Η τρίτη ενότητα “CosmoClassical” του φεστιβάλ Cosmopolis στην Καβάλα είναι προ των πυλών. Το Cosmopolis ανοίγει την αγκαλιά του στην κλασσική μουσική και στα είδη της στην διάρκεια των αιώνων μέχρι και σήμερα. Οι νέοι που την μελετούν, συναντούν καταξιωμένους καλλιτέχνες και οραματίζονται την μελλοντική τους σχέση με αυτήν.

Το Cosmopolis αγκαλιάζει την κλασσική μουσική.

Πρόκειται για μια συνειδητή προσπάθεια να αναδειχθεί μέσα από τον θεσμό του πολυετούς φεστιβάλ Cosmopolis μια διαφορετική οπτική για την κλασική μουσική, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία της. Μια προσπάθεια να αναδειχθούν νέες προοπτικές στους χιλιάδες μαθητές που την σπουδάζουν, αλλά, και στους καλλιτέχνες που την υπηρετούν με πάθος, δίνοντάς τους την δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε όλες τις μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, χωρίς παρωπίδες και ενδοιασμούς.

Πρωταρχικό και κυρίαρχο ρόλο έχει ο Καβαλιώτης συνθέτης Γιάννης Α. Παπαϊωάννου, έργα του οποίου παρουσιάζονταιστις 12 και 13 Νοεμβρίου, αναδεικνύοντας την αξιόλογη συνθετική του δράση. Για το αφιέρωμα στο συνθέτη Γιάννη Α. Παπαϊωάννου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού ωδείου Καβάλας Φώτης Κουτσοθόδωρος, θα παραθέσει περισσότερες λεπτομέρειες στην συνέχεια καθώς είναι αυτός που το επιμελήθηκε.Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω την άψογη συνεργασία τόσο με το Δημοτικό ωδείο Καβάλας και το ΔΗΠΕΘΕ, όσο και με όλα τα υπόλοιπα μουσικά ιδρύματα της πόλης μας.

Την σκυτάλη θα πάρουν στις 19 και 20 Νοεμβρίου, ο βραβευμένος Καβαλιώτης συνθέτης Κωνσταντίνος Χίζαρης παρουσιάζοντας επιλεγμένα έργα του των τελευταίων 25 χρόνων και, αμέσως μετά το καινοτόμο και δεξιοτεχνικό FlaurimbaDuo, όπου ένας ασυνήθιστος συνδυασμός οργάνων, από την σολίστ FionaPui-ΥeeFoo στην μαρίμπα και την Ρεβέκκα Μελετιάδου στο φλάουτο, θα παρουσιάσουν ένα μείγμα σαγηνευτικών και εκρηκτικών ήχων.

Στις 26 Νοεμβρίου, σειρά έχει, η εκρηκτική Πολωνική μπάντα των Volosi με πάνω από 700 συναυλίες παγκοσμίως. Πρόκειται για μια μουσική ομάδα, που αξιοποιεί μουσικά μοτίβα προερχόμενα από την έντονη παράδοση των Καρπαθίων που συνδυασμένα με κλασσικές τους επιρροές, δημιουργούν ένα νέο μοντέλο παρουσίασης επί σκηνής.

Αμέσως μετά στις 27 Νοεμβρίου, στην σκηνή ανεβαίνει η Τάνια Γιαννούλη, μια από τις πιο σημαντικές παρουσίες της σύγχρονης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής μουσικής σκηνής σήμερα. Μουσικός με κλασσική παιδεία, συμπεριλαμβάνει πλέον στην μουσική της ένα ευρύτατο φάσμα από μουσικά είδη, όπως σύγχρονη τζαζ, μουσική δωματίου, world/ethnic αλλά και freeimprovisation.

Όλες οι παραπάνω δράσεις, θα πραγματοποιηθούν στο εμβληματικό κτίριο της «Μεγάλης Λέσχης» της πόλης της Καβάλας, που εντυπωσιακή και αγέρωχη, ανοίγει τις πύλες της για το κοινό, φιλοξενώντας στη μεγάλη της αίθουσα τον κύριο όγκο των εκδηλώσεων της ενότητας #CosmoClassical του Cosmopolis!

Όμως το CosmoClassical δεν τελειώνει εδώ.

Το αποκορύφωμα αυτής της ενότητας, είναι η παραγωγή της όπερας του Mozart, ”Così fan tutte”με την «CosmoClassicalYouthOrchestra» στις 4 και 5 Δεκεμβρίου τόσο στην Καβάλα όσο και στο Μέγαρο μουσικής Κομοτηνής. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο project που διοργανώνεται για πρώτη φορά στα πλαίσια του φεστιβάλ Cosmopolis, με στόχο να παραμείνει πλέον σαν θεσμός.

Η Αλεξία Βουλγαρίδουη διεθνώς αναγνωρισμένη Καβαλιώτισασοπράνο, θα μεταφέρει στο project την τεράστια εμπειρία της και μαζί με τον coachGaryKudoθα επικεντρωθούν στην προετοιμασία ρόλων, φωνητικά και στιλιστικά. Μαέστρος της ορχήστρας είναι ο ταλαντούχος Έλληνας, Ιωάννης Πρωτόπαπας και σκηνοθέτης ο διαπρεπέστατος Κωνσταντίνος Κοντοχρήστος.

Την ομάδα συμπληρώνουν η JolandaPupillo που έχει αναλάβει διαδικτυακά τον ρόλο τουcoach Ιταλικής γλώσσας. Την επιμέλεια προβολών έχουν αναλάβει σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη 2 ταλαντούχοι νέοι καλλιτέχνες από την Γερμανία οι αδερφοί Fabian και TobiasSchradiενώ κορεπετίτορες για την προετοιμασία του έργου, θα είναι οι ικανότατες δικές μας πιανίστριες Σοφία Παλαιολόγου και Ελπίδα Μπαξεβάνη.

Και φυσικά την πρωτοποριακή CosmoClassicalYouthOrchestraεπανδρώνουν πάνω από 50 ταλαντούχοι και αξιόλογοι νέοι και νέες μουσικοί και καλλιτέχνες, 18-29 ετών από όλη την Ευρώπη. Είναι πολύ σημαντικό να τονισθεί ησυνεισφορά στην υλοποίηση του project της ΚΟΙΝΣΕΠ ΠΥΘΙΑ και της διευθύντριάς της Κας Καλλιστρίδου Ιωάννας που με την μεγάλη της πίστη και αφοσίωση, μας έδωσε την δυνατότητα να το πραγματοποιούμε πλέον, αξιοποιώντας τα προγράμματα και την συνδρομή του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

Θα ήθελα να τονίσω σε αυτό το σημείο, ότι υπάρχει σε όλες τις εκδηλώσεις ένα καθαρά συμβολικό εισιτήριο (8 ευρώ για την Μεγάλη Λέσχη και 10 ευρώ για το CosifanTutte). Όλοι όσοι επιθυμούν να παρευρεθούν θα πρέπει να κάνουν την κράτησή τους είτε από την ιστοσελίδα του φεστιβάλ είτε από το Κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών – πρώην ΕΟΤ. Το εισιτήριο είναι συμβολικό, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι της διοργάνωσης καλύπτεται από την συνεισφορά του Δήμου.

Μέριμνα μας επίσης, είναι να ενισχύσουμε την παρουσία των μαθητών, για αυτό υπάρχει ένα πολύ μικρό αντίτιμο των 2 ευρώ για μαθητές των ωδείων της πόλης και του μουσικού σχολείου. Επίσης, ειδικά για τo έργο CosifanTutte,υπάρχει ειδικό εισιτήριο χαμηλότερης αξίας για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Τέλος, για όλους τους καθηγητές των μουσικών ιδρυμάτων στην πόλη μας,η είσοδος είναι δωρεάν αρκεί να απευθυνθούν στις γραμματείες και στις διευθύνσεις των ιδρυμάτων τους που εργάζονται.

Όλες οι θέσεις είναι αριθμημένες και ηπρο-κράτηση και μάλιστα στις συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία δύο χρόνια στην ζωή μας,είναι απαραίτητη και πρέπει να είναι συνειδητή. Τώρα, που δεν είμαστε στο καλοκαίρι, όλοι οι χώροι διεξαγωγής των εκδηλώσεων είναι κλειστοί και όπως είναι κατανοητό, δεν υπάρχει η δυνατότητα να κλείνουν κάποιοιθέση και επειδή για διάφορους λόγους τελικά δεν έρχονται ,να στερούν αυτήν την θέση από κάποιους άλλους.

Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις εκδηλώσεις του CosmoClassicalαλλά και για εισιτήρια μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρουν στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ cosmopolisfestival.gr

Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίαςπου ισχύουν για μικτούς χώρους.

Προηγούμενο άρθροΔΕΕΠ ΝΔ Ν.Καβάλας: Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στην καταστροφολογία ως σανίδα πολιτικής του σωτηρίας
Επόμενο άρθροΤζέφρι Πάιατ: Τα σχέδια των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη δεν αποτελούν απειλή για την Τουρκία