Φεστιβάλ η Φιλίππων: Γλυκερίας Μπασδέκη Μικρός Προφήτης (Περίπατος για ένα παιδί., έναν εθνικό ποιητή & έξι αισθήσεις)

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, παρουσιάζει στο πλαίσιο του 64ου Φεστιβάλ Φιλίππων, τη Δευτέρα 16 και την Τρίτη 17 Αυγούστου στις 9.00 το βράδυ, στους Κήπους της Οικίας του Μοχάμεντ Άλι, τα κείμενα της Γλυκερίας Μπασδέκη «Μικρός Προφήτης» και του Άκη Δήμου «Ανθή/Ανθούλα/Μόνικα», σε μία ενιαία παράσταση.

Μικρός Προφήτης
(Περίπατος για ένα παιδί ,έναν Εθνικό ποιητή και έξι αισθήσεις)
Ο Μικρός Προφήτης διασχίζει την Σολωμική ποίηση με όλες του τις αισθήσεις. Βλέπει τα τοπία, τους ανθρώπους, τις σκιές. Κοντοστέκεται στα ωραία περιβολάκια και κουνάει το μαντηλάκι του στην Ξανθούλα. Ακούει τις καμπάνες στον Λάμπρο, τ’ αστροπελέκια στον Κρητικό και το έρμο ντουφέκι του Σουλιώτη στους Ελεύθερους Πολιορκημένους. Μυρίζει την γαλάζια πεταλούδα στην λίμνη με τα άγρια κρίνα και γεύεται του λαγού το αίμα.
Ο Μικρός Προφήτης έρχεται από το πριν και το μετά κάνοντας μια στάση στο τώρα. Με μια ορθάνοιχτη καρδιά, που μόνον τα παιδιά κι οι ποιητές μπορούν να έχουν, ψελλίζει με τα λόγια του Διονύσιου Σολωμού την εθνική ιστορία όλων μας. Λόγια ορατά και λόγια αόρατα, όπως οφείλουν να είναι οι προφητείες.

Ανθή/Ανθούλα/Μόνικα
Μια νέα γυναίκα, σε μια επαρχιακή πόλη, καθρεφτίζεται στο ποτάμι της σολωμικής ποίησης. Μοναχική, στερημένη, στοιχειωμένη από τον άδοξο έρωτά της για τον φιλόλογο των σχολικών της χρόνων, η Ανθή Διαμαντούρου, ακροβατεί ανάμεσα στην πραγματικότητα και την υπέρβασή της ανασύροντας απ’ τις σκιές του ύπνου της τα πολλαπλά της πρόσωπα. Ερασιτέχνης συγγραφέας, συνεχώς αιωρούμενη μεταξύ δυο εποχών, επινοεί τον εαυτό της λέξη λέξη ξέροντας, κατά βάθος, ότι «όταν το στόμα πεινάει για φιλί καμιά λέξη δεν μπορεί να το χορτάσει».

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης
Σκηνικά – Κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα
Βοηθός Σκηνογράφου – Ζωγραφική εκτέλεση σκηνικών: Ορέστης Παπακωνσταντίνου

Ερμηνεύουν:
Μικρός Προφήτης
Άρης Νινίκας και ο μικρός Φώτης Ευαγγελίδης
Ανθή/Ανθούλα/Μόνικα
Μάρω Παπαδοπούλου

Γλυκερίας Μπασδέκη «Μικρός Προφήτης» – Άκη Δήμου «Ανθή/Ανθούλα/Μόνικα»
Κήποι Οικίας Μοχάμεντ Άλι
Δευτέρα 16 και Τρίτη 17 Αυγούστου, ώρα 21.00

Απαγορεύεται η είσοδος στο χώρο μετά την έναρξη της εκδήλωσης.
Είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τους θεατές κατά την είσοδο και έξοδο από το χώρο, καθώς και σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Τιμές εισιτηρίων: 12 € Γενική Είσοδος, 10 € Φοιτητικό, Άνω των 65 ετών, Πολυτέκνων, ΑΜΕΑ, Ανέργων

Προπώληση: www.ticketservices.gr, καταστήματα public

Πληροφορίες:

  • ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 (ώρες γραφείου)
  • Κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρώην ΕΟΤ) Κεντρική Πλατεία, τηλ: 2510-620566, καθημερινά 10:00 – 14:00 και 18:00 – 21:00.

*Το 64ο Φεστιβάλ Φιλίππων θα πραγματοποιηθεί ακολουθώντας τις ειδικές οδηγίες των υγειονομικών αρχών, με προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινό και τους καλλιτέχνες.

Hot this week

Στην Καβάλα την Δευτέρα ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Δημήτρης Μαρκόπουλος

Την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2026 ημέρα Δευτέρα, πρόκειται να...

Ικανοποίηση επικρατεί στον εμπορικό κόσμο της Καβάλας από το 3ο Kavala Summer Shopping Night

Ικανοποίηση επικρατεί στον εμπορικό κόσμο της Καβάλας από το...

Ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων της Θάσου με την Manager της Wiss Air Group

Μετά από πρόσκληση της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, παρευρέθηκε στο...

Topics

Ικανοποίηση επικρατεί στον εμπορικό κόσμο της Καβάλας από το 3ο Kavala Summer Shopping Night

Ικανοποίηση επικρατεί στον εμπορικό κόσμο της Καβάλας από το...

Ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων της Θάσου με την Manager της Wiss Air Group

Μετά από πρόσκληση της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, παρευρέθηκε στο...

Σειρά επισκέψεων υπουργών και υφυπουργών στην Καβάλα ενόψει της 90ής ΔΕΘ

Σειρά επισκέψεων στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας θα πραγματοποιήσουν από...

Μακάριος Λαζαρίδης: Και οι ορεινές περιοχές έχουν ζωή…

Το ζήτημα της ελλιπούς τηλεπικοινωνιακής κάλυψης σε ορεινές κοινότητες...

4,8 εκατ. ευρώ για τους πληγέντες αγρότες των Τεναγών Φιλίππων – «Η απόφαση ελήφθη»

Μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για τους αγρότες των Τεναγών...

Related Articles

Δημοφιλείς κατηγορίες