«Φαρμάκι» η τιμή του… σκευάσματος για τους διαβητικούς, του Ozempic. Το φάρμακο που έγινε ανάρπαστο και ως αδυνατιστικό αναμένεται να πωλείται στα φαρμακεία έως και σε τριπλάσια τιμή.

Έκτακτη ανακοίνωση του ΕΟΦ για το Ozempic: Παράνομη η διαφήμιση του φαρμάκου για αδυνάτισμα
Της Εύης Κατσώλη

Οι ελλείψεις στην εγχώρια αγορά και οι έκτακτες εισαγωγές μέσω ΙΦΕΤ εκτινάσσουν τις τιμές. Όπως τόνισε στο enikos.gr, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς «η τιμή έχει τριπλασιαστεί γιατί τα φάρμακα στην Ευρώπη είναι πολύ πιο ακριβά. Το Ozempic συνταγογραφήθηκε αθρόα από τους γιατρούς για απώλεια βάρους παρότι το ενέσιμο φάρμακο στην Ελλάδα έχει ένδειξη μόνο για τον σακχαρώδη διαβήτη. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι για να καλυφθούν οι ανάγκες έγιναν εισαγωγές από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από φαρμακαποθήκες που πωλούν ακριβότερα, οδηγεί σε άνοδο των τιμών στην αγορά».

Καμπανάκι για το Ozempic: Χρησιμοποιούν για αδυνάτισμα φάρμακο για διαβητικούς
Όπως ανέφερε ο κ. Βαλτάς, «το συγκεκριμένο σκεύασμα είχε λάβει λιανική τιμή περίπου 100 ευρώ για θεραπεία ενός μήνα. Αυτό σημαίνει ότι η συμμετοχή ήταν στα 10 ευρώ και μετά την αύξηση της τιμής θα φτάσει τα 40 ευρώ. Μετά τις εισαγωγές η συσκευασία των 0,5 mg με μία πένα θα λάβει τελική τιμή 413,20 ευρώ, ενώ του 1 mg με τρεις πένες (3μηνη θεραπεία) η χονδρική τιμή θα φτάσει τα 975 ευρώ που σημαίνει ότι η λιανική τιμή θα φτάσει περίπου στα 1.100 ευρώ».

Ο κ. Βαλτάς επεσήμανε επίσης ότι «πολλά φάρμακα ακόμα είναι ελλειπτικά ή σε περιορισμένη διάθεση». Ο ίδιος υποστήριξε ότι μία από τις λύσεις είναι να ελέγχονται οι εταιρείες ως προς τα τρίμηνα αποθέματά τους ή τις ποσότητες παραγωγής φαρμάκων που μειώνουν».

Τι λέει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη

Για το θέμα που έχει προκύψει με το Ozempic εξέδωσε ανακοίνωση και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΑΣΔΙΑ).

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η μηνιαία συμμετοχή των πασχόντων, η οποία σε ποσοστό ανέρχεται σε 10%, διαφοροποιείται λόγω της υψηλότερης τιμής εισαγωγής των προαναφερθέντων ενέσιμων σκευασμάτων. Αναλυτικότερα, για το σκεύασμα των 0,5 mg η μηνιαία συμμετοχή αναμένεται να ανέλθει στα 35 ευρώ, ενώ για το σκεύασμα του 1 mg η μηνιαία συμμετοχή αναμένεται να κυμανθεί περίπου στα 40 ευρώ αντί των 11 που ίσχυε πριν την προκληθείσα έλλειψη, για το σκεύασμα των 0,5 mg και των 28 ευρώ που ίσχυε αντίστοιχα για το σκεύασμα του 1 mg.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας σημειώνουν ότι η παραπάνω αυξημένη συμμετοχή θα ισχύσει αποκλειστικά και μόνο για τους επόμενους δύο – τρεις μήνες, έως ότου αποκατασταθεί δηλ. το θέμα με τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη.

Πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας αναφέρουν ότι επιχειρείται συγκράτηση της δαπάνης που προκύπτει από τη συμμετοχή των ασφαλισμένων.

Προηγούμενο άρθροΜετά το καλοκαίρι οι εργασίες για το φυσικό αέριο στην Οδό Ομονοίας
Επόμενο άρθροΜικρής έκτασης πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή της Χωράφας