Πριν από λίγες ημέρες, συγκεκριμένα από τις 3/05/2022 έως τις 8/05/2022, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη ομάδας μαθητών από το σχολείο Johannes-Scharrer Gymnasium Nurnberg (Νυρεμβέργης Γερμανίας) στο 1ο Γυμνάσιο Καβάλας.
Τα σχολεία είχαν αδελφοποιηθεί πριν από δυο χρόνια και το Νοέμβριο του 2019 το 1ο Γυμνάσιο είχε επισκεφτεί τη Νυρεμβέργη. Σε εργαστήρια που υλοποιήθηκαν κατά το πρόγραμμα, οι μαθητές διερεύνησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η πολυπολιτισμικότητα, η μετανάστευση/ενσωμάτωση και η αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων όπως η ξενοφοβία στην Ευρώπη.
Στο Μουσείο του Προσφυγικού Ελληνισμού που επισκέφτηκαν, είχαν την ευκαιρία να μάθουν την ιστορία των προσφύγων-κατοίκων της Καβάλας και να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο σχετικά με το θέμα της προσφυγιάς. Ξεναγήθηκαν στην παλιά πόλη, στο Ιμαρέτ, το σπίτι του Μεχμέτ Αλή, την Παλιά Μουσική και το Κάστρο κι έτσι ήρθαν σε επαφή με τον πολιτισμό και την ιστορία της πόλης μας.
Επισκέφτηκαν το Δημαρχείο και συναντήθηκαν με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, ξεναγήθηκαν στο χώρο και συμμετέχοντας σε εικονικό δημοτικό συμβούλιο στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, πήραν μαθήματα δημοκρατίας.
Σε θεατρικό εργαστήρι που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Σχολείου, είχαν την ευκαιρία οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με την αρχαία τραγωδία, και συγκεκριμένα με τις «Ικέτιδες» του Αισχύλου, που το θέμα τους αφορά την καταφυγή και τη βία σε βάρος των αδυνάτων. Έγιναν οι ίδιοι ηθοποιοί-υποκριτές και μετά από προετοιμασία τους στο Σχολείο παρουσίασαν ένα μικρό χορικό στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους εκεί.
Με τη διερεύνηση των θεμάτων στα εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν, στόχος ήταν η αύξηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών των δύο χωρών και η αποδόμηση των εκατέρωθεν προκαταλήψεων, η καλλιέργεια της πολιτικής, ιστορικής και κοινωνικής παιδείας των μαθητών και η διαμόρφωση δημοκρατικής συνείδησής τους, η σύσφιξη των σχέσεων των δύο σχολείων και η γνωριμία των μαθητών με τον πολιτισμό και την ιστορία της Καβάλας.
Η ομάδα Ελλήνων-Γερμανών αποτελούνταν από είκοσι έξι (26) μαθητές, τέσσερις καθηγητές και μια γλωσσική διαμεσολαβήτρια. Η συγκεκριμένη συνάντηση νέων υλοποιήθηκε στο πλαίσιο προγράμματος για την υποστήριξη ανταλλαγών ανάμεσα στους νέους των δύο χωρών και χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας.