«Χειρουργικές» παρεμβάσεις στο νομοσχέδιο το οποίο -μεταξύ άλλων- καθορίζει τον νέο τρόπο τεκμαρτής φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών πρόκειται να ανακοινωθούν αύριο από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: Στο στρατηγείο της Πλατείας Συντάγματος βάζουν τις τελευταίες «πινελιές» στο σχέδιο νόμου πριν αυτό εισαχθεί προς ψήφιση στην Βουλή, καθώς η δημόσια διαβούλευση λήγει σήμερα. Οι ανατροπές της τελευταίας στιγμής θα αγγίξουν τόσο το «μαχητό» στα τεκμήρια και «ειδικές» κατηγορίες επαγγελματιών, όσο και την έκπτωση φόρου για ανακαίνιση.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί μία επιπλέον δυνατότητα στους επαγγελματίες να αμφισβητήσουν το τεκμήριο ελάχιστης αμοιβής που θα τους επιβληθεί, ενώ ο τεκμαρτός φόρος θα «ψαλιδιστεί» για ειδικές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα τα σχολικά κυλικεία.
Συγκεκριμένα, θα εισαχθούν στις διατάξεις του νομοσχεδίου νέες προβλέψεις μειωμένης καταβολής του φόρου, για ειδικές περιπτώσεις φορολογουμένων, δηλαδή για συγκεκριμένους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας. Μία από αυτές τις περιπτώσεις θα είναι τα κυλικεία σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, καθώς αφενός είναι αναγκασμένα να βάζουν «πλαφόν» στις τιμές πώλησης των προϊόντων τους και λειτουργούν το maximum 165 μέρες τον χρόνο. Την ίδια ώρα βέβαια πρέπει να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές και αυτασφάλιση για 12 μήνες.
Στο νέο νομοσχέδιο θα εισαχθεί και μια ειδική αναφορά που θα επιτρέπει σε οποιονδήποτε ελεύθερο επαγγελματία να έχει την δυνατότητα να αμφισβητήσει το τεκμήριο και φυσικά να μην καταβάλλει τον φόρο που του προκύπτει βάσει αυτού: Θα τεθεί όμως μία βασική προϋπόθεση «παγίδα». Τα ελεγκτικά όργανα της Εφορίας θα πρέπει πρώτα να ψάξουν τον επαγγελματία.
Με άλλα λόγια όλοι θα μπορούν αν θέτουν «βέτο» στο ύψος του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν, όμως για να περιοριστεί το ποσό που θα καταβάλλουν θα πρέπει πρώτα να δεχτούν να προηγηθεί εξονυχιστικός έλεγχος της Εφορίας στην επιχείρησή τους. Θα πρέπει λοιπόν πρώτα να αποδείξουν ότι αντικειμενικά είχαν ζημιές ή μηδενικό αποτέλεσμα.
Πότε μπορεί να αμφισβητηθεί το τεκμήριο
Με βάση πάντως της ήδη υπάρχουσες διατάξεις οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν την δυνατότητα αμφισβήτησης του τεκμηρίου, στις περιπτώσεις που:
υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία,
είναι φυλακισμένοι,
νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική,
βρίσκονται σε αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή λοχείας με βάση την εργατική νομοθεσία,
έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας,
τελούν υπό ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους,
τελούν υπό απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον,
προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι για λόγους ανωτέρας βίας δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Προς εξορθολογισμό η διάταξη των έκπτωσης φόρου στις ανακαινίσεις
Ταυτόχρονα όμως θα περιοριστεί και η έκταση των εκπτώσεων που χορηγούνται -μέσω άλλης διάταξης του νομοσχεδίου- για τις δαπάνες ανακαίνισης κατοικίας. Με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που έχει τον τίτλο «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής» διπλασιάζεται και μονιμοποιείται η έκπτωση φόρου για δαπάνες λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίου. Μάλιστα, η μείωση φόρου δεν θα αφορά μόνο σε παρεχόμενες υπηρεσίες, αλλά και στην αγορά των σχετικών υλικών.
Η διάταξη αυτή λοιπόν θα «εξορθολογιστεί», καθώς όπως διαπιστώνουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το κόστος είναι «βαρύ» για τον Κρατικό προϋπολογισμό.
Μέχρι σήμερα οι φορολογούμενοι είχαν τη δυνατότητα να γλιτώσουν ποσό έως 1.600 ευρώ από τον φόρο που τους αναλογεί εφόσον προχωρούσαν σε επισκευές στα ακίνητά τους και διέθεταν τα σχετικά τιμολόγια.
Η έκπτωση έφθανε το 40% των δαπανών, με ανώτατο όριο (δαπάνης) τα 16.000 ευρώ. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι για εργασίες της τάξης των 16.000 ευρώ έχουν έκπτωση 40%, δηλαδή 6.400 ευρώ, ποσό το οποίο κατανέμεται σε τέσσερα χρόνια. Με το καθεστώς που είναι σε ισχύ σήμερα εξαιρείται από την έκπτωση το κόστος των υλικών.