prosfyges_venizelos

Το Μαξίμου εστιάζει στο προσφυγικό ζήτημα, διαβλέποντας τις προθέσεις της Άγκυρας να… ανοίξει τα σύνορα. Σε διπλωματικό «συναγερμό» η Αθήνα.
Το σόου που έστησαν οι Τούρκοι στρατηγοί στα Ιμια, αποτελεί μια πρόγευση των «αντιποίνων» που ετοιμάζει η Άγκυρα κατά της Αθήνας, με αφορμή την μη έκδοση των 8 στρατιωτικών. Υψηλόβαθμα στελέχη του Πενταγώνου και του υπουργείου Εξωτερικών΄, εκτιμούν ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο, εντάσσοντας στο παιχνίδι της «κλιμάκωσης» το μείζον θέμα του προσφυγικού. Αυτό που «διαβλέπει» η Αθήνα, είναι η πρόθεση της Άγκυρας να «απελευθερώσει» τις προσφυγικές ροές προς το Αιγαίο, καταπατώντας επί της ουσίας τη συμφωνία που έχει συνάψει με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

H τουρκική απειλή με τις προσφυγικές ροές

Η κυβέρνηση  έχει ανεβάσει τα «ραντάρ» της και παρακολουθεί στενά τα πεπραγμένα της Άγκυρας, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο. Αυτό που ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του αναλύουν ως βασική «απειλή» για την Ελλάδα, σχετίζεται με τις προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια και τις προθέσεις της Τουρκίας.

Μία από τις απειλές που «ξεστόμισαν» οι ιθύνοντες της τουρκικής κυβέρνησης, λίγο μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών, είχε άμεση σχέση με το προσφυγικό. Οι Τούρκοι απείλησαν ευθέως ότι θα «πλημμυρήσουν» με χιλιάδες πρόσφυγες τα νησιά του Αιγαίου, αδιαφορώντας για τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Από την πρώτη στιγμή η Αθήνα έλαβε πολύ σοβαρά την συγκεκριμένη απειλή, δεδομένου και των «παθογενειών» που έχουν προκύψει στη συμφωνία Άγκυρας-ΕΕ για τους πρόσφυγες. Γι΄αυτό άλλωστε τον λόγο το Μαξίμου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, επεξεργάζεται ήδη σενάρια και εναλλακτικές λύσεις, για την περίπτωση που η Τουρκία κάνει πράξη τις απειλές της και αφήσει ανεξέλεγκτες τις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα.

Επικοινωνία Τσίπρα με Μέρκελ

Το Μαξίμου έχει ανοίξει διπλωματικό δίαυλο «επικοινωνίας» με ευρωπαίους ηγέτες, εκπροσώπους Θεσμών και επεξεργάζεται επιχειρησιακά πλάνα που προβλέπουν μεταξύ άλλων, ευρύτερη συμμετοχή της Frontex και του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Αιγαίου.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει η ελληνική κυβέρνηση και την επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ στην Άγκυρα, στις 2 Φεβρουαρίου. Εκεί η Γερμανίδα Καγκελάριος θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο θα συζητήσει για το προσφυγικό ζήτημα και τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Μάλιστα πριν την εν λόγω συνάντηση, όπως διαρρέει το Μαξίμου, θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στην Ανγκελα Μέρκελ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Προηγούμενο άρθροΑύξηση τουριστών από Βουλγαρία αναμένει η περιφέρεια ΑΜΘ
Επόμενο άρθροΧρέη: Προσωπική η ρύθμιση στα ασφαλιστικά ταμεία