ελληνικό κράτος! Όλο το καλοκαίρι είχαμε συνεχείς αυξήσεις στις τιμές. Υπάρχει μια πολύ μικρή ύφεση το τελευταίο διάστημα, αλλά νομίζω ότι θα ακολουθήσει και πάλι αύξηση. Τα πράγματα δεν δείχνουν ομαλοποίηση για τους επόμενους μήνες. Δεν αποκλείεται να δούμε τιμή στην αμόλυβδη ακόμη και στο 1,80 ευρώ το λίτρο! Δυστυχώς δεν υπάρχει ταβάνι σε αυτό».

ΗΤΑΝ ΚΑΛΗ Η ΚΙΝΗΣΗ

«Γενικότερα πάντως, εκτός από τα καύσιμα, υπάρχουν ανατιμήσεις και σε άλλα προϊόντα που έχουμε στο κατάστημα μας. Παγκοσμίως υπάρχει μια αυξητική τάση στις τιμές λόγω μεταφορικών και πρώτων υλών. Αυτά είχαμε να τα δούμε εδώ και πολλά χρόνια και φαντάζομαι ότι έχει γενικότερα να κάνει με την πανδημία. Για τα καύσιμα ειδικά και τις αυξήσεις σε αυτά, έχουμε πει ότι είναι χρηματιστηριακό προϊόν. Η ζήτηση δεν είναι στα επίπεδα του 2019, οπότε δεν δικαιολογείται μια αύξηση από πέρυσι μέχρι φέτος που αγγίζει το 75%. Είναι κάποια παιχνίδια κερδοσκοπικά εταιρειών και funds που είμαστε πολύ μακριά για να τα επηρεάσουμε. Πάμε απλά όπου μας πηγαίνουν οι εξελίξεις. Γενικότερα η κίνηση στα καύσιμα για το 2021 παρουσιάζει μείωση 30%, παρά το ότι Ιούλιο και Αύγουστο πήγαμε καλά», επισήμανε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο κ. Πούλος.

Προηγούμενο άρθροΤο μπουρίνι προξένησε ζημιές σε περιοχές του Δήμου Παγγαίου- Φωτογραφίες
Επόμενο άρθροΜεγάλες οι ζημιές που έγιναν στο Παγγαίο- Επικοινωνία Φ.Αναστασιάδη με την διευθύντρια του ΕΛΓΑ Καβάλας